Pensia privată facultativă este deductibilă de la calculul CAS

Potrivit prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice, contribuţiile plătite la fondurile de pensii facultative, sunt deductibile de la calculul contribuţiilor de asigurări sociale, anunţă Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

În prezent, pragul de deductibilitate pentru pensiile private facultative se situează la 400 de euro pe an pentru angajat, şi 400 de euro pe an pentru angajator, majorarea acestuia fiind pusă în aplicare de la începutul anului 2009.

Un regim de deductibilitate totală pentru contribuţiile la pensia facultativă va presupune exceptarea acestora de la alcătuirea bazei de calcul aferentă impozitului pe venit sau profit precum şi de la calculul contribuţiilor de asigurări sociale, asigurări de sănătate şi pentru fondul de şomaj.

Aceste măsuri sunt menite să stimuleze interesul angajatorilor în a oferi pensii private facultative salariaţilor precum şi creşterii atractivităţii acestui sistem de pensii pentru angajatori şi salariaţi deopotrivă.

„Contribuţia la pensia facultativă poate fi plătită de salariat (din salariul brut), de către angajator (suplimentar salariului brut) sau de către angajat şi angajator deopotrivă. Din calculele efectuate de către CSSPP, prin contribuţia de 100 de lei la un fond de pensii facultative, comparativ cu o majorare echivalentă a salariului, reiese un avantaj de 25 de lei în cazul în care plata este efectuată de către salariat. Dacă plata o realizează angajatorul, atunci câştigul este de 27 de lei. În plus, contribuţia la pensia facultativă este deductibilă de la plata impozitului pe profit” mai arată CSSPP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.