Justiție și comunicate

Pe 27 noiembrie 2017 o persoană din biroul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a postat o notă în care se scrie: „The United States notes with concern that the Parliament of Romania is considering legislation that could undermine the fight against corruption and weaken judicial independence in Romania“. Nu s-a indicat vreo modificare a legilor justiției care nu ar fi în acord cu reglementări din SUA sau alte democrații. Fiind vorba însă de o notă a unei instituții de pondere majoră, lucrurile trebuie lămurite.

La lămurire nu se ajunge fără a lua în seamă întregul situației. Altfel, discuția este simplă răfuială și nu rezolvă ceva.

Actorii situației sunt ministrul Justiției, Ambasada SUA, Parlamentul. Actorul ocolit este starea justiției din România actuală. Alți actori sunt încă ascunși.

Să privim nota Departamentului de Stat. Ea nu spune că pachetul de modificări ale legilor justiției, propuse justificat de ministru, subminează ceva. Nota spune doar că eventuale modificări ar putea submina (could undermine) lupta împotriva corupției și independența justiției. Departamentul de Stat cere ca Parlamentul să facă în așa fel încât să iasă neafectate anticorupția și independența justiției. Nimeni rezonabil nu poate fi împotrivă! Nu este aici vreo divergență – iar dacă ar fi divergență, nu ar fi tragedie. În definitiv, oamenii maturi depășesc argumentativ divergențe. Declarația președinților Camerelor Parlamentului României și-a asumat această optică și, dacă rămâi cu capul pe umeri, nu ai ce să-i reproșezi.

Ar trebui reținut însă că România este în situația de după experiența ultimilor 15 ani, iar justiția ei nu este  deloc normală. Sunt multe probe, dar mă limitez la una. În fapt, nicio țară – nici SUA, nici Germania, nici Ungaria, nici Israel, nici Austria, nici Cehia și putem continua ilustrarea – nu a acceptat
ca vreun cetățean al ei, inculpat în România, să fie judecat de instanțele acestei „justiții“. Când a putut, l-a extras.

Este limpede că, dacă România nu ar modifica acum legile justiției s-ar împotmoli și mai mult într-o criză de încredere. Aceasta ar fi mai gravă decât faptul că niște persoane – procurori care nu-și cunosc menirea, judecători care nu înțeleg că valoarea specific justiției este dreptatea, vătafii numiți ai unei „justiții“ cam butaforice, și, ca totdeauna, profitorii au nemulțumiri.

Este chestiune de luciditate să observăm că România a ajuns azi țara din  care cei mai mulți cetățeni pleacă, țara cu cea mai mare sărăcie, țara cu cele mai incoerente abordări, țara care contează astăzi cel mai puțin în Europa comunitară. Nu are rost să se continue cu legi ce permit abuzuri –  arbitrarul desemnărilor unipersonale, aducerea în fruntea justiției  a unor juriști slab pregătiți, intervenția serviciilor secrete în acte de justiție, proclamarea procurorilor ca magistrați, promovări străine de  valoare, exceptarea magistraților de la răspundere și altele. În România de azi subminarea statului de drept nu vine de altundeva decât de la inși strecurați la vârful instituțiilor, care caută să și le treacă în subordine.

De aceea, ministrul Justiției are dreptate. De partea lui sunt evaluările cetățenilor, în care 80% sunt nemulțumiți de justiție, sunt observațiile imperative ale Curții Constituționale și este obligația de a gestiona bine domeniul. Pe deasupra, ministrul este jurist evident mai calificat decât veleitarii care îl iau la rost. Nimeni nu a putut indica vreun loc în care pachetul de modificări ale legilor justiției ar afecta lupta contra corupției și independența justiției.

Dacă luăm faptele în intregime, atunci, ar fi de văzut ce se află sub acești termeni. În fapt, corupția s-a extins în România în anii luptei cu corupția (este destul să vedem expansiunea corupției din administrație, universități, reprezentarea externă etc.). Independența justiției a fost paravanul pentru samavolnici. Și anticorupția, și independența justiției sunt valori indispensabile unei democrații, dar să nu facem deducții din concepte și nici din ceea ce spun șefii procurorilor. Din  nefericire, realitatea este pe dos.

