Patriarhul Daniel va oficia slujba de înmormântare a Regelui Mihai

Slujba de înmormântare a Regelui Mihai I va fi oficiată de Patriarhul Daniel, la Catedrala Patriarhală, cel mai probabil, alături de un sobor arhieresc format din membrii ai Sinodului, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

„Patriarhul Daniel va oficia slujba de înmormântare a Majestății Sale Regele Mihai, aceasta este o certitudine și, cel mai probabil, înconjurat de un sobor arhieresc, adică vor fi prezenți mai mulți episcopi prezenți, membrii ai Sinodului. Preafericitul va sluji aici, la București, iar la Curtea de Argeș, unde va fi înmormântat Regele Mihai, ceremonia va fi condusă de Arhiepiscopul Calinic al Argeșului”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Vasile Bănescu.

Regele Mihai va fi pomenit, începând de miercuri până în ziua înmormântării, în toate bisericile care oficiază Sfânta Liturghie, iar marți seara, la Catedrala Patriarhală se va ține o slujbă specială.

„În această seară, după slujba de vecernie, de la Catedrală, se va oficia o slujbă scurtă, care se numește trisaghion și care înseamnă «Sfinte Dumnezeule», practic este un imn, în care va pomeni fi pomenit Majestatea Sa Regele Mihai. Începând de mâine, până în ziua de înmormântare, va fi pomenit acolo unde are loc Sfânta Liturghie, peste tot în Patriarhia Română, adică la Catedrala și în alte biserici”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Vasile Bănescu.

De asemenea, Patriarhia Română a transmis și un mesaj de condoleanțe după moartea Regelui Mihai, precizând că Majestatea Sa rămâne „în istorie ca simbol al unităţii şi demnităţii poporului român de pretutindeni şi ca exemplu de curaj”.

„Am aflat cu tristeţe despre trecerea din această viaţă a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, veste care a îndoliat şi îndurerat pe toţi românii din ţară şi străinătate. Personalitate remarcabilă în plan naţional şi internaţional, Regele Mihai I al României rămâne în istorie ca simbol al unităţii şi demnităţii poporului român de pretutindeni şi ca exemplu de curaj, înțelepciune şi devotament în slujirea patriei şi a neamului românesc în vremurile dificile din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi în perioada de început a regimului comunist din România. De-a lungul întregii sale vieți, în care a reprezentat cu demnitate poporul român, Majestatea Sa a fost un susţinător permanent al Bisericii Ortodoxe Române, participând adesea la slujbele din Catedrala Patriarhală, precum şi la sfinţirea Catedralei mitropolitane din Timişoara, în anul 1946, împreună cu Patriarhul Nicodim, transmite Patriarhia Română”, transmite Patriarhia Română într-un comunicat de presă.

Regele Mihai a încetat din viața, marți, la ora 13.00, la reședința sa din Elveția, a anunțat Casa Regală a României.

Trupul Regelui va fi adus în țară miercuri, 13 decembrie. El va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar slujba de înmormântare va avea loc la Curtea de Argeș, în noua Catedrală, în data de 16 decembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.