Pas cu pas spre asediul Kabulului

Abia ce s-au retras trupele americane din Afganistan, că talibanii au început să cucerească oraș după oraș. Liderii talibani au si spus ca aveau de mult timp capacitatea de a face asta, însă au așteptat o deschidere pentru negocieri a guvernului de la Kabul. În doar patru zile, talibanii au ocupat șase reședințe provinciale din țară. A fost ocupată capitala provinciei Nimruz, care este poarta Indiei spre Afganistan și Asia Centrală. Au ocupat orașul Kunduz, capitala provinciei cu același nume, un oraș important cu 370.000 de locuitori, nu departe de granița cu Tadjikistanul și o placă turnantă a comerțului cu heroină. De aici, talibanii pot înainta spre un oraș și mai important, Mazar-i-Sharif. Talibanii au ocupat și orașul Sheberghan, fieful vicepreședintelui Abdul Rashid Dostum, un lord al războiului mai degrabă decât politician.

Talibanii au capturat majoritatea punctelor de frontieră ale Afganistanului. Strategia talibanilor pare foarte bine pusă la punct, iar nu puțini analiști se întreabă dacă nu a fost trasată de serviciile secrete pakistaneze (ISI), care au sprijinit mereu insurgența din Afganistan. Inițial, talibanii ocupă zonele rurale – au făcut asta cu 85% din teritoriul țării. Apoi, talibanii ocupă zonele de trecere a frontierei – cu Turkmenistan, Tadjikistan, Iran, Pakistan. În cele din urmă, talibanii încercuiesc capitalele provinciale și le ocupă. Actul final pare să fie asediul Kabulului și răsturnarea regimului președintelui Ashraf Ghani. Când? Nu puțini comentatori vorbesc chiar despre 11 septembrie, la 20 de ani de la atentatele de la World Trade Center.

La Doha, în Qatar, au loc negocieri între talibani și guvernul de la Kabul, cu mediere americană, chineză, rusă și pakistaneză. Negocierile implică și țările vecine și sunt extrem de dificile. Oficialii indieni nu doresc să stea la aceeași masă cu talibanii, pe care îi vad drept o grupare teroristă sponsorizată de rivalii pakistanezi. Iranul nu dorește să stea la masă cu SUA – de altfel și negocierile pentru un nou acord nuclear ce au loc la Viena se poartă prin intermediari europeni. Pentru China, instabilitatea din Afganistan poate afecta planul de a crea un culoar al Noului Drum al Mătăsii către Iran, prin Tadjkistan și Afganistan. Însă planul principal al Chinei este coridorul economic China-Pakistan, în care se investește deja masiv, la care poate fi anexat și Afganistanul, indiferent de cine va controla guvernul de la Kabul. De altfel, China a însărcinat Pakistanul cu promovarea intereselor chineze în Afganistan. Desigur, Statele Unite nu pot accepta o redesenare a sferelor de influență în Asia Centrală de către Organizația de Cooperare Shanghai (Rusia, China, India, Pakistan, țările central-asiatice sunt membre, iar Afganistanul și Iranul sunt observatori) peste capul Washingtonului.

Oricum, discuțiile de la Doha par tardive. Guvernul afgan a primit o lovitură extrem de dură atunci când protectorii din Statele Unite au negociat un acord cu talibanii peste capul Kabulului (încheiat în februarie 2020). Acum, când guvernul poate negocia cu talibanii, președintele Ghani pare să mizeze pe cartea războiului civil mai degrabă decât pe diplomație. Ghani încearcă să-și asigure loialitatea mai multor lorzi ai războiului, să înarmeze populația (dependentă însă în bună măsură de administrația paralelă a talibanilor), în speranța că rezistența și victimele vor aduce susținere internaționala, nu numai din partea SUA, ci și a altor puteri.

Războiul civil este cea mai nedorită consecință a evoluțiilor actuale din Afganistan și ar fi și expresia cea mai limpede a eșecului NATO și SUA în aceasta țară. Cu un eșec usturător la activ în Afganistan în 1989, Moscova si-a mutat trupele din baza din Kîrgîzstan în Tadjikistan, pentru exerciții militare care să prevină extinderea instabilității în fosta republică sovietică. Clanurile tadjice din Afganistan s-au luptat constant cu cele paștune la ultimele alegeri pentru a obține puterea la Kabul. Actualul vicepreședinte Abdul Rashid Dostum este de etnie uzbekă, iar Rusia desfășoară exerciții militare și cu Uazbekistanul.

Preocupată de situația din Afganistan este și China. Prioritatea este împiedicarea incursiunilor jihadiste în provincia Xinjiang, majoritar musulmană. O analiză a unui think tank chinez arată că SUA nu vor renunța la operațiunile din Afganistan pentru mulți ani de acum încolo și nu vor accepta ca Afganistanul să intre în sfera de influență a unei alte puteri. Asta îi face pe liderii de la Beijing să fie prudenți și să-i sfătuiască pe talibani ca, în cazul în care vor să preia puterea, sa o facă dintr-o singură lovitură. Este exact opusul a ceea ce dorește președintele Ghani – un război civil care să atragă intervenție internațională.

Ca și în cazul războiului din Siria, din relatările despre Afganistan lipsește de regulă un element extrem de important – de unde vin banii? SUA au cheltuit peste o mie de miliarde de dolari în războiul din Afganistan început în 2001, însă talibanii au reușit să facă față. Ca și în cazul Siriei, explicația este contrabanda – petrol și chiar artefacte antice din Palmyra, în cazul jihadiștilor sirieni, și opiu în cazul talibanilor. Ce nu spune mai deloc presa internațională este pe unde și pe sub ochii cui se face acest trafic – ai Turciei, ai Irakului sau a Kurdistanului irakian, ai Iranului, Pakistanului, ai Statelor Unite? Este însă limpede că producția de heroină în Afganistan (cea mai mare parte din cantitatea traficată în întreaga lume) a început să crească odată operațiunea CIA de înarmare a mujahedinilor afgani împotriva URSS. CIA s-a felicitat pentru acest succes și s-a făcut că nu vede cum a explodat producția de opiu (100 de tone pe an în anii 1970 față de 2.000 de tone în 1991) și traficul la granița cu Pakistanul. Paradoxal, regimul taliban venit la putere în anii 1990 a restrâns cultivarea macului, iar molahul Mohammed Omar a interzis această îndeletnicire în anul 2000. Atunci, Afganistanul producea 180 de tone pe an. Intervenția americană a dus la o explozie și s-a ajuns la peste 9.000 de tone pe an în 2017. Intervențiile americane, acoperite sau nu, în Afganistan au coincis cu explozia producției de opiu. Acum că talibanii controlează mare parte din trecerile frontierelor afgane, apare întrebarea dacă liderii talibani vor relua sau nu politica molahului Omar – interzicerea cultivării macului, ca practica nemusulmană. Având în vedere că o consecință a acestei decizii a fost rapidă cădere a puterii talibane în 2001, actualii lideri talibani vor interzice cel mult comercializarea opiului în Afganistan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

12 Comentarii

  1. Poporul este cu talibanii adica cu religia lor. Nu vor poponari si cozi de topor straine ca la noi.

  2. Pana la urma Afganistan este tara afganilor, nu a marionetelor americanilor!In orice caz, asta e onoarea americana, au lasat in Afganistan cca 50.000 de colaborationisti,carne de tun…Tradarea guvernului leal s-a petrecut sub ochii nostri(ai lui Trump si Biden)

  3. Miile de tone de opiu produse anual SUB PROTECTIA ARMATEI AMERICANE ajungeau pe piata americana a drogurilor in avioanele armatei americane! Generalii americani si subordonatii lor au fost profund implicati in traficul acesta ascuns, de aceea a durat 20 de ani „razboiul” acolo! Statul american a pierdut 1000 de miliarde in interventie, personalul armatei americane si retelele de distributie din SUA au cistigat 2000 de miliarde. In acelasi timp, armata americana a defilat prin Columbia, zicind ca impiedica retelele locale si statul venezuelan sa distribuie droguri, asta ca praf in ochii opiniei publice ce nu trebuia sa remarce traseul opiului afgan.

  4. Dacă nu mai produc opiu e foarte bine ! De fapt se vede că avem un alt război al opiumului cum au avut chinezii cu englezii cindva.

  5. Mi-e teama ca Afgnaistanul o sa ajunga ca America. Vrei sa zici ceva ce nu convine conducerii bang ti se suspenda contul de Twitter cum a patit Trump. Mai zici ceva pe fb ca vaccinul nu e prea bun…bang esti acuzat de subminarea campaniei. Vrei sa vezi ceva la TV….telejurnalul american incepe cu proslavirea vaccinului si se termina cu „pandemia nevaccinatilor”. Talibanii au de unde sa se inspire doar reclamele la lgbt si culorile curcubeului de pe msnbc, google, discovery+, etc etc trebuie schimbate cu negru.

  6. Deci inca un razboi al opiului. Motivul real a iesit la iveala. Ce democratizare? Democratizarea si apararea libertatilor au fost doar sloganuri pentru a justifica invazia americana in Afganistan. Cu isamistii radicali nu poti face democratie, mai bine nici nu incerci, mai bine sa faca la el acasa fiecare dupa cum crede de cuvinta (chiar daca este gresita), mai bine o dictatura cu economia si societatea functionala decat o tara distrusa (Irak, Libia).

  7. Mii de morti si inca o tara distrusa totul pentru a mentine productia de opiu. Multumim America, esti cu adevarat o tara justa in actiunile tale externe ?

  8. Sunt nerabdator sa primim zeci de milioane de asa zisi afghani din toata asia si africa asa cum a fost cu Siria

  9. Sint citeva erori in articol, cea mai evidenta fiind afirmatia ca provincia Nimruz este poarta Indiei catre Afghanistan si Asia Centrala….Numai ca Nimruz se afla la granita cu Iranul in sud-vestul Afganistanului….Poarta Indiei in Afghanistan este Badakshanul…Capitala provinciei se afla sub asediul talibanilor de 2 zile, insa nu a cazut…, inca…

  10. Asa trebuie facut cu talmudistii babilonieni si francamasonii, slugile lor ca sa fie Romania curata.
    Ateii sa mai astepte putin…

  11. Dar ce vor talibanii aia incat sa se catzere ei peste altii,ca nu toata tzara aia este a talibanilor care sunt ei membri a unor triburi de prin fundul tzarii,ascunsi prin munti unde asteapta momentul jafului,si,ca toti fanaticii muslimi,vor ca sa traiasca,nu numai ei,dar toata lumea,acum in mileniul trei,ca acum 1400 de ani cand traia Profesul lor (trai declarat si jihad mondial dorit de asazisii mujahedini din ziua de azi) carora le-a ordonat Jihadul din tata-n fiu,care nu inseamna numai apararea lumii lor si a traditiilor lor,ci cucerirea intregii lumi,cu uciderea non-musulmanilor si robirea femeilor si copiilor lor,plus jefuirea averilor lor,asa cum a facut si Profesul lor,incepand de la Medina si masacrand pe toti care nu acceptau sa fie muslimi,adica pe crestinii si evreii peste care s-au dus cu sabia sa-i jefuiasca pana muslimii au ajuns sa invadeze din India pana in Spania si atacau Frantza si Italia.Si nici acum nu stau linistiti la ei acasa,nici cand ii lasa lumea in pace,pentru ca sunt plictisiti chiar si de musulmanie si rugaciuni si se incaiera intre ei si viseaza ei,mai ales cei tineri si multi,ce le lipseste cand se plictisesc plimband caprele si camilele,adica viseaza haremuri cu femeile altora,mai ales de alea cu piele alba ca in reviste.Dar talibanii sunt aceesi mizerie ca si aia cu califatul lor ISIS din Siria si de o ideologie totalitara precum nazismul si bolsevismul,dar si fundamentalist-religioasa.Dar sunt,in realitate,doar o mare multime de saraci la ordinul si discretia celor care ii hraneste si le pune cate-o pusca in mana,protectorii lor fiind fanatici muslimi cu fumuri imperiale si califate in cap,imbuibati cu petro-dolari luati tot de la fraierii din Europa si America.Si dansul va continua asa cum a mai fost cand ii va manca iar pielea cu porcarii prin Occident.

  12. @ „deeper”, 12 august 2021 la 11:32
    Le-ai spus-o, în față, acum! …pentru încă 1400 de ani… Cred că-s distruși, moralmente… :)))))

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.