În România s-a lucrat cu ambasadori americani – David Funderburk, Michael Guest sau John Davis, de pildă – care erau parteneri excelenți pentru a crea cooperări benefice. Ei analizau întregul fiecărei situații și sesizau nevoia schimbării și forțele înnoirii. Ei nu se lăsau în siajul unor grupuri și persoane ce reprezintă doar interese rudimentare. Ar fi cazul ca această tradiție a asistenței americane de înaltă calificare să fie reluată. Nu are rost să se ignore suferințele cetățenilor, oricine ar fi ei, în favoarea unor corupți luați ca inocenți.

Ce este de făcut? Am în vedere trei acțiuni majore.

Prima este de a se rămâne cu capul pe umeri, căci suntem în fața grupurilor care vor să împiedice necesara normalizare a justiției. Multe comunicate sunt, de fapt, „eseuri“ carpatice. În România s-a creat după 2005 obișnuința ca politicieni incapabili de soluții pentru populație  să caute sprijin în exterior. S-a reactivat iarăși meteahna fanariotă: dacă te pui bine în afară reziști înăuntru! Nu contează faptul că pe date false nu se poate construi vreo soluție durabilă!

O chestiune dificilă ține de faptul că este plin de clișee despre România în redacții și cancelarii occidentale. Unele sunt întreținute de reprezentanți actuali ai țării. Cauzele sunt multiple: asiduitatea unor români în a se iluziona că sunt oameni ai unei noi ere  declarând orice – în particular, se vede bine că unii pictează corupția din România doar pentru a convinge în exterior de utilitatea propriei persoane!; înlocuirea corespondenților de presă, permanenți occidentali cu cetățeni români, care, așa cum se vede, dau imagini la comandă; comoditatea clișeelor. Remediile rezultă din cauze!

A doua acțiune este reafirmarea cooperării instituțiilor democratice din România și SUA. Pe de o parte, trebuie mers la Washington DC cu persoane pregătite, oneste și credibile. Parteneriatul româno-american este vital, dar are nevoie de pricepere. Riscul este iarăși ca relația cu SUA să fie confiscată de interese înguste. Pe de altă parte, România are prea puține dezbateri, inclusiv despre America. Ca să dau un exemplu, până și specializarea „Studii americane“, creată la Universitatea Babeș-Bolyai după 1994, a dispărut, după ce excelentul Centru Cultural American „John F. Kennedy“, pe care l-am înființat împreună cu Ambasada SUA de atunci, a fost eliminat. Experiența americană a democratizării ar trebui luată în serios – atât de americanii care vin aici, cât și de români. SUA nu înseamnă doar politică curentă, ci și, cum spunea odinioară vizionarul judecător american Louis D. Brandeis, un mănunchi de idealuri de libertate și justiție.

A treia acțiune majoră este infuzia de profesionalism și bună credință în conceperea și aplicarea politicii externe a țării. România plătește și va plăti tot mai greu faptul că la deciziile ei au venit persoane cu pregătire precară. Fără cunoștințe, fără viziune, fără idei, fără conexiuni solide! Iarăși se procură diplome de carton în afară pentru a impresiona înăuntru. Iarăși se fac poze cu actori din afară pentru consum intern. La București sunt noi astăzi doar politica internă a prostirii, prelungită cu politica externă a excursiilor.

Să fim mai direcți, s-ar cuveni ca un demnitar de orice rang să sară ca ars pentru a apăra instituțiile democrației din România. El ar trebui să reacționeze primul la clișee. Nu se face asta și nu se poate face în lipsa culturii civice și cu consilieri de format jos. Un minister de Externe ar discuta la Washington DC, iar o autoritate normală ar înlocui reprezentanții țării. România are nevoie de altă politică externă și de alți reprezentanți – pentru a nu se trezi mereu că discută probleme rău puse, cu informații trunchiate și cu falsificări introduse pe site-uri  de inși îndoielnici.

Pe toată suprafața politica externă a României stagnează în clișee depășite. Dovezile sunt în toate direcțiile. Din nefericire, evoluțiile din Europa, Moldova, dinamica Schengen, relația supraputerilor surprind România. În toate, domină la actualele autorități o abordare năucă, ce se trezește episodic! Liderii bulgari observau că lupta anticorupție din România este pentru „vitrină“. Chiar nu are România cum să se evidențieze decât cu această „luptă“ care lățește, de fapt, corupția? Nu se poate conduce oare România democratic și creativ, ci doar incult și meschin?

În România actuală mulți se lasă manipulați cu tema „penalii și viața publică“. Încurajați, desigur, de unii mai penali decât „penalii“! Să observăm – dacă tot suntem în anul aniversării a 500 de ani de la începutul Reformei – că Martin Luther era „penal“. El nemulțumise pe destui din jur și a fost excomunicat – ceea ce atrăgea lichidarea. Numai că, atunci s-au găsit destui oameni cu scaun la cap care să observe cum se confecționează etichete și să-l ferească pe Martin Luther de urgia minților înguste și de samavolniciile „paralelilor“. România actuală are nevoie de oameni cu scaun la cap care să o ­scoată din împotmolirea în amatorism, incultură și rea credință, de astăzi, pe care nu are cum să nu le plătească din greu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Andrei Marga 594 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Un articol de distribuit tuturor demnitarilor ce le pasa de aceasta tara si popor (si care nu si-au plagiat existenta – parvenirea), de studiat in scoli si universitati, de introdus, in intregime, in istoria ca gandire de profunda intelepciune (nu ca vreunui cu jocuri cu insule, case furate si zongore prin Regie iar fila vreo lampa, aprinde veun bec, palpai vreon led – mai mult s-ar putea chiar sa-i enerveze ca le demasca neputinta intelectuala si mizeria sufleteasca, deranjeza jocurile si le strica somnoleala cu SPP la usa, si lalaiala despre nimic altceva decat diversiuni comandate si sustinute natang). Astfel de realitati hade justifica situatia dramatica in care a ajuns tara si situatia umilitoare a poporului ajuns noul model de sclavi (si in tara si afara) – exploatat perfid si platit ca milogul care sta cu mana intinsa la mila stapanilor „democrati”.

    • Coalitia PSD+Alde care se lupta cu Statul Paralel mareste intnr-o veselie la greu bugetele SRI, SPP si STS. Tocmai ca Statul Paralele sa aiba cat mai multe resurse sa poate ingenuchia si mai mult Romania prin intretinerea miscarilor anarhiste de strada care sa duca in final la caderea Guvernului legal ales ales PSD+Alde in urma unor alegeri libere si corecte. E ca si cum cei asediati dintr-o cetate ii aprovizioneaza cu munitie pe asediatori cand acestia raman fara a munitie.

  2. ” De aceea , ministrul justitiei are dreptate . De partea lui SUNT EVALUARILE CETATENILOR , IN CARE 80% SUNT NEMULTUMITI DE JUSTITIE „. 80% ? Unde apar evaluarile astea , cine a facut acest sondaj ? Denumiti ” GRUPURI CARE VOR SA IMPIEDICE NECESARA ( ? )NORMALIZARE A JUSTITIEI ” cei 15 milioane de romani ce nu au votat PSD-ALDE ?

    • Sondaj CURS: 24% dintre cei intervievati nu au incredere in justitie. Daca 15 mliloane de cetaterni nu au votat PSD-ALDE, 17 milioane nu au votat PNL-USR-PMP.

