PF Daniel deschide calea spre cel mai mare Proiect spiritual al României

Un eveniment cu adevărat magnific a trecut aproape neobservat în spaţiul public: Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat icoana acestui an omagial, invocînd trei Sfinţi părinţi ai ortodoxiei noastre: Sfântul Cuvios Ioan Casian, Cuviosul Dionisie Exiguul şi Sfântul Cuvios Ioan Iacob.

Doi dintre aceştia vin din străvechimea bisericii: Sfântul Cuvios Ioan Casian şi Cuviosul Dionisie Exiguul, ambii fiind originari din Dobrogea, a căror lucrare duhovnicească s-a făcut în marile capitale creştine ale lumii, fiind azi sărbătoriţi de întreaga lume creştină.

Sfântul Cuvios Ioan Casian a trăit la sfârşitul secolului al 4-lea şi în prima jumătate a secolului al 5-lea (n. circa 360, Dobrogea – d. 435, Marsilia), fiind hirotonit diacon de către Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, care era arhiepiscop al Constantinopolului.

Sfântul Ioan Casian este un părinte al Bisericii nedespărţite, el cunoştea foarte bine limba latină, pentru că provenea din populaţia daco-romană din Dobrogea”, a spus PF Daniel, adăugînd: „a călătorit în Egipt şi în părţile Răsăritului şi apoi s-a stabilit în Galia, Franţa, şi a întemeiat două mănăstiri la Marsilia”. În anul 415 este trimis de Papa Leon să continue creştinarea galilor şi înfiinţează două mănăstiri la Marsilia, într-una avîndu-şi sfîrşitul în anul 435, moaştele sale fiind şi azi păstrate cu sfinţenie. A fost canonizat la Marsilia în sec. V, fiind pomenit în calendarul creştin în ziua de 23 iulie. Abia în 20 iunie 1992, şi Sinobul BOR a decis canonizarea sa, numele său fiind pomenit în ziua de 29 februarie în ani bisecţi sau în 28 februarie în ceilalţi ani.

Cuviosul Dionisie Exiguul sau Dionisie cel Smerit (n. cca 470, Dobrogea – d. cca 545, Roma) este unul dintre cei mai mari teologi ai lumii creştine. Astăzi, întreaga omenire numără anii după calendarul propus de Dionisie Exiguul, adică de la naşterea lui Isus Hristos, sistem utilizat atît de calendarul iulian, cît și de cel gregorian!

Era unul dintre cei mai mari învăţaţi din vremea sa, fiind păstrat consilier de către 10 papi şi este cel care „a organizat biblioteca Bisericii Romane”, cunoscută azi ca Biblioteca Vaticanului. „Când Sfântul Sinod l-a trecut în rândul sfinţilor, i-a păstrat numele aşa cum l-a dorit el, Exiguul”, scrie PF Daniel în documentul citat.

Sfîntul Sinod al BOR l-a canonizat pe Dionisie Exiguul în şedinţa din 8-9 iulie 2008, stabilind data prăznuirii sale la 1 septembrie.

PROIECT NAŢIONAL: REÎNFIINŢAREA MITROPOLIEI TOMISULUI

Organizarea de azi a BOR are o mare lacună: lipsa între mitropolii a celei mai vechi dintre ele: MITROPOLIA TOMISULUI. Un prim pas în vederea realizării acestui deziderat este chiar cuvîntul de la începutul acestui an al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cînd a a prezentat icoana acestui an omagial prin invocarea celor trei Sfinţi Părinţi proveniţi din Dobrogea!

Reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului poate fi un adevărat Proiect naţional al României în perioada următoare, un proiect spiritual la care trebuie să se alăture toate instituţiile statului: BOR, Academia Română, Preşedinţia României, Parlamentul României, Institutul Cultural Român şi, desigur, întreaga comunitate ortodoxă din România.

Un prim pas l-a făcut Arhiepiscopia Tomisului şi ÎPS Teodosie care au lansat la sfîrşitul anului trecut, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, două volume colosal de importante, care oferă, prin documente adunate din marile arhive ale lumii, argumente solide pentru acest proiect.

Primul volum este „Mitropolia Tomisului. 2000 de ani de viaţă creştină la Tomis”, realizat de ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, George Daniel Petrov, de la „Universitatea Ovidius” din Constanţa şi Constantin Barbu de la „Universitatea Dimitrie Cantemir” din Bucureşti:

Practic, aşa cum scrie ÎPS Teodosie în „Introducere”, acest volum este cel care deschide o colecţie fundamentală de documente adunate din cele mai mari biblioteci ale lumii (cele mai multe inedite pentru România), care arată că „Tomisul este cel mai vechi scaun mitropolitan şi că, fără Dobrogea, Biserica Ortodoxă Română nu ar fi avut pecetea de „biserică apostolică”:

Cel de-al doilea volum, „Paternus. 1.500 de ani de la întronizarea mitropolitului Tomisului”, este dedicat celui de-al treilea mitropolit al Scythiei, după Theotimus I şi Theotimus II. Sînt publicate documente excepţionale din Biblioteca Vaticanului despre acest Paternus, mitropolit al Tomisului şi mitropolit al Scythiei:

Ambele volume au fost tipărite în condiţii grafice excepţionale şi conţin fotocopii ale unor lucrări aflate în Biblioteca Vaticanului. Mai mult ca sigur, ele vor constitui materiale bibliografice pentru tinerii cercetători şi vor genera subiecte pentru doctoratele acestora.

Dar, mai presus de orice, aceste volume, precum şi cele care vor urma, vor pune bazele acestui deziderat al ortodoxiei româneşti care este reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului!

DIONISIE EXIGUUL – CĂRTURARUL ROMÂN CU CARE AR TREBUI SĂ NE MÎNDRIM

În opinia noastră, orice istorie a literaturii, a culturii sau a spiritualităţii româneşti ar trebui să înceapă cu Dionisie Exiguul! A fost în vremea lui, sec. VI e.n., unul dintre cei mai mari cărturari ai lumii, păstrat la curtea a 10 Papi, fiindu-i apreciat erudismul, astfel încît este inexplicabil faptul că toate cărţile de istorie a culturii noastre ignoră nu numai lucrările lui Dionisie Exiguul, ci şi textele lui Nicetas de Remesiana sau Aeticus Histricus, despre care Franz Brunhölzl scria în „Zur Kosmographie des Aethicus” că „a fost un scit care a trăit în regiunea din zilele noastre Dobrogea, România”!

Din fericire, prin grija omului de afaceri Mihai Anghel, proprietarul „Domeniului Coroanei” din Segarcea, au apărut primele opt volume din colecţia „Monumenta Romaniae Historica”, în care sînt incluse şi două volume masive care conţin lucrări ale lui Dionisie Exiguul! Poate că nu este o întîmplare că „Domeniul Coroanei”, înfiinţat de Casa Regală a României, administrat azi de un patriot român, este cel care a finanţat publicarea unor asemenea lucrări monumentale:

Nu trebuie uitată nici contribuţia excepţională a fostului Mitropolit al Olteniei, Nestor Vornicescu, cel care publica în 1984 o lucrare expţională, „Primele scrieri patristice în literatura noastră. Sec IV-XVI”, în care scria pentru prima oară despre aceşti sfinţi părinţi care proveneau din Dobrogea şi care au contribuit la sporirea patrimoniului cultural al creştinismului:

Toate acestea sînt doar cîteva firave argumente care vorbesc despre necesitatea reînfiinţării Mitropoliei Tomisului, fără de care Biserica Ortodoxă Română este mult mai săracă.

Acesta este un „Proiect de ţără”, unul cu valoare spirituală uluitoare, pentru care merită să luptăm cu toate forţele, aşa cum fac toate marile ţări ale lumii cu spiritualitatea lor. Bibliotecile şi arhivele lumii sînt pline de documente şi mărturii despre cine au fost oamenii acestui pămînt numit azi România. Noi, cei de azi, nu avem dreptul să stăm cu mîinile în sîn ca şi cum nu ne-ar interesa cine am fost la începutul erei noastre şi ce contribuţie avem tocmai prin aceşti sfinţi părinţi la ceea ce este creştinismul.

Acolo, la gurile Dunării, unde a venit Sfîntul Andrei să ne creştineze, s-au bazele unei spiritualităţi care se întinde pînă azi. Sînt 2.000 de ani de creştinism pe care-i datorăm în principal acestor sfinţi dobrogeni. Ei ne obligă în acest an, declarat de PF Daniel, Patriarhul BOR, „Anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul”, să facem ceva pentru ca Mitropolia Tomisului să fie reînfiinţată.

Este un „Proiect naţional” pe care ziarul „Cotidianul” îl va susţine cu toate forţele într-o campanie fără precedent, chemîndu-i alături pe toţi cei care înţeleg că o ţară care nu-şi respectă trecutul şi valorile spirituale va avea totdeauna de suferit un handicap în faţa altor ţări, pentru care arhiva spirituală este fundamentul existenţei lor.

Nu trebuie să facem nimic special, ci doar ce fac toate marile popoare cu istoria şi trecutul lor spiritual.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19
Ion Spânu 1818 Articole
Author

69 de Comentarii

  1. Populatie daco-romana in Dobrogea in sec. IV-V, Daniele?
    Fugi, ma, de aici!
    Minciuna e un mare pacat, Daniele, chiar si pentru tine.

  2. Asadar IPS Arhiepiscop Teodosie va deveni Mitropolit? Normal asa va trebui sa fie. IPS Teodosie s-a dovedit in anul ce trecut adevaratul parinte duhovnic al ortodocsilor cu credinta adevarata din Staretia Romania. Alti inalti prelati i-au urmat exemplul chiar daca mai cu fereala. In schimb restul nu a dovedit ca are o credinta puternica. In frunte cu Parintele Patriarh care a facut concesii regretabile si nejustificate actualei puteri tradatoare de neam si credinta romanesca.

  3. Bor e un mare bolovan care sta in calea progresului si ne tine obligati sa traim intr-un trecut mincinos si falos ortodox! Cum poate minti cu nerusinare si obligand enoriasii sa-i creada?! Istoria adevarata e distrusa de BOR!Dumnezeu are nevoie de mitropolii si mega catedrale?!

  4. Spiritualitatea nu sta in cladiri ci in oameni adevarati nu in minciuni si manipulari!

  5. @Daniel
    La ce te obliga BOR ? BOR iti propune , daca nu vrei , te poti duce unde vrei.
    Dezvoltarea nu e legata de religie ci de economie . Marile Descoperiri Geografice au dat posibilitatea materiala tarilor cu iesire la ocean sa se dezvolte , au pregatit Revolutia Industriala. Acele tari s-au dezvoltat iar valul dezvoltarii a plecat de acolo inspre Est. E o simpla coincidenta ca in zonele intarziate ca dezvoltare religia e ortodoxa . Nu exista legatura d cauzalitate intre subdezvoltare si ortodoxie .

  6. Credinta „sta” si in ce faci, in ce cladesti, in ce scrii…
    Credinta nu este doar o idee, o senzatie spiritista – ca la sectanti (in special).
    Anti-crestinii – care nu realizeaza ca sint unelete ale Satanei – ataca ceea ce este viu si rodeste din rautatea sadita de Tatal minciunii, nu pot avea decenta distantarii, tacerii, abtinerii.
    Atacati mai naparcilor pe mahomedani pe yoghini, pe talmudisti… lasatiu crestinii in pace ca se roaga si pentru binele vostru!

  7. Scytii sunt atestati in zona BACTRIA adica langa INDIA si pana la ARMENIA.
    Adevarat ca faceau incursiuni si razboaie de prada pana in Balcani.
    Numele corect al Dobrogei erea MOSHIA MICA. In limba daco-geta asa se numea MOSHIA insemnand pamant mostenire.
    Preotii ar trebui sa nu se bage in istorie. Corect ca grecii au spus Scytia pentru ca teritoriul platea tribut la scyti.

  8. Singurul Sfant autentic al Romanilor este Sf Arsenie Boca!Restul sunt „sfinti”,”sfinte”din imaginatia BOR!
    Iar crestinarea getilor traitori la Nord de Dunare s-a facut,din ordinul imparatului Constantin,pe la anul 340 en de catre episcopul Wulfila,restul e bascalie si inchipuire istorioticeasca ortodoxa

  9. @gheorghe- crestinii se roaga spre binele nostru?! Asa ca tine in comentariul asta?! Multumim dar bagati-va „binele” vostru voua in dos, ca sa vedeti ce „bine” e! Pomohaci si altii si l-au bagat deja si stiu!

  10. Patrisrhul sa citesca pe net poeziile lui Ovidiu un roman exilat intr-o colonie romana locuita de GETI si greci. In Dobrogea au venit apoi celtii, gotzii, pecenegi, cumani, bulgari, huni ,tatari, turci…rusi
    Populatia bastinasa ereau getii, romanii, grecii.
    NUMELE METROPOLIEI AR TREBUI PUS
    METROPOLIA PONTICA TRAIANA.

  11. @nae girimea- Bor nu propune, ci ne baga pe gat credinta stramoseasca si de neam! Nu esti ortodox, esti tradator de tara si de neam! Nu intamplator tara noastra e mai putin dezvoltata ca alte tari, pt ca suntem tinuti in trecut, cu pupat de moaste si inchinare la morti! Spania, de ex preponderent catolica e mai dezvoltata ca noi! Germania preponderent evanghelica, de asemeni mult mai dezvoltata ca noi! BOR tine enoriasii in evul mediu cu traditii si inchinat la icoane! Popimea se foloseste de tehnologie in interes propriu, dar nu elimina pupatul de moaste si inchinarea la morti! De fapt ei se inchina la morti, la asa zisii sfinti, mai putin la Dumnezeu! Nu intamplator tarile ortodoxe sunt mai putin dezvoltate si nivelul de trai foarte scazut! Fiecare e liber sa creada sau sa nu creada in ce vrea sau in ce nu vrea! De ce ortodoxia se autoproclama credinta de neam?!

  12. Citez din Ovidiu .Eu sunt aicea barbar, caci nu-s priceput de niciunul; Graiul latin, cand l-aud Getii, prosteste surad.” In „Pontice” (I, 5, v.59),
    CONCLUZIA:
    GETII LOCUIAU DOBROGEA in timpul lui Ovidiu.

  13. ,,Popa Sapca”! Vad ca istoria e greu de citit si inteles pentru tine! Poate ca in gubernia ta s-au desfiintat si bibliotecile. Dar ai la indemana ordinatorul si Wikipedia. Citeste cu atentie rezumatul ,,Istoria Dobrogei ” pe Wikipedia si vei vedea ca Dobrogea facea parte din Imperiul roman, iar dupa 395(adica sec.IV)cand Imperiul Roman s0-a impartit,in cel de Apus si de rasarit,Dobrogea era in cel de est! Locuitorii se numeau daco-romani! Citeste si apoi poti critica un erudit cum este Prea Fericitul Daniel!
    Te rog sa ma ierti daca te-am suparat!

  14. „Împotriva prostiei, chiar și zeii luptă în zadar.” — Friedrich von Schiller

  15. Sa-mi fie cu iertare, da’ baiatu’ asta (cu scoala pe la Geneva, deci cam departe de viata de pustnic !) mai bine ar fi deschis calea spre un alt tip de „proiect spiritual al Romaniei” : mai multe orfelinate pentru copii napastuiti, mai multe ajutoare si camine pentru virstnicii ajunsi in mizerie, poate crearea de dispensare prin sate si comune, alaturi de bisericile locale, biblioteci (cu lucrari si religioase dar si laice) pentru luminarea acestei natii. Si toate acestea insotite, bineinteles, de mai multa smerenie si modestie si de mai putin fas si opulenta.

  16. o institutie anacronica, pusa pe capatuiala.
    Ce au popii actuali, cu preotii din vechime?
    Faptul ca se folosesc de renumele acestora?
    O prioritate, ori le fiscalizam averile si veniturile, ori ii intarcam de la buget!

  17. Excelent! Spiritualitatea ortodoxa poate fi o pavaza impotriva sorosistilor rett-arzi (gen bula si gaska lui de atei rezisti), care vor sa distruga ce a mai ramas din fibra avestui popor

  18. Peste intreg teritoriul actualei Romanii a trecut, dupa romani (in parte), tavalugul popoarelor migratioare de prin anii 400 – 500 pana in jurul anului 1000, toate aceste popoare migratoare din stepele Asiei „nu stiau nimic despre crestinism”, perioada in care s-a produs amestecul de populatii colonizatoare. Se stie ca din interese, istoria este mistificata – chiar ingrijorator de mistificate si falsificata – de intensiv stiindu-se foarte bine ca romanii, nu se obosesc nici sa-si citeasca sau cunoasca nici propria istorie. Pe langa „harnasamentul demne de armurile cavalerilor medievali” pe care-l poarta capii bisericii, exista niste intrebari foarte ciudate, oare „ISUS reantors, i s-au pregatit, un echipament in care sa fie strans precum mumiile egiptene”, oare i-a fost cumparat un mercedes cu geamuri fumurii … etc”. Unde sau ce a mai ramas din „simplitatea, smerenia … vietii traite de ISUS si a ucenicilor lui, trimisi sa cutreiere lunmea si sa propovaduiasca simplitatea credintei spirituale – NU materiale de astazi !!!. Ce a ramas din toate acestea astazi … fudulie,mandrie, infumurare, acumulari de bunuri materiale si financiare uriase, prea des rautate, invidie, ura … politie religioasa. Asta sa fie rezultatul invataturilor lui ISUS sau ce a dorit el in urma cu 2000 de ani ?.

  19. Vad ca s.a dat ordin pe unitate si au iesit la ordin toata gashka insalubra soro-userista sa injure biserica, BOR si si pe Daniel. Sa n.ajungeti bai atei tradatori sa va rugati Domnului sa va salveze!

  20. Getii locuiau Dobrogea numita Moshia mica, iar getii nu ereau scyti.

  21. comenturicii nu pot face diferenta intre credinta si BOR.
    Adica, rugaciunile nu pot fi facute decat prin intermediul popilor?
    Mai tovaraseilor, unii oameni nu au atatea pacate incat sa apeleze la „avocati”, chiar nu intelegeti?

  22. Excelent articol !

    Am o cerere catre Patriarhia Romana:
    SA se rediteze DE URGENTA lucrarea, din 1984, a fostului Mitropolit al Olteniei Nestor Vornicescu, „Primele scrieri patristice în literatura noastră. Sec IV-XVI”,
    în care se scria pentru prima oară despre sfinţii părinţi care proveneau din Dobrogea care au contribuit la sporirea patrimoniului cultural al creştinismului.

    Vad ca multi dintre „noii romani” au uitat de vechile datine paleocrestine si crestine ale geto-dacilor de pe taramurile tarii noastre…

  23. Excelent articol !

    Vad ca multi dintre „noii romani” au uitat de vechile datine paleocrestine si crestine ale geto-dacilor de pe taramurile tarii noastre…

    In sec. V BC Herodot vorbea despre agatarsi, despre geti, tirasgeti si masageti .. a caror regina a invins si omorat pe regele persan Cirus cel mare … Altfel, de ce Darius a mai venit (ocolit) pe la geti, tirasgeti … spre masageti … pentru al razbuna pe Cirus ? (saptama trecuta a rulat si filmul pe PrimaTV)

    Cand Ovidiu a ajuns in Dobrogea populatia getica vorbeau deja LATINA VULGARA (din Dacia si pana in nordul Alpilor) (brandza) in timp ce Ovidiu vorbea latina clasica, din sudul Alpilor/Italia (feta), De aceea radeau unii de altii – vorba lui Gurita – lingurision, furculision fata de lingurizda, furculizda… Ascultati si accentul lui Chef Niculai (de la ‘Neata cu Razvan si Dani).

    Cand Traian a cucerit o parte din Dacia, noi eram deja paleocrestinati (monoteisti/Zamolxe, sec VI BC) si crestinati (Sf. Andrei, sec I AD) …

    In sec. V AD Iordanes vorbea despre ORIGINEA geto-dacica a populatie gotice. De fapt, pe taramurile noastre a fost inventat ALFABETUL GOTIC (Vulpila/Wulfilla) in care a fost transcrisa si prima biblie gotica (sec. IV AC).
    Dar si cel CHIRILIC/slavonic – cu ajutorul caruia au fost crestinati bulgarii, slavii (slovaci, cehi, polonezi) precum si rusii (bulgarii de pe Volga)…

    Despre altii … hunii nu s-au stabilit pe la noi, bulgarii au venit in sec VIII (si au rezistat doar pana in sec IX cand au devenit vlaho-bulgari), ungurii in sec. IX (iar in sec X erau deja slavizati si dacizati), cumanii si pecinegii in sec XI-XII (fara a ramane ceva in urma lor)…sasii in sec XIII, …

  24. Da!
    Sa fie Mitropolie!
    Dar NUUUUU cu Teodosie mitropolit, ca este o rușine nationala.

  25. Excelent articol !

    Vad ca multi dintre „noii romani” au uitat de vechile datine paleocrestine si crestine ale geto-dacilor de pe taramurile tarii noastre…

    Trebuie sa tineti seama ca POLITICA UNEI TARI == ISTORIA ACELEI TARI…
    Daca nu cunoasteti istoria noastra, nu stiti sa diriguiti nici politica TARII NOASTRE/ROMANIA ,…

    Trebuie sa tineti seama ca ECONOMIA UNEI TARI == GEOGRAFIA ACELEI TARI.
    Daca nu cunoasteti geografia noastra (ca resurse subterane, supraterane si maritime) nu puteti se diriguiti nici economia ROMANIEI…

    ATENTIE, ASA ZISILOR politicieni DIN ROMANIA DE AZI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  26. Un proiect pe care il intimpinam cu laudatio.Icoana omagiala dedicata cinstirii Sfinţilor părinţi ai ortodoxiei noastre din vechime,demonstreaza ca apostolii proveniti din Dobrogea si-au adus contributia,lucrarea la raspindirea crestinismului europeana inca din primele veacuri,prin eruditia,cultura si smerenia lor. Reinfintarea Mitropoliei Tomisului este un proiect national ce trebuie sa ia fiinta,viata.Sfantul Apostol Andrei nu s-a marginit numai la predicarea Evangheliei si la botezul celor pe care i-a adus la Hristos dintre grecii si geto-dacii din teritoriile amintite, ci el a hirotonit pe unii dintre ei ca episcopi si preoti, asa cum facea si Sfantul Apostol Pavel in calatoriile sale misionare. Numai asa se poate explica faptul ca cea mai veche episcopie cunoscuta pe teritoriul tarii noastre este cea de la Tomis (Constanta de azi). Episcopul (sau episcopii) peste care „si-a pus mainile” Sfantul Apostol Andrei au hirotonit, la randul lor, alti episcopi, preoti sau diaconi pentru noile comunitati crestine de la Pontul Euxin, ca sa se asigure „succesiunea” neintrerupta a preotiei, si care au devenit propovaduitori ai noii credinte, – prin predica si botez – in randul autohtonilor geto-daci, iar mai tarziu daco-romani.Asa se explica plecarea in lumea europeana a celor 3 sfinti dobrogeni.De pilda, calugarul Epifanie, in secolul VIII, in Viata Sfantului Apostol Andrei scria ca intre popoarele evanghelizate de el se numarau si scitii. In asa numitul Sinaxar al Bisericii constantinopolitane se preciza ca acest apostol „a predicat in Pont, Tracia si Scitia”.Asa se explica ca Dionisie Exiguul-Smeritul era scit convertit la crestinism.Sa cinstim luminile crestinesti ce vin din trecutul nostru spiritual,religios ,volumele editate,documentind si intemeind prodigios,proiectul.Noi,sa ne ancoram mai mult in religie si adevarul crestinesc spiritual,cu inima deschisa spre adevar si Bine.Si spre cultivarea Sinelui Superior.

  27. Ce aveti cu Teodosie ???

    El respecta doar vechiul canon religios …

    Ce are RELIGIA cu virusul (pe care nici STIINTA nu il poate defini)…
    Ce are RELIGIA cu teama de moarte (cine se teme de moarte este doar acela ce stie ca a gresit in viata sa!)
    RELIGIA SE BAZEAZA PE BUNATATE, DRAGOSTE SI OPTIMISM in viata ACEASTA !!!
    VIATA ce trebuie sa continue ABSOLUT NORMAL (ca acum 2 ani !).

  28. @Fekete Tulipan,
    primul oraș din Europa evanghelizat de apostolul Paul , a fost Filipi(ani 49-50), capitala unui ținut al Macedoniei și colonie romană și acesta a devenit un centru creștin de unde creștinismul a fost răspândit în împrejurimi. De la Filipi până la Marcianopolis(în apropiere de Varna de azi), fostă capitală a provinciei Moesia II, sunt în jur de 360 de km. . Putem spune că populația vorbitoare de latină din provincia romană Moesia II, a fost evanghelizată de timpuriu. Ori poporul român este și urmașul popoarelor vorbitoare de latină din partea orientală a imperiului care au ajuns până în Dobrogea de azi, care la acel timp era încorporată în provincia romană Moesia II.Când Traian a cucerit Dacia , a adus mulți coloniști romani în noua provincie și dintre care foarte mulți din regiunile orientale ale imperiului, adică din părțile Efesului și ale Siriei de azi, unde era și orașul Antiohia unde pentru prima dată ucenicii Salvatorului au primit numele de creștini. Aceste regiuni erau cele mai puternic creștinate zone ale planetei la acel timp. Deci între cei colonizați nu aveau cum să nu fie și creștini , mai ales cum creștinii fiind persecutați în acel timp , deportarea lor putea fi și o măsură de pedeapsă.

  29. Toata aceasta actiune este de fapt sprijin pentru Teudosie caruia i se face poblicitate,in articol sunt citate din „operele alese”scrise de infractorul Tomisului.Multa propaganda securisto-bisericeasca,tablouri fara valoare vechi si noi (mai ales).Pomeniti ca „merită să luptăm cu toate forţele, aşa cum fac toate marile ţări ale lumii cu spiritualitatea lor” ZAU!!?.BOR E PE INVERS!! Se baga in politica,trimite lumea la pupaturi de schelete,lins de icoane de catre aurolaci platiti,deturnari de fonduri,minciuni de-ti sta mintea-n loc,mistificari de fapte… In nici o tara din lume nu se intimpla asa ceva.GUVERNUL NU DA BANI PENTRU EDUCATIE SI INVATAMINT DAR INVESTESTE MASIV IN BISERICA SUPRADIMENSIONATA SI SECURISTA CARE SE OCUPA SXCLUSIV CU TILHARIREA CETATENILOR SI PROSTIREA LOR….iar Cotidianul se alatura acestei actiuni initiata de ala caruia i-a disparut dosarul de securist.Bun! Am o intrebare! De unde stiu escrocii ca moacele alea (si multe altele) sunt figurile reale ale asa zisilor sfinti care (ce curios) au fugit de pe aceste meleaguri.Atunci nu existau pensule,vopsea,aparate de fotografiat sau de filmat,nimic.De unde atitea detalii fotografice?!Pochii Romaniei isi lasa barbi pentru a produce confuzii.Sa spuna securistii unde se mai intimpla asta,ca tot vorbesc de „marile tari ale lumii si spiritualitatea lor”.

  30. @ Exagerat de …: Faptul ca fac scoala la Geneva nu e intamplator : acolo e”sediul” calvinismului,cu care ortodocsii s-au „infratit” de pe vremea lui Dositei,atat de strans,incat (prin buna intelegere intre calvini si mai-marii ortodocsilor; de atunci)romanii ortodocsi din Ardeal intrau sub oblanduirea bisericii calvine(acesta fiind unul din motivele aparitiei greco-catolicilor ;una din „recomandarile”cu pe care Atanasie Anghel le-a primit-cand a fost hirotonit (initial)ca preot ortodox a fost ca in biserica sa se slujeasca in „greaca sau slavona”, limba romana fiind „putina si saraca)”

  31. Vad ca multi dintre „noii romani” au uitat de vechile datine paleocrestine si crestine ale geto-dacilor de pe taramurile tarii noastre…

    Trebuie sa tineti seama ca POLITICA UNEI TARI == ISTORIA ACELEI TARI…
    Daca nu cunoasteti istoria noastra, nu stiti sa diriguiti nici politica TARII NOASTRE/ROMANIA ,…

    Trebuie sa tineti seama ca ECONOMIA UNEI TARI == GEOGRAFIA ACELEI TARI.
    Daca nu cunoasteti geografia noastra (ca resurse subterane, supraterane si maritime) nu puteti se diriguiti nici economia ROMANIEI…

    ATENTIE, ASA ZISILOR politicieni DIN ROMANIA DE AZI:
    ISTORIA NOASTRA VECHE este trecuta sub tacere/ostracizata/interzisa/rescrisa de unii de peste oceane si mari (asa cum vor muschii lor).
    Nu tu sapaturi arheologice sistematice (in loc de autostrazi), nu tu literatura istorica (in loc de carti de ocultism si astrologie), nu tu cinematografie istorica (in loc de seriale sud coreene si turcesti) …

    FARA ISTORIE – O TARA NU POATE EXISTA !!!
    Din fericire, insa, istoria noastra are o vechime de peste 8000 de ani …

  32. @doru popescu- noi am fost crestinati in secolul intai de catre Andrei iudeul?! Pai cum a putut el crestina barbarii, stramosii nostri cand el nu a pus piciorul pe pamantul nostru?! Istoria adevarata nu scrie ca Andrei a fost exilat precum Ovidiu, doar istoria BOR scrie asta, dar nu are baza istorica! Apoi cum de ne-a crestinat ortodox, cand el era iudeo-crestin?! In plus el a murit in anul 60, vedeti ca minciuna are picioare scurte si manipularea ” eruditului” prea fericit daniel nu e corecta din partea unui ” crestin”…ortodoxia vine de la rusi si greci, nu de la Andrei!

  33. Aluat-o si Pre-Smecheritul ca Ceausescu.
    Statul National Unitar Roman pe vremea lui Burebista.
    La mintea astora si in Era Glaciara existau popi in Dobrogea.
    Si nu mai puneti titluri din astea bombastice.
    Am crezut ca mai pune de o catedrala.

  34. REALITATEA aceastei clipe… devine doar … ISTORIA de acum cateva secunde …

    PREZENTUL .. ESTE DOAR TRECUTUL ISTORIC …

  35. ORTODIXIA apare odata cu Marea Schisma …. cand grecii s-au certat cu italienii …
    PANA ATUNCI, EXISTA O SINGURA BISERICA … de la est la vest … si invers

  36. Dupa marea glaciatiune … la cam 7000 BC, exista SANCTUARUL de la PARTA…
    La 3500 BC avem tablitele de la Tartaria ..

  37. @ileana-istoria adevarata e altfel decat istoria ortodocsilor, la fel ca biblia ortodoxa schimbata la pasajele care nu le-a convenit, fata de Biblia originala! Bagati bani in mega catedreale si mitropolii, dar unii copii se culca nemancati, altii au scoli cu wc in curte, si alte anomalii! Dumnezeu nu sta in catedrale si mitropolii reci, ci in inima oamenilor cu adevarat crestini! Deci ce fac ortodocsii pt amarati? Catedrale si mitropolii?! Modifica istoria in folosul lor, pupa moaste si se inchina la morti si icoane, dar nu la Dumnezeu?! Pai sunt mai barbari decat stramosii nostri barbari, pt ca ei nu stiau adevarul, dar popimea il stie bine, dar slujeste minciuna pt ca e mai avantajoasa decat adevarul!

  38. In 2013 :Afacerile şi averea Bisericii Ortodoxe Române: sute de mii de hectare de teren şi pădure, hoteluri, trust de presă şi fabrici de milioane. Arhiepiscopia Alba are şi firmă de materiale de construcţii— ce-o fi acum , oare ?

    Citeste mai mult: adev.ro/pbckde

  39. E unu pe aici fara nume doar cu @ care zice ca romanii s-au crestinat de la rusi…hi hi ho.
    Pai unde ereau rusii in anul o mie???
    La polul Nord…si nu ereau crestini.
    Crestinarea vine doar de la greci.
    Biblia in limba greaca inseamna CARTE. Sa nu uitam ca limba greaca erea o limba internationala alaturi de latina. Crestinarea a venit prin Voievozi Mircea cel Batran, Mihai Viteazu, Stefan cel Mare NUMAI PRIN BISERICILR CONSTRUITE DE ACESTIA.

  40. Bine le-ai zis-o dar vorbesti cu peretii.
    Pesedistii, fostii comunisti, ereau cu doctrina tovaraseasca in cap. Acum, sunt cei mai mari evlaviosi. Adevarul si popii si comunistii, au trait dim munca prostilor, de aia sunt prieteni la catarama!

  41. Hmmm,..Iarba lor, ortodoxă, de acasă, are efecte grave..Ăștia visează aiureli, pe care le trec in scris și le declară valide..Așa ceva,..doar niște neisprăviți inculți primitivi iși permit..Mă intreb, ca devreme ce sunt mai cu toții auriți in merțane sau lexusuri,.dispun de terenuri, clădiri, păduri și bani gârlă, de ce puii mei nu procedează ca celelalte religii europene, culte,. Adică să înființeze spitale, școli, grădinițe. Să pună la dispoziția polimii și a sistemului sanitar unele mănăstiri, unde bântuie doar câteva ”măicuțe ” in pustietate, pe când in spitale nu mai ai loc pentru un pat in plus. N-ar fi mai patriotic, mai omenesc, mai creștin, să nu fii egoist și doar in căutarea justificării existenței lor nefaste.?

  42. O fi bine, nu zic, dar până la Dumnezeu te mănâncă sfinții. Și noi avem așa mulți! Până una alta Papa a anunțat ca va fi vaccinat(nu peste rând). Cred ca ar fi o mare dovadă de iubire creștinească sa anunțe și multpreafericitul același lucru.

  43. @hi hi ho- spune tu unde erau rusii in anul o mie! Dk stiai, ziceai! Crestinismul l-au adus voievozii romani enumarati de tine :numai prin bisericile construite de acestia”! Deci acesti voievozi au luat de la greci ortodoxia si au pus-o in biserici, si asa ne-am crestinat ortodox! Ce tare! Si cu Andrei apostolul de care zice popimea cum ramane?! Cum a ajuns el ortodox dk era iudeo crestin!? Tot grecii l-au convertit la ortodoxie?! Era vorba de ortodoxie ca e credinta de ” tara si de neam” dar grecii ne-au dat-o si rusii au modelat-o ca sa arate ca cea de azi! Asa ca suntem de neam ruso-grec! Traditia spune totul: de si ea de neam si tara, ortodoxa! Dk cumva esti altceva, ai devenit tradator de tara si neam! E de noaptea mintii!

  44. În calendarul actual Dobrogea este excelent reprezentată: Macrobie,Gordian,Ilie,Zotic,Lucian şi Valerian, Chiril, Chindeu şi Tasie din Cernavodă, Zotic,Atal, Camisie şi Zotic de la Niculiţel, Emilian de la Ostrov, Ion Casian Romanul şi Ghermen, episcopii Tomisului Efrem, Bretanion şi Teotim.
    Nu sunt de acord ca IPS Arhiepiscop Teodosie să devină Mitropolit. BOR trebuie să-l declare direct SFÂNT. Acum nu ştiu dacă înainte sau după IPS Daniel. Sper să-i văd în calendar alături de mitropoliţii Moldovei: Dosoftei, Varlaam,Iacob Putneanul şi Iosif cel Milostiv, ai Ţării Româneşti: Antim Ivireanu,Grigorie Dascălu şi Iachint, cel al Banatului Iosif cel Nou sau Andrei Şaguna al Transilvaniei. A nu se uita divina alăturare a celor doi lângă Ştefan cel Mare, Brâncoveanu şi Neagoe Basarab.
    VREDNIC ESTE!

    P.S. Se aude ceva de Năstase, Iliescu, Ceauşescu că de Iohannis nici nu poate discuta?

  45. @10 IANUARIE 2021, LA 13:57/ LA 14:39/LA 17:40/LA 17:44
    Aici este vorba de inceputurile evanghelizrii si nu numai pe teritoriul Daco-traciei ci si pe al Bulgariei,Caucaz spre toate directiile pornind de la ierusalim,inceputurile crestinatatii care au fost dramatice,tragice.Spiritualitatea s-a nascut din vechime si la noi,in Dobrogea si se arata documentat .Mitropolia este pe langa o metropola,o unitate mai mult admtiva,ea exista in fapt.
    Si tocmai pt. ca ati amestecat politica cu materialismul grosier,si atac la persoana si spre linistea voastra nu sunt „psd”ci o persoana completa ,adica intelegand ce este aceea spirirtualitate ,necesara omului spre a fi complet,inseamna c atrebuie sa va linistiti, BOR va avea resurse nu va va lua nimic voua-deoarece nu are ce sa va dea – spirit al poporului, spirit national exprimat in sentimentele sale de credinta ,traditiile comune.Exista o ereditatea a spiritului pe langa ereditatea parintilor, poate ca dac aveti scotoci acolo,veti gasi in adincurile profunde o constiinta despre care vorbea si marele Einstein.

  46. @ petre.Fratele meu , nu-ți forța prea mult logica , ci doar să te documentezi înainte de a posta ceva.Sfinții zugrăviți pe icoane , sau pe pereții bisericilor sunt în principiu rodul inspirației artistului respectiv.Dumnezeu este și El zugravit drept consecință a celor din Geneza biblica ( a facut omul dupa chipul și asemănarea Sa ) , dar privind prin celălalt capăt al lunetei , imaginânu-și-l pe Creator după chipul omului.Să zicem că pentru chipul lui Iisus s-ar putea apela la giulgiul din Torino , dar în rest ? Exista la unele biserici africane reprezentarea Maicii Domnului ca femeie de culoare , negresa .Nu este tot viziunea unui artist? Nu fi atât de înrăit , că nu cred că e bine.Văd că unii condamnă construirea Catedralei Mântuirii Neanului.Este o lucrare mare ți de durată , însă este spre lauda Domnului și în același timp și a credincioșilor.Aș termina cu *și le Iartă lor greșeala cea de voie sau fără de voie*.

  47. @ileana- tu ai constiinta? Nu ai documentat nimic din ce spui si istoria adevarata spune altceva! Mie si la altii nu ne-a dat nimic BOR, dimpotriva sunt platiti din banii nostri si mai jecmanesc enoriasii cu plata pt acatiste, nunti, inmormantari si altele! Ce spiritualitate sa aiba popimea cand pupa moaste, se inchina la morti si icoane?! Pupat de moaste si inchinare la morti e practicata in vrajitorie, nu are legatura cu Dumnezeu! Cine are constiinta nu umbla plin de aur si cu masini luxoase luand 10-20 lei(chiar mai mult) pt acatiste de la bietele babe nestiutoare si sarace!

  48. Datorita Dobrogei stravchi, biserica nationala a romanilor poarta pretiosul nume de BISERICA APOSTOLICA. Putine natiuni din lume se pot mandri cu o astfel de credinta.

  49. E firesc să se reînființeze vechea Mitropolie a Tomisului care să aibe aceeași jurisdicție canonică intinsa peste toate vechile teritorii românești de la malul Mării Negre. Adica peste toată Dobrogea, de la sud din Cadrilater până la Nistru.

  50. După ce a ieșit Iuda, Isus a zis: „Acum , Fiul omului a fost proslăvit și Dumnezeu a fost proslