Ovidiu Bufnilă navighează mai departe fără oprire (2)

 Ce dacă au încercat să mă șteargă din istoria literaturii, de pe fața pământului?! Ovidiu Bufnilă navighează mai departe, fără oprire. I-am spus-o și lui Hrebeniciuc. Nu m-a crezut. Dar pe câți nu i-am luat eu la bord, să-i salvez cumva?! Oho. Și cum au mai încercat ei să sabordeze nava mea, nava-amiral, ha, ha, ha! Ce fraieri! Politicianiștii români? Hrană sigură pentru rechinii cei mari! Dar eu navighez mai departe fără oprire. Și construiesc Codul ICAN! Băieții de la trupele speciale încă nu s-au dumirit!

ICAN admite că, dacă există o necunoscută atunci există o serie vălurită de necunoscute astfel încât fiinţa-noastră-în-întregul-ei trebuie să completeze, să umple golurile Imaginilor. Nu avem siguranţa în nici un fel că suntem în relaţie ca Imagine cu alte Lucruri din Univers dar bănuim că numai aşa PUTEM FI PRIVIŢI. Vedem fie cu ochii fie cu ochii minţii în jurul nostru RELAŢII care pot fi inventariate, codificate sau decodificate dar trebuie să avem puterea de a recunoaşte că nu accedem la un întreg adevăr oricare ar fi mijloacele sau metoda. Tocmai de aceea intrăm în relaţie cu alte fiinţe acţiunile şi ipostazele noastre fiind de fapt NUMIRI ale IMAGINILOR care se desvăluresc în ceea ce numim de obicei „experienţa noastră de viaţă”.

Numirea Imaginilor în ICAN este o operaţiune însufleţitoare şi riscantă pentru că, prin strategiile de comunicare şi imagine ICAN pornim de la bun început de la ideea că nimic nu este convingător şi că a da sentinţe în această direcţie e echivalent cu a construi linii de vulnerabilitate. ICAN este, la prim nivel, o libertate a NUMIRII IMAGINILOR. Aici ICAN se apropie în mod natural de încercări repetate reuşite sau nereuşite prin care o fiinţă, oricare ar fi ea, face o DESCOPERIRE a unei IMAGINI importante pentru supravieţuirea ei, pentru îndeplinirea proiectului ei de existenţă. Din aceasta perspectivă, ICAN spune că dacă o Imagine a fost Numită incorect, există suficiente abilităţi ale fiinţei-care-suntem-în-întregul-ei ca orice acţiune legată de acea imagine să fie benefică pentru păstrarea tendinţei proiectului.

În funcţie de încercarea de a numi se organizează celelalte operaţiuni specifice: interpretarea, relaţionarea, potenţarea, valorificarea unei imagini. Imaginile bune rămân în experienţa şi imaginarul nostru ca fiind imagini bune în timp ce imaginile greşite rămân astfel catalogate. Experienţe ulterioare, revelaţii, diverse stadii noi de pregătire pot modifica credinţa în aceste imagini asimilate, stocate. Sunt sigur că ştiţi că, fie că vrem, fie că nu vrem, avem o imagine. Şi despre noi înşine, si despre ceilalţi. Creierul nefiind un obiect geometric, Imaginarul se vălureşte de acolo acolo nefiind cu adevărat fixat. Dar şi piciorul nostru are o Imagine despre lume.

Şi piciorul nostru numeşte Imaginile din jurul nostru. Putem spune că este piciorul nostru independent de noi sau ar fi mai corect să spunem că noi ne vălurim în imaginarul propriului nostru picior? În ICAN acest lucru pare posibil. Şi ceilalţi au o anumită imagine despre noi, ne numesc prin Imagini. Imaginile numite ne ajută să ne poziţionăm într-o situaţie conflictuală. Imaginea odată numită ne reprezintă în multe momente delicate sau insurgente. Imaginea e o formă de echilibru interior, e o relaţie. O imagine puternică vă ajută în orice loc, în orice situaţie. A interpreta cât mai aproape de adevăr imaginile care ne traversează de dimineaţă şi până seara e nu doar un exerciţiu de percepţie. Suntem un întreg, nu ne putem rupe, nu ne putem trata în părţi ci numim imaginile în întregul lor prin întregul care suntem, vălurit.

Vălurirea se regăseşte fizic şi poate fi numită în diverse ipostaze naturale sau biologice sau în concepte şi în limbajul de zi cu zi. Avem posibilitatea de a lua decizii nu pentru că am fi unul după unul ci toţi deodată. Avem posibilitatea de a ne sustrage manipulărilor voite sau involuntare dacă înţelegem ipostazele noastre numind corect sau cât mai aproape de un adevăr imaginile. Căpătăm uşurinţa de a manipula imagini la rândul nostru. Termenul de manipulare nu stă numaidecât sub semnul perversiunii. Putem privi această chestiune şi din perspectivă militară, căci manipula era cea mai mică unitate militară în antichitate. A manipula înseamnă a şti să porţi un război fie cu tine însuţi, fie cu necunoscutele Imaginilor care te văluresc necontenit.

O bună cunoaşterii a imaginilor, a strategiilor de imagine ne poate deschide calea succesului sau ne poate salva viaţa. Din fericire, nu putem vorbi despre o reţetă universal valabilă şi nici despre un panaceu de imagine ICAN. Mulţi dintre voi aveţi păreri preconcepute iar unii sunt spirite conservatoare în devenire de vreme ce consideraţi că timpul ar fi liniar. Sigur că aveţi toată libertatea să vă schimbaţi sau nu imaginea, schimbând numirile timpului. Începuturile sunt dificile, numirea pur şi simplu sau renumirea nefiind de ajuns. Unii trebuie să scotocească în memorie. Alţii trebuie să-şi stabilească gradul de notorietate.

Ca să nu ne încurcăm, putem începe cu o întrebare aparent banală: Cât de multă lume ne cunoaşte? Cât de mult, cât de tare, cât de intens suntem văluriţi în imaginarul celorlalţi. E greu de răspuns, e dificil să-i numeşti pe ceilalţi. Îi puteţi şti pe toţi cei care vă cunosc? Uneori suntem surprinşi de cât de multă lume ne ştie, ne cunoaşte, ne vorbeşte, ne povesteşte, ne stimează sau înjură. Avem un număr infinit de imagini vălurite în imaginarul celorlalţi. Alteori rămânem dezamăgiţi că de fapt nu suntem prea cunoscuţi. A fi cunoscut şi numit ca imagine are legătură cu actele tale, cu acţiunile tale, cu spaţiul tău imaginar. În imaginarul colectiv tu laşi o urmă, laşi ecouri vălurite.

Eşti un altul deşi, în linii mari, o anume matrice de Imagine este fixată în memoriile celorlalţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

3 Comentarii

  1. Mult si interesant pt surdo-muti-orbi! Dupa motto-ul – si daca ramuri bat in geam , mai bine tai copacul!

  2. Navigheaza mai departe fara busola in deriva! Bai Nea las-o!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.