    • @ ha , ha ….Lasa romanii sa comenteze , propaganda din Transnistria nu ajuta cu nimic . Dimpotriva …

    • Toate datele invocate de Marga sunt certe. Nu aici este, ci în lipsa de voință și de curaj de a schimba politicile din România și înainte de asta de a schimba persoanele. În definitiv de unde Johannis, Kovesi, Helvig, Orban, Tudose la cârmă? oameni buni, nu știți cu ce vă jucați! Putem fi Lili, putem fi Haha, dar de ce să nu gândim? Felicitări domnule Marga pentru că ajutați la clarificare!Traian Donose

  3. d-le profesor o analiza academica este oricand binevenita macar ca fiind lamuritoare dar…credeti ca in lumea din ce in ce mai globalizata (cu neoliberalismul american la timona) mai conteaza asfel de analize?…chiar credeti ca la un PIB de 100 de ori mai mare ca al nostru mai tin cont (spre necinstea lor!) de diplomatie ? …IPOCRIZIA tine loc de diplomatie si la asta cei „mari” sunt experti!…”justitia” a devenit terenul lor „tactic” pentru a-si impune interesele sub umbrela ei! (oricum expert in asta este soros prin lobby, ong-uri si cohorte de avocati)…singura „arma” care ne-a mai ramas ar fi DEMNITATEA!!!…oare mai gasim oamenii politici necesari pentru reprezentarea romanilor?…cred ca nici d-voastra nu vi-l asumati pe protestantul nenumit!!!

  4. „Este chestiune de luciditate să observăm că România a ajuns azi țara din care cei mai mulți cetățeni pleacă, țara cu cea mai mare sărăcie, țara cu cele mai incoerente abordări, țara care contează astăzi cel mai puțin în Europa comunitară. Nu are rost să se continue cu Legi ce permit Abuzuri – Arbitrarul desemnărilor unipersonale, aducerea în fruntea Justiției a unor juriști slab pregătiți, intervenția serviciilor secrete în acte de justiție, proclamarea procurorilor ca magistrați, promovări străine de valoare, exceptarea magistraților de la răspundere și altele. În România de azi Subminarea Statului de drept nu vine de altundeva decât de la inși strecurați la vârful Instituțiilor, care caută să și le treacă în subordine.”

    M-am luminat, deci din cauza Justitiei, a dnei Kovesi, a DNA, Pleaca pe capete Romanii!
    NU, NU din cauza HOTILOR din PSD care fURA Banii publici facand Averi URIASE din salariile de bugetari!
    M-am luminat, chiar „va multumesc” dle Marga de la PSDul plin de HOTI si INCOMPETENTI care a DISTRUS Poporul Roman incepand cu Instaurarea Comunismului!
    De ce dle Marga NU ies Cetatenii Roamniei sa prot esteze CONTRTA DNAului pe care subtil il atacati, ca orice PSDist!
    Dimpotriva, vedem si in tara si in afara Tarii: „DNA sa vina sa va ia”, adresat Politrucilor HOTI!

    Voi, cei din PSD sunteti continuatorii Comuniosmului, voi ati facut Milioanele de Romani sa plece aiurea, VOI, nu cei de la DNA care TREBUIE sa aplice LEGEA si sa-i bage la puscarie!
    Dle Marga, daca tot le stiti a spune dvs atat de bine, cum au facut, de exemplu, acea AVERE URIASA dl Dragnea de la Teleormanul sarac si Dna Udrea de la Plescoiul la fel de sarac!
    Rusine, dle Marga!
    Cotidianul, va rog sa dati comentariul!

    • Lili ,ai dreptate , articolul domnului Marga sfideaza inteligenta cititorilor , cat de angajat politic ar fi cineva trebuie sa se incline in fata evidentei , in articol se fac referiri la ” informatii trunchiate si falsificari introduse pe site-uri ” , exact ce ne ofera pledoaria domnului Marga .

    • Marga nu a fost niciodată psd-ist. O spun ca psd-ist care am polemizat din greu cu ideile lui liberale sau creștin-democrate. A fo și președinte la țărăniști și membru al conducerii pnliste. Știe despre ce vorbește. este bine că o asemenea personalitate își spune părerea fără plononire la unul sau altul.

  5. Contextul in care se fac modificari in justitie nu este favorabil actualei guvernari , toata lumea constiientizeaza ca este un fel de ” pe repede -nainte ” pentru a exonera de raspundere penala pe cei doi lideri ai coalitiei aflata la guvernare , nimeni nu crede ca acest atac la legile justitiei s-ar fi produs daca nu erau implicati cei doi !

    • Mai cetiți un pic de justiție din alte țări și vă veți da seama cât de rău stăm. Legile, numirile de judecători și procurori la noi sunt ca la nimenea. Aici este buba, nu în faptul că un autor spune lucrurilor pe nume. Și nici măcar nu este în vreun partid, ci gândește cu capul lui. Foarte bun articolul domnului Marga!

  6. S-au primit instructiuni , urmariti cum lucreaza propaganda kopeikarilor : 18:33-Traian Donose , 18: 37-Ion Acatrinei , 18: 51-Virgil Temea . Inaintea inchiderii trebuie sa apara Radu de la Afumati si Petre Cercel . Omul orchestra isi face datoria lasandu-ne impresia ca avem de-a face cu un taraf , se pricepe la toate instrumentele atat cat sa zgaraie urechea . Daca romanii nu comenteaza favorabil la articolul domnului Marga , nu trebuie sa o faca cineva ? Cotidianul , va rog sa publicati comentariul !

    • Nu ar fi cazul – presupunând că și romanii sunt maturi – să discutăm ceea ce ne arde, nu dacă cineva poartă șireturi albe? Mă uit la spectacolul opiniile ce dau pe lângă și-mi amintesc din liceu (făcut recent!)de „sofismul însușirilor omului”. Nu se discută ce este pus în discuție, acilea justiția, ci ce face, cum arată, ce a făcut, cum duce mâna la frunte autorul. Cam slabe treburi când se fac asemenea sofisme.

  7. Pt.lili. Ce bandita puteti fi madame ”lili ” ! Consider si eu ca dand un citat poti sa analizezi ideile autorului, este util sa scoti in evidenta mai bine ce poate sa spuna, sa iti dai seama unde duce lantul de la gatul lui ! Dumneavoastra in schimb speculati ce spune domnul profesor Andrei Marga dupa interesul pe care il slujiti, adica interesul sotului doamnei Carmen- luxarea Puterii actuale PSD-ALDE, declarata dorinta a celui poreclit si ” Palton Voda ”, instalarea ” guvenului meu ”, adica haitele tehnocrate in frunte cu o calamitate politica, ” persoana umana ” Dacian Julien Ciolös, care sunt toti cozile de topor ale celor care se amesteca copios in treburile tarii noastre sponsorii unor mega hotii si mega banditisme economice de am ajuns azi ca tara in ruina: economica, politica, sociala, putem sa fim faramati ca stat national unitar din motivele astea …, va urma !

  8. … din motivele astea. Citez din articolul autorului: ” Pe toată suprafața politica externă a României stagnează în clișee depășite. Dovezile sunt în toate direcțiile. Din nefericire, evoluțiile din Europa, Moldova, dinamica Schengen, relația supraputerilor surprind România. În toate, domină la actualele autorități o abordare năucă, ce se trezește episodic! Liderii bulgari observau că lupta anticorupție din România este pentru „vitrină“. Chiar nu are România cum să se evidențieze decât cu această „luptă“ care lățește, de fapt, corupția? Nu se poate conduce oare România democratic și creativ, ci doar incult și meschin? ”, textul asta nu a putut fi la indemana dumneavoastra, sa fie analizat, deoarece viza politica externa unde omul din Dealul Cotrocenilor, stapanul dumneavoastra in rele si a multor securisti , inclusiv editat ”suplul ”Bogdan Hossu si fitosul Dumitru Costin, este deficitar sa nu spunem chiar fara menajamente habarnist! Sa fim sanatosi si la punga grosi ! p.s. FELICIT pe domnul profesor Andrei Marga pentru articolul asta de exceptie care arata ce nu prea, functioneaza, ce nu prea merge prin tara noastra draga ROMANIA !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.