Petre Roman ṣi Gelu Voican Voiculescu, urmăriți penal

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu, cererile de urmărire penală care îi vizează pe fostul premier Petre Roman şi pe fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis ministrului Justiţiei, Alina-Ştefania Gorghiu, cererile de urmărire penală astfel cum au fost solicitate, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, faţă de un fost prim-ministru al Guvernului României şi faţă de un fost viceprim-ministru al Guvernului României, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, ale art. 305 alin. (4) din Codul de procedură penală, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008, având în vedere solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ce îi vizează pe Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, şi pe Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României”, a informat, marţi, Administraţia Prezidenţială.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, au fost transmise ministrului Justiţiei:

– cererea de urmărire penală a lui Petre Roman, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României în perioada 26 decembrie 1989 – 26 septembrie 1991, sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunilor contra umanităţii în variantele normative prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit. f) (cel puţin 2 subiecţi pasivi secundari), lit. g) (cel puţin 1.315 subiecţi pasivi secundari), lit. j) (cel puţin 1.214 subiecţi pasivi secundari) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii;

– cererea de urmărire penală a lui Gelu-Voican Voiculescu, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României în perioada 28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990, sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunilor contra umanităţii în variantele normative prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit. f) (cel puţin 2 subiecţi pasivi secundari), lit. g) (cel puţin 1.315 subiecţi pasivi secundari), lit. j) (cel puţin 1.214 subiecţi pasivi secundari) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestor cereri.

Dosarul Mineriadei din iunie 1990 îl vizează şi pe fostul preşedinte Ion Iliescu.

Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea de la zero a anchetei.

Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

Procurorii militari susţineau că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a patru persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

În cadrul acestei acţiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Fostul preşedinte Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari că el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

19 Comentarii

  1. lucreaza. Si dpa 34 de ani, lucreaza…
    Acum se va trimite dosarul pentru completari!

    Copiii revolutiei sunt oale si ulcele, Dumnezeu sa-ii odihneasca!

  2. Au murit degeaba cei care s-au jucat de-a revoluția.Ceea ce trebuia să se întâmple oricum se întâmpla…

  3. Ilici e sub protectia mafiei pesede,penele,sau e frica sa-l cheme ptr ca ii vine si bolovanului randul la trficul de copii si ciordeala de case de la oameni necajiti. Ce scoala au ai dracului borfasi!

  4. Nu vor păți nimic,absolut nimic !Justitia fe după ’89 a fost creata din aceleași ,,podoabe” precum inculpații .Iliescu va fi judecat și condamnat după cr se va muta la cele veșnice !Noi iubim și respectăm Justiția romînă ,cu emoție și pasiune ! t

  5. Fără nicio simpatie pentru cei doi, demersul dulapului este penibil, fără rost și o minima înțelegere a rosturilor istoriei. Lemn ai fost, lemn ai rămas!

  6. Acum au vreo 80 de ani! Iar iliescu merge incet-incet spre suta! O sa le mai ia boii de la bicicleta…

  7. De 35 ani se screm să se vede și nu reușesc! Acum, pe spatele celor doi aparent nătângi, se va mai amâna câțiva ani până încep să se care toți. Între timp, urmașii lor vor incasa pensie de revoluționar că au împușcat oameni nevinovați.

  8. Proasta asta îi scapă si pe ăstea peste graniță sau pe undeva.Is toti mână în mână:liberali ,securisti,pesedisti si comunisti.

  9. Cărstoiule, ti se văd papainoagele pe care te-ai cocoțat.
    Taică-tău a fost administrator de lovituri la mineriada. Tu ești copchil de corupt și ai supt corupție până ai ajuns rotund, paduche! Rușine să-ți fie! Să minți tu intreaga societate ca ai fost numit decan când te-ai vârât ca un parazit pe ușa din dos? Oxiurule, să nu mai apari îndărăt ca te mușc și-ți dau cu copita în cap!

  10. Cita batae de joc pot avea autoritatile statului roman ,ca sa redeschida pt. a nu stiu cita oara subiectul asta, care intr-o tara adevarata si normala ,trebuia solutionat de foarte mult timp.Chiar nu le ieste putin rusine sa inceapa din nou cu acest caz ,stiind foarte bine ca nu se va solutiona nici acum si totul este facut in vederea viitoarelor alegeri ca sa prosteasca pe romani.Criminalii astia ar fi trebuit sa zaca in puscarie si nu sa fie liberi !

  11. Totul e rascolit de procurorii neosovietici, iata, pana si – e adevarat, doar de forma- conjuratii din ’89 sunt deranjati putin.
    Dar de procesul Ceausescu nu se atinge nimeni…
    Nu, acela pesemne a fost un proces corect, fara vicii de procedura! Nu necesita, iata, nicio revizuire!!

  12. Judecata se poate face foarte eficient în 2 ore jumătate, cu prelatele aduse preventiv la fața locului. Oare unde am mai întâlnit acest precedent?

  13. Dreptate ca la carte spune:
    16 apr. 2024 la 16:24
    Nu are cine sa faca asa ceva atita timp cit noi sintem o generatie actuala de fricosi si lasi ,care ne-am batut joc de toti care au murit pt. tara asta .

  14. Nu ma mir deloc.
    Daca Gen Gusa ar fi fost viu dupa terminarea loviturii de stat, ar fi fost deja condamnat si in puscarie ptr multi ani. La fel ca Gen Vlad.
    Fenomen tipic mioritic: orice erou trebuie pedepsit……[Rumburak]

  15. Con spune:
    28 APR. 2024 LA 8:24
    27 APR. 2024 LA 8:59
    Cu ura lui de alogen considerandu-se discriminat ca de… era bolshevic cominternist, prelucrat de KGB=spionaj cu CCauzeau in el, acest individ shi-a aratat cu prisosintza rasismul ka kare numai la khazarii lui mai exista, dovada verishorii lui 2 reguletzi shi un imparat cu coroane de aur ramas pe la BNR a lui Manoli=shef de gashka. Nu a vrut decat sa parvina calcand pe cadavre, nemaipomenind originea lui adevarata de sub carutzele sub cort, ca dovada ca pe adevarata lui mama a renegat-o, crezand ka kamunizmul este suficient, tacsu daca in mahalaua din Oltenitza crede ca era, a fost mentorul lui sa fie shi el spion. Se zice ca Putin este mort de mult, asha cum nevasta lui a povestit, ca de Ceashka ce avea shi el planul Z au fost o gramada de zvonuri, legishtii trebuind sa mai lamureasca, precum glontzul in ceafa a kgb-stului Gelu V.V. Intrebarea zilei: Ylici Y. este shi el mort ca sa ne ametzeasca ashtia cu vre-o sosie ca la ilizionism. Ce fel de Justitzie este asta cand nu documentezi actul, fara inregistrezi shi aratate la mamaligile noastre, ce plateshte de la Buget mascarada???!!!
    Ce fel de munca a dus acest individ care a ars gazul in kamunizm, ca dupa aceia s-a relaxat distrugand tzara, cu pagube > decat WW1+2, Procesul Marii Tradari Natzionale a tribunalului Popular a lui Brukner, parand precum la kamunizsmul lor, decat o adevarata inscenare, pe care Ylici Ninel (citeshte invers Lenin) nu mai poate sa-l ocoleasca cu viitorul ce poporul roman il vrea sa fie liber
    O zi buna.
    Con
    P.S. Parazitzii se cred shi ei mai ceva ca altceva, actele lor distrugand de fapt viatza umana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.