Pakistan: Va complăceți cum ați făcut cu Hiltler la Munchen?

Două dintre cele mai importante puteri ale lumii, ambele deținând arsenal nuclear, sunt implicate într-o confruntare periculoasă care acum atinge un nou vârf. În urmă cu o săptămână, India anulat statutul autonom al statului indian Jammu și Kashmir, parte a Kashmirului istoric disputat cu Pakistanul. Statul cu populație majoritar musulmana, pro-Pakistan sau pro-idenpendență, și o minoritate hindusă însemnată era oricum înțesat cu trupe indiene și se afla sub controlul strict al guvernului central, însă statutul autonom îi dadea dreptul la un drapel separat, la o constituție și, cel mai important, le permitea doar celor originari din Kashmir să achiziționeze terenuri aici.

Revocare autonomiei s-a produs simultan cu suplimentarea cu 40.000 de militari a trupelor indiene din regiune, care se ridică acum la un contingent de jumătate de milion de soldați. S-a recurs și la o întrerupere totală a comunicațiilor, ceea ce a a dus la paradoxul ca puțini locuitori din Kashmir să știe ceea ce întreaga lume aflase – că autonomia veche de peste cinci decenii a fost revocată. Guvernul indian a recurs la arestarea unor indivizi suspectați de activități teroriste finanțate de Pakistran și au fost arestați multi militanți pentru independență.

În acest context, premierul Pakistanului, Imran Khan, a comparat tăcerea comunității internaționale cu tăcerea Europei în fața ascensiunii nazismului, în urmă cu un secol. ”Este o tentativă de schimbare a demografiei Kashmirului prin epurare etnică. Se pune următoarea întrebare: lumea se va mulțumi să privească și să se arate înțelegătoare, cum a făcut-o cu Hitler la Munchen?”, a scris pe Twitter premierul Pakistanului. ”Ideologia supremației hinduse, la fel ca și supremația ariană a naziștilor, nu se va opri” la Kasmir. Ea va duce la ”suprimarea musulmanilor în India și la luarea în colimator a Pakistanului”.

Decizia premierului indian Narendra Modi de a revoca autonomia statului Jammu si Kashmir a venit la scurt timp după o întâlnire la Washington între Donald Trump și premierul pakistanez Imran Khan. Atunci, Trump a făcut o vagă promisiune privind un ajutor de miliarde de de dolari, în schimbul unui ajutor din partea Pakistanului pentru pacificarea Afganistanului. În plus, Trump s-a oferit să medieze negocieri între India și Pakistan, spunând că își oferă aceste servicii la solicitarea premierului indian Modi. Guvernul de la New Delhi a negat imediat că a cerut acest lucru. Revista Foreign Policy arată că India a respins constant medierea internațională, pentru că strategia este de a izola Kașmirul ca o problema locală, iar implicarea internaționala ar avea efecte adverse, precum un plebiscit pentru independență, model care ar fi un precedent pentru alte state indiene.

La scurt timp după episodul de la Washington, India a suplimentat trupele și a revocat autonomia Kașmirului. De partrea cealaltă a liniei de control din regiune se află 250.000 de militari pakistanezi.

Ultima ciocnire între cele două puteri a avut loc în februarie 2019, după un atentat comis de musulmani în Kașmirul indian. Atunci, premierul Modi a trimis avioane de luptă în spațiul aerian al Pakiustanului, iar un Mig-21 indian a fost doborât. Modi, un politician naționalist, a așteptat să treacă cu bine de alegerile din aprilie –mai 2019, iar apoi a trecut în plan secund problemele economice, pentru a da prioritate chestiunii Kașmirului. Modi încearcă să ducă o politică de nealiniere, achiziționând arme din Rusia, nesocotind multe regimuri de sancțiuni americane impuse statelor terțe (ca în cazul Iranului), însă nu are o relație rea cu președintele SUA și nici cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Criticii îl acuză că prin suprimarea autonomiei și deschiderea posibilității ca terenurile din Kashmir să fie achiziționate de indivizi neoriginari de aici el încearcă să aplice politica israeliană a coloniilor din teritoriile palestiniene. Apar informații și despre un plan al Indiei de a împărți Kashmirul indian în două sau trei state.

Și China vecină recurge la aceeași înlocuire a populației în provinciile sale vestice, majoritar musulmae, în special in Xinsiang. Pe de altă parte, China este marele rival al Indiei și aliatul Pakistanului, unde s-a extins economic prin proiectul Noului Drum al Mătăsii. China este extrem de interesată de situația Pakistanului. Ministrul Afacerilor Externe de la Islamabad a și declarat, după recenta vizită în China, că Beijingul ”a decis să sprijine Pakistanul în problema Kasmirului”, atrăgând atentia asupra ”epurării etnice” în regiune.

Premierul indian Modi, criticat tot mai mult pentru deciziile sale din Kașmir, are motive să acționeze dur. Alimentarea insurgenței anti-indiene din Kashmir prin organizații militante și teroriste a devenit o tradiție pentru Pakistan. Însa linia tot mai dură a guvernului central a alienat generația tânără din Kașmir, care a crescut într-o zona militarizată, a fost hărțuită și intimidată, la toate acestea adăugându-se sărăcia.

Totul a pornit de la împărțirea Indiei deținute de Imperiul britanic, în 1947. De atunci, au avut loc mai multe războaie pentru Kașmirul majoritar musulman. Și China a ajuns să controleze o porțiune din Kașmirul de Nord. În 1949, ONU a fost de acord cu organizarea unui referendum prin care populația să decidă țara căreia să se alipească – India sau Pakistan. Având în vedere balanța demografică, nu este de mirare că India s-a opus unui asemenea referendum. Trebuie însă notat că tot mai mulți locuitori ai regiunii își doresc un stat independent.

”Câtă vreme India va menține securitatea în Kașmir, este puțin probabil să apară o revoltă. Însă, dacă regimul de mână forte al Indiei va slăbi, va apărea violență. Prioritatea Islamabadului va fi să accentueze campania care să facă din Kașmir un subiect internațional și să se ajungă la condamnarea internațională a politicilor Indiei. India poate să creadă că anularea autonomiei va reduce din bătăile de cap și nu îi va îngrijora pe vecini, însă realitatea e alta. Problema Kașmirului nu a fost rezolvată. Dimpotrivă, a devenit și mai complicată și, probabil, mai destabilizatoare”, arată Michael Kugelman, de la Woodrow Wilson International Center, citat de Foreign Policy.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. Ațățătorul la război,cum se spunea candva, este SUA,recte Trump,care stie ca Pakistan e prieten cu China (care are baza navala de la Gwadar )iar India are o „democratie” anglo-saxona care poate cumpara si armament american,nu numai rusesc !Pe de alta parte, impartirea britanica la Independenta a teritoriului subContinentului indian, a respectat perfidia regatului englez,de a crea conflicte permanente gen Kashmir!
    Pentru a se razbuna pe imposibilitatea de a castiga razboiul din Afganistan si pentru a crea noi probleme in zona,SUA recurg la ce stiu mai bine,razboaie directe si prin interpusi!

  2. Alaturi de Palestina si alte colturi ale lumii in care, prin grija „maiestatii sale” si a betivanului de Churchill domneste haosul, o alta „realizare” a perfidului Albion, imperiul in care, desi „soarele nu apune niciodata”, e intuneric bezna !

  3. E in acelasi timp un test diplomatic mare pentru China si Rusia, mai ales pentru cea din urma. Rusii vor afaceri cu amandoua. Greu de prevazut cum va sfarsi aceasta criza.

  4. să vezi ce de emigranți vom primi din kasmir, numai să plesnească ceva acolo…

  5. Ba sa-i primeasca Iohannis, in curte la Cotroceni sau la Sibiu, ca tot are destule „spatii locative”, daca e asa de „ospitalier” ! In plus de asta, daca vin din Kashmir in urma a ceva cafteala pe acolo, eu zic ca la intrarea in tara trebuiesc controlati cu aparatul Geiger, de radioactivitate ! …

  6. De ce e rasa umana atat de hrapareata si disperata dupa teritorii,bani,control? De ce nu putem trai pur si simplu in PACE!? Cat va mai supravietui rasa umana cu asemenea jigodii conducatoare in toate tarile lumii?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.