Pesta porcină a dat iama în Tulcea

Pesta porcină a intrat în Tulcea. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (DSVSA) a înregistrat în ultimele săptămâni 12 focare de pestă porcină africană (PPA), primele din acest an, pe fondul evoluţiei bolii în judeţele vecine şi a nerespectării regulilor de prevenţie de către proprietarii animalelor, potrivit directorului instituţiei, Mitică Tuchilă.

El a declarat pentru AGERPRES că focarele s-au înregistrat începând cu jumătatea lunii trecute şi că numărul animalelor sacrificate este de circa 100, cele mai multe focare, respectiv cinci, fiind semnalate în satul Vişina.

„Nu excludem aprobarea prin Centrul local de combatere a bolilor, dacă focarele sunt numeroase, să trecem la uciderea preventivă, pentru a stopa evoluţia virusului în alte localităţi. Dacă trecem peste zece focare, vom solicita acest lucru”, a precizat directorul DSVSA.

Mitică Tuchilă a mai spus că anchetele epidemiologice efectuate de medicii veterinari au arătat că boala s-a transmis indirect, prin furaje şi prin factorul uman.

„Este foarte important ca crescătorii de porci să ia legătura de urgenţă cu medicul veterinar de liberă practică sau cu medicul veterinar oficial, dacă e în apropiere, şi să ne anunţe privind îmbolnăvirea animalelor şi să nu le sacrifice, deoarece una din sursele importante de transmitere a bolii este carnea congelată scoasă şi gătită. Resturile rezultate din această procedură ajung în hrana animalelor sănătoase şi astfel se transmite boala”, a menţionat directorul DSVSA, Mitică Tuchilă.

Conducerea DSVSA a amintit că proprietarii ale căror animale nu sunt înregistrate în evidenţele instituţiei nu vor primi despăgubiri pentru acestea şi vor fi sancţionaţi, conform prevederilor legale.

Cele 12 focare de PPA se înregistrează în vestul şi sud-vestul judeţului, în localităţile Dăeni, Peceneaga, Rahmanu şi Vişina, iar medicii veterinari desfăşoară în momentul de faţă o campanie pentru a aminti populaţiei regulile pe care trebuie să le respecte pentru a preveni apariţia unui focar.

În anul 2018, în judeţul Tulcea, s-au înregistrat primele focare de PPA din România, numărul acestora ajungând la circa 600. În anii următori, numărul a scăzut, aşa încât anul trecut el a ajuns la şase.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Totul pentru front ,totul pentru victorie!!… să-i întrebe pe vecinii de peste Dunăre!…acum nu se știe, e pește porcină,sau porci peștină!?…

  2. Ghici ghicitoarea mea: De unde vine pesta porcină în Tulcea ?? [RumBurKaK-trolaK UrKaK…]

  3. ” nerespectării regulilor de prevenţie de către proprietarii animalelor ”
    -sau atac biologic cu drone,
    zilele astea nu mai pare atat de deplasata banuiala,
    vezi incendiile provocate din grecia,etc.

  4. Bine ca dete numa’ Pesta. Daca mai dadea si Buda, atunci chiar am fi avut o problema cu UDMR.

  5. Pesta porcina-o boala a mizeriei , a neglijentei sanitare, a lipsei de control si indrumare a unor autoritati ale statului ! Nu ma refer la porcul „familist”, ci la cresterea porcinelor in complexe! Si uite asa, suntem importatori de carne de porc, mai ales ca am si distrus marele complexe de crestere a porcilor (vedeti ce-a mai ramas din Comtim)! Daca si-n alte tari ar fi ca la noi n-ar mai manca lumea carne de porc, iar Romania nu ar mai avea de unde sa importe ! Neglijenta, habarnismul si prostia , ingroapa porcii in Romania! Vivat!

  6. Pesta porcină nu afectează oamenii sub nicio formă, se poate consuma carnea unui porc bolnav şi nu e nici o problemă. Poți s-o faci friptură, cârnați sau ce vrei. Deci incinerarea este o prostie fără seamăn! Deşi probabil că asta este o măsură impusă din afară, ca de obicei, pe care ai noştri o pun în aplicare cu mult entuziasm, ca să mai distrugem şi puținul pe care-l mai avem. Să nu uităm că la fosta „epidemie” de gripă porcină am fost super-campioni: toate țările din Europa aveau maximum câteva zeci de focare, iar noi am declarat peste 1000 de focare, fiind cei mai şmecheri. Mai multe decât toți ceilalți la un loc! Pe de altă parte, tot atunci, când a venit vorba de numărul de porci mistreți la care s-a depistat virusul, la noi au fost doar vreo 20-30, spre deosebire de alte țări din UE, unde au fost găsite sute de cazuri. Deci e clar că au fost raportări mânărite!
    Este adevărat, totuşi, că aata e o boală contagioasă pe care porcii o iau uşor şi de la care în majoritatea cazurilor mor. Şi astfel devine foarte periculoasă pentru crescătoriile mari, unde poți pierde într-o lună zeci de mii de animale. Dar şi acelea pot fi bune pentru consum, şi nu trebuie aruncate.
    Aşa că e bine să privim cu multă circumspecție excesul de zel şi manevrele celor de la ANSVSA, fiindcă am văzut de ce sunt în stare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.