Cel mai recent film al lui Spielberg a debutat în top

Paștele minții

Îmi place să mă gândesc cum ar fi arătat unele filme dacă ar fi fost făcute în România. Cum pelicule SF nu s-au mai făcut de decenii bune pe la noi, noul film al lui Steven Spielberg, Ready Player One (în traducere: Să înceapă jocul), e ocazia cea mai bună să ne conectăm.

Premiera programată săptămâna trecută a devenit cea mai bună lansare a lui Spielberg de la „Jurassic Park“, adunând numai în Statele Unite 53 de milioane de dolari. Dacă ne gândim că toată povestea a costat 175 de milioane de dolari, parcă nu ne vine foarte la îndemână să înțelegem cum e cu succesul în cinematografia de azi. Filmul a rulat în 4.234 de cinematografe, iar numărul 1 all time, „Avatar“, strângea aproape 80 de milioane, în vreo 3.400 de săli. Asemănările nu sunt chiar forțate, pentru că și unul, și altul au fost lansate înainte de o sărbătoare cu care nu aveau mare legătură. Avatar ieșea în 2009, înainte de Crăciun, iar filmul lui Spielberg face Paștele pe ecrane.

Oul cu de toate

Logo-ul companiei, pe care Spielberg l-a păstrat din E.T., te face să te gândești că de data aceasta regizorul face treaba pe dos. Când era mai tânăr, era maestru când era vorba să aducă tot ce este mai fantastic în lumea pe care o știm din viața de zi cu zi. Acum, tot ce îl interesează e să împingă cât încape din toate lucrurile care ne-au cucerit mintea în ultima jumătate de secol în materie de icon-uri pop, într-un viitor care arată groaznic, dar pare că are de ce să se simtă fantastic. Din multe puncte de vedere, exact ca noi. Sau poate pe dos, dar oglinzile mai fac genul acesta de glumă.

Și figurile celebre nu se abțin să își facă apariția în bătaia pusă pe ecran pentru Săptămâna Mare a jocurilor pe calculator: de la Joker la R2-D2 din Războiul Stelelor și până la Chucky, Lara Croft, personaje din Street Fighter și ne mai gândim.

Cei mai răi români

De-asta zic, când se ascute lupta virtuală în mintea românului, pe cine cheamă el la luptă din experiențele lui din adolescență și copilărie? Clar ar apărea pentru unii, eroii mitici,  Mărgelatu, probabil că și comisarul Miclovan, Iancu Jianu sau ceva Mihai Viteazul. Pentru cei care încă sunt în contact cu universul poveștilor autohtone și care înțeleg că doar un personaj negativ ar putea să facă treaba, ar scoate capul balaurul din povești și Zmeul cu buzduganul lui, Spânul și, nu doar în virtutea egalității între sexe, Muma Pădurii, Ielele, Mama Dracului și alții. În fond, câte poți să spui despre cineva după personajele pe care le aruncă în luptă…

Aș face jocul ăsta și aș aștepta să apară adevărații răi naționali puși la treabă în interes public imaginar: Viorel din „Aurora“ lui Cristi Puiu, domnul Marcel Ivanov din „Marfa și banii“ al aceluiași sau personajele care l-au făcut pe Vlad Ivanov să spună, „joc cel mai rău personaj de la Diavol încoace“, Sami din „Câini“, Domnu’ Bebe din „4, 3, 2“ ori Luca, al lui Dragoș Bucur, din „Furia“, dar numai personajul de după ce s-a terminat povestea, pentru că până acolo, tot răul lui e doar din greșeală… și cât poate să se priceapă la asta un rău fără vină. Îmi dau seama că lista celor mai rele personaje românești poate să continue la infinit… Și, dacă tot am deschis discuția, încă mai caut răi care să poată să fie puși să își facă numărul pentru salvarea lumii. Sigur, filmul lui Spielberg nu este despre asta… dar o să te amuze să strecori personajele preferate printre exploziile și revelațiile inocentului Wade Owen Watts transformat în gamer pentru salvarea sensului în lume. Sau pe acolo.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Tupa 152 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Articol fara cap si coada pe ideea: noi nu am copiat inca suficient de mult ideologia americana.

  2. Bai Cosmine, tu nu esti sanatos?! Compari filmele romanesti bune si jucate de actori adevarati cu mizeriile spilbergului? De-aia tineretul de azi este alienat, fara cultura si violent.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.