Percheziţii la mai multe firme, printre care şi SIVECO

Poliţiştii şi procurorii au efectuat luni percheziţii la mai multe firme, printre care şi societatea SIVECO, într-un dosar în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice.

Potrivit Poliţiei Române, percheziţiile au avut loc la şapte adrese din Bucureşti şi din judeţele Ilfov şi Giurgiu, fiind vizate domiciliile suspecţilor şi sediile unor societăţi comerciale.

UPDATE Anchetatorii au ridicat calculatoare şi bibliorafturi cu documentaţie de la SIVECO şi de la restul firmelor percheziţionate luni, iar procurorii verifică luni după-amiază actele ridicate, pentru documentarea acuzaţiilor, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, în urma percheziţiilor făcute la sediile unor firme şi ale companiei SIVECO, au fost ridicate calculatoare şi documente .

În continuare, precizează sursele citate, anchetatorii vor verifica documentaţia, dar şi conţinutul mediilor de stocare ale calculatoarelor, iar ulterior, după audieri, vor decide dacă pun în mişcare acţiunea penală faţă de vreunul dintre suspecţii audiaţi.

Totodată, precizează sursele citate, la parchet sunt audiaţi şi cinci martori. Aceleaşi surse spun că a fost chemată la audieri şi Irina Socol, preşedinte şi acţionar la SIVECO România.

„În fapt, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei compani producătoare de programe informatice ar fi creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro”, s-a arătat într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Din cercetări a reieşit că în contabilitatea producătorului de soft ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, SIVECO ar fi achiziţionat fictiv servicii de programare informatică de la mai multe firme de tip „fantomă”. În lanţul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip „fantomă”, iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei SIVECO, ar aparţine unor cetăţeni de etnie romă din Sinteşti.

„În cursul acestei dimineţi, am fost solicitaţi să furnizăm informaţii în cadrul unor cercetări efectuate de către autorităţi. Activitatea financiară şi comercială a companiei se bazează, de mai bine de 22 de ani, pe respectarea tuturor prevederilor legale, naţionale şi internaţionale. Sprijinim cu maximă disponibilitate eforturile autorităţilor. Manifestăm, totodată, transparenţă în punerea la dispoziţia opinei publice a informaţiilor referitoare la desfăşurarea cercetărilor făcute de autorităţi, pe măsura ce le vom obţine”, s-a precizat într-un răspuns al SIVECO România, remis la solicitarea Mediafax.

De amintit că SIVECO este cunoscută ca mare clientă a contractelor cu statul şi din care au rezultat programe cu multe rateuri. În acelaşi timp, Siveco este o societate în care şi-au găsit refugiul mai mulţi ofiţeri de Securitate ademeniţi de afacerile în domeniul IT. De pe vremea lui Virgil Măgureanu, Siveco a fost şi este o companie apropiată serviciilor. Cine să mai înţeleagă povestea percheziţiilor din această descindere!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.