„Patrioţi” nepricepuţi, nu o mai judecaţi pe Simona Halep!

Cum primesc puncte jucătoarele din top 20. Cum îşi aleg jucătoarele din top 5 turneele la care joacă. Totul ţine de strategie şi normalitate

Cum primesc puncte jucătoarele din top 20

Unii ziarişti de rubrică, o serie de ştirişti, comentatori, analişti, dar şi unii chibiţi, mai mult sau mai puţin interesaţi de „sportul alb”, au făcut o criză de „patriotism” după ce Simona Halep s-a retras, înainte de a juca primul ei meci din 2016, la Brisbane. Celor de mai sus le-a dat patriotismul în clocot, după ce, nu ştiu cine, a inventat o ştire, privind retragerea Simonei Halep de la turneul care va incepe pe 15 februarie în Dubai. De ce ne referim la o „ştire inventată”. Pentru că nici Halep şi nici staff-ul ei nu au anunţat public programul pe luna februarie. De altfel, Halep nici nu a menţionat ceva de vreo participare în Dubai. De unde atunci titluri de genul „Simona Halep nu îşi va apăra titlul în Dubai”, „După Brisbane, Simona Halep mai spune adio unui turneu”, „Halep surprinde din nou; nu joacă în Dubai” etc? Există o singură explicaţie: nepriceperea celor cărora le-a dat patriotismul în clocot, nepriceperea celor care au preluat pe nemestecate (şi fără o minimă verificare) informaţiile primare. Nepricepere legată de necunoaşterea modului în care jucătoarele din top 20 sunt punctate în clasamentele WTA, în special în cel privind calificarea în turneul Campioanelor. Astfel, jucătoarelor din top 20 li se iau in considerare doar punctele obţinute în cele 4 turnee de Grand Slam, cele obţinute în cele 4 turnee de categoria Premier Mandatory, cele mai bune 2 rezultate din turneele de categoria Premier 5 şi cele mai bune alte 6 rezultate din celelalte turnee (3 de categoria Premier 5, de categoria Premier şi de categoria WTA International – maximum 2 din această ultimă categorie).

Jucătoarele îşi aleg cu grijă turneele

Ţinând cont de cele de mai sus, orice jucătoare aflată în top 20 – sau aflată în poziţii apropiate locului 20, îşi alege cu mare grijă turneele la care participă, în afara cele de Grand Slam şi Premier Mandatory. Practic o jucătoare trebuie să se orienteze şi să participe la toate cele 5 turnee de categoria Premier 5 şi să-şi aleagă maxim 4 sau 5 turnee de categoria Premier. Dacă mai rămâne vreo fereastră şi pentru un turneu sau două de categoria WTA International, atunci se înscrie. „Urcând” în clasament, se poate observa că o jucătoare din top 5 (deci una care cu siguranţă ştie că va termina şi în caz de avarie pe un loc bun în top 20) joacă între 16 şi 20 turnee pe an**. Şi tot de regulă, în alegerea programului (ne referim la turnee de categoria Premier 5 şi Premier) fiecare jucătoare încearcă să joace acolo unde are posibilitatea de a evita anumite adversare incomode (multe jucătoare de top, evită să se întâlnească între ele la început de an sau înaintea unui turneu de Grand Slam), îşi aleg turneele şi în funcţie de extra calendarul WTA, de locuri unde se simt bine, de locuri unde sunt sponsori care pot rotunji potul etc. Nu în ultimă instanţă, nu este o regulă să joci într-un turneu pe care l-ai câştigat cu un an în urmă. Şi, ca să încheiem cu „partea generală”, foarte puţine jucătoare de top mai aleg să joace în câte două turnee care se desfăşoară succesiv. Este chiar contraproductiv, să joci sâmbăta o semifinală, sau duminica o finală, iar luni sau marţi să începi un alt turneu într-o locaţie aflată la sute de km distanţă, dacă nu mai mult.

Situaţia Simonei Halep

  1. De ce nu a jucat Halep la Shenzen Open

Foarte mulţi s-au întrebat de ce Halep nu a participat la Shenzen Open, turneu pe care l-a câştigat anul trecut. Aici răspunsul este unul foarte simplu: era vorba de un turneu de categoria WTA International şi ea a ales turneul de la Birsbane (care se desfăşura în paralel) pentru că acesta era de o categorie superioară şi, în plus, nu a vrut să mai concureze pe două continente în luna în care se joacă Australian Open.

