Papa: Impozitele pot fi cheia justiției sociale

Impozitele sunt un instrument de justiție socială „adesea neînțeles” și nu ar trebui să fie privite ca un exemplu de depășire a puterilor de către guvern, a declarat, luni, Papa Francisc în timpul unei întâlniri cu liderii oamenilor de afaceri italieni, potrivit Reuters.

Papa a vorbit înainte de alegerile generale din 25 septembrie din Italia, o țară cunoscută pentru evaziunea fiscală endemică, unde o coaliție de dreapta care promite reduceri majore de taxe este pe cale să obțină o victorie clară.

„Ce sunt taxele și impozitele în lumea modernă și în democrații este foarte important, [sunt] o formă de partajare adesea neînțeleasă”, a declarat Papa Francisc în fața membrilor Confindustria, principala organizație a oamenilor de afaceri din Italia.

În discursul său, Papa i-a mai îndemnat pe lideri să își împartă bogăția în diferite moduri, inclusiv prin caritate, respectând politici salariale echitabile și oferind noi locuri de muncă, în special pentru tineri.

„Impozitele trebuie să fie drepte, echitabile, stabilite pe baza capacității de plată a fiecărei persoane, așa cum prevede Constituția italiană. Sistemul fiscal și administrația trebuie să fie eficiente și să nu fie corupte. Dar impozitele nu trebuie să fie considerate o uzurpare”, a precizat Papa Francisc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

13 Comentarii

  1. Adicatelea….bogatu sa plătească impozit mare iară săracu deloc.
    Invers de cum e acum ….

  2. Ohooo, asta-i o temă grasă și extrem de interesantă, interesantă până la oftică.La începutul dinamicului sec.20, impozitul Imperiului Britanic era cel mai mare, având de plătit tot felul de funcționari și poliții de prin toate văgăunile si continentele colonizate.El se situa la imensa cotă de10%/ cetățean britanic.A venitWW1 iar impozitul a sărit la 20%, că deh, cheltuieli cu războiul.A trecut războiul, impozitul a rămas.A venit , peste câțiva ani WW2.Alți bani, altă distracție.40%.A trecut războiul, a început reconstrucția.Au pierdut coloniile și funcționarii, dar nu și impozitul.Interesant, nu-i așa? Apoi au intrat taxe și accize pe te miri ce și statul s-a îngrășat peste măsură cu comitete și comiții fără număr și obiect de activitate clar.E și povestea României.Când n-au mai avut cum sifona atâția bani pentru că economia mergea prin anii’70 au început cu migrația.Azi, statul britanic, dar și cel american, francez sau german, are mai mulți bani și funcționează tot mai prost.Zici că-i Roma, la apus.Acum trag la socialisme pentru că nu vor să slăbească și nu le place că lumea îi întreabă ce fac și de ce fac ce fac.Si hop, ca musca-n ciorbă,Franzi.Milton Friedman spunea că socialismul este atunci când AsiB îi spun lui C ce trebuie să facă ca să acopere nevoile lui D, luând și comision pentru asta.Cei mai în vârstă știu povestea.Pe cocoașa lor.

  3. In imperiul roman se platea zeciuiala. Fiecare familie platea un dinar. E scris si in biblie. Da cezarului ce e al cezarului adica banul de argint cu chipul cezarului.
    Cu banii se sustine organizarea statului adica armata, invatamant, medicina.Atunci erea suma fixa.

  4. Maresalul Armatei Vatikanului, PAPA FRANCESKO doreste o Impozitare Etika a Oligarhilor Khazari pentru a Putea Plati Politia Globala sub Kommanda Gibonului WEF Klaus Schwab.
    Fericiti cei Saraci…cu Duhul !

  5. Acum 60-70 de ani in majoritatea tarilor dezvoltate impozitele pe marile averi erau mult mai mari, cheltuielile pentru inarmare la fel si totusi economia duduia . Dupa 1980 au venit la putere in Marea Britanie si in SUA consevatorii si au scazut masiv impozitele celor bogati si implicarea statului in economie, politica urmata si de altii dupa caderea comunismului. Asa s-a ajuns la polarizarea accentuata de astazi, la pauperizarea unor mase largi care contribuie la cresterea alienarii si sprijinului pentru extremele spectrului politic. Totul pleaca din cele mai vechi timpuri de la impartirea total nedreapta a rezultatelor muncii. Religia, sclavagismul, iobagia, rasismul, patriarhatul, dictaturile de tot felul sunt instrumentele principale pentru acapararea si pastrarea puterii in scopul inbogatirii si obtinerii de privilegii.

  6. Draga Papa, toata lume plateste imposite, mai putin preotimea si, in special preotimea Vaticana. Daca ar plati impositul bogatiei, cu bani astia toti africani ar minca caviar toate zile. Stii cit costa inelele de aur si diamante care folosesc cardinalii? Universitatile catolice private cistiga bani grei, dar sint smecheri, se prezinta ca institutii de BINEFACERE¡? si in felul asta practic nu platesc nimica. Eu stiu bine cit de zgirciti si explotatoare e preotimea catolica deoarece am lucrat la o universitate catolica care scoate untul la profesorii si la studentii.

  7. @Olteanu … Karl probabil, dupa discurs…
    Marxism in forta: „totul pleaca din cele mai vechi timpuri de la impartirea total nedreapta a rezultatelor muncii.”

    Daca eu iti dau totul si pe langa ce fac eu, pui si tu munca…. vrei sa impartim pe din doua?
    Mai tovarase, care e „dreptatea” ta?

  8. Capitalul nu se impozitează, pentru că fuge.Iar socialiștii de azi sunt pe statul de plată al marilor carteluri, indiferent ca sunt bancare, industriale sau IT, comportâ du-se ca o supercorporație, arbitru și jucător, mediind scurgerea impozitelor spre buzunarele protipendadei financiare care se ocupă cu războaie (Orientul a fost pleașcă grasa pentru Big Gun și cateringul aferent), pandemii,(Pfizer & friends) și minuni ecomarxiste pentru telalii auto și energo cu China. Problema este statul cu supraimpozitarea, migrația cea reducatoare de salarii și variile jecmăneli la comanda în profitul Big Money(vezi Snowden) Si pentru că pentru asta trebuie să minți mult, marxiștii au fost alegerea logica și firească, pentru că miciuna a fost dintotdeauna ocupația lor.Pe vechi, înainte de himerele economice supranaționale, socialiste până în măduvă(vezi Graeber), unsa bucată muncitor ținea o casă(a lui!!!) cu cel puțin trei copii, o nevastă tip „drei K” (kirche, kühe, kinder) si mai punea și ceva deoparte.Dar azi, pentru ca nu mai poate, i se dă varianta homo, trans, activist ecomarxist, marijuana, alcool, fentanyl etc, si o casă de 12 mp.Fiecare cu ce-i place.Eu sunt din prima categorie și mă simt excelent așa.În plus, sunt propriul meu șef, altfel nu mi-aș permite restul.

  9. Auzi-l si pe asta, gata sa-l bagam la ANAF ! Mergi tataie la azil ! Unde-i zeciuiala ? Restul e pentru furat ????

  10. V-am zis ca Statul e Dumnezeul nostru! El reglementeaza totul, chiar si temperatura corpului fiecaruia mai nou, el pune taxe si impozite de zici ca Statul a facut Pamantul, iar nimeni nu se intreaba nimic, doar se milogesc sa primeasca o pomana pentru a acoperi din inflatia creata tot de Stat!

  11. N-avem nimic ci bogatii dar m-am enervat! Pai daca saracu’ trebuie sa faca dus in doi la 19C pentru ca i-a spus bogatu ca trebuie sa se sacrifice pt Ucraina atunci vreau sa vad bogatul in apt de doua camere la bloc cu restul de case impartite la minoritatile abuzate cu siguranta care sare la 0.5A cu o SINGURA masina si aia numai electrica alimentata prin cablu de la etajul cinci. Si cu impozit gradual incat sa nu depaseasca venitul 10 mii lei pe luna sau 2000 euro/dolari. Sa se invete minte bogatu sa nu mai ceara sacrificii si economii de la cetateanul care „risipeste” energia, fm in cxx de bogati marionete inutili si papagali.

  12. OK, misto teoria! Totusi, in practica, biserica cand va plati impozite?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.