  1. De ce s-a retras de la Brisbane

Oficial, Simona Halep s-a retras din cauza unei recidive a unei accidentări la tendonul lui Achille. Nu avem cum controla şi nici nu avem vreo competenţă să vedem dacă este vorba de o accidentare sau de o retragere strategică. Nu are nicio importanţă. Orice jucător are prorpiile sale calcule. Un lucru este sigur, nu a fost Halep (cap de serie nr.1) singura care s-a retras. Prima (şi tot înainte de a juca) a fost Maria Sharapova, cap de serie nr.3. După numai un singur set, s-a retras şi Garbine Muguruza (cap de serie nr.2). Practic, primele 3 cele mai bine clasate jucătoare participante la Brisbane, s-au retras. Şi Muguruza, şi Sharapova au invocat accidentări. Repetăm, nu ştim dacă a fost vorba de accidentări, sau de evitarea unor ciocniri cu Victoria Azarenka, cea mai bună jucătoare a momentului, revenită la forma din 2012-2013 când era pe locul 1 în WTA. Mai trebuie să adăugăm şi faptul că la Shenzhen Open, Petra Kvitova (cap de serie 2) s-a retras după un singur set, iar la o competiţie interţări, Serena Williams a jucat şi ea doar un singur set şi s-a retras.

  1. De ce Halep joacă la Doha şi nu în Dubai

Celor cărora le-a dat patriotismul în clocot, din cauză că Halep nu îşi apără titlul în Dubai, le explicăm, „băbeşte”, cum stau lucrurile. În Golf, cele două turnee îşi modifică anual categoria. În 2014, Doha a fost de categoria Premier 5 şi Dubai de categoria Premier, în 2015, Dubai a fost de categoria Premier 5 şi Doha de categoria Premier, iar acum în 2016, din nou Doha este de categoria Premier 5 şi Dubai de categoria Premier. Simona Halep a participat în 2014 la Doha (unde a câştigat), în 2015 la Dubai (unde a câştigat) şi acum din nou la Doha. Practic, de fiecare dată, Simona a ales turneul de categorie superioară. Deci este ceva absolut normal. Mai sunt trei argumente care pledează în favoarea alegerii făcute. Turneul din Dubai începe pe 15 februarie, iar cel de la Doha pe 22 februarie. Deci două turnee succesive, şi am arătat mai sus că majoritatea jucătoarelor evită aşa ceva. A, dacă o jucătoare de top pierde în turul I sau II la primul turneu, se anunţă şi cere wild card pentru turneul următor. În al doilea rând, la Dubai sunt anunţate Serena Williams, Garbine Muguruza şi Agnieszka Radwańska. Nu este normal să te baţi într-un turneu de categorie inferioară cu alte 3 jucătoarele din top 5. Nu în ultimă instanţă, Simona Halep este aşteptată între 1 şi 3 februarie în România pentru a juca în meciul de Fed Cup contra Cehiei. Ori nu este convenabil, ca după Australian Open şi un meci crâncen de Fed Cup, să nu existe măcar 10-12 zile de pauză totală.

  1. Nu este exclus un abandon şi la Sidney

Nu ar fi deloc ieşit din comun dacă Simona Halep se va retrage sau va abandona şi acum la Sydney. Dacă nu este refăcută complet, sau dacă vrea să mai câştige câteva zile de odihnă înainte de Australian Open, atunci orice este posibil şi NU este condamnabil. Este normal. Agnieszka Radwańska, cap de serie nr.2 la Sydney s-a retras înainte de a juca, iar motivul este unul simplu: sâmbătă a jucat finala la Shenzhen Open. La fel şi Sloane Stephens, care a jucat sâmbătă finala la Auckland, s-a retras acum de la turneul de la Hobart. Nerefăcute, Petra Kvitova şi Irina Camelia Begu nu au vrut să rişte nimic la Sydney şi s-au retras şi ele.

**Turneele din 2015 la care au participat primele 7 jucătoare din WTA

  1. Serena Williams – 16 turnee

  2. Simona Halep – 18 turnee

  3. Garbine Muguruza – 20 turnee

  4. Maria Sharapova – 17 turnee

  5. Agnieszka Radwańska – 24 turnee

  6. Petra Kvitova – 19 turnee

  7. Venus Wiloiams – 18 turnee

PS

Când este de criticat, Simona Halep nu a fost, şi nu va fi „graţiată” în Cotidianul.ro. Dar la atacuri gratuite şi inutile nu recurgem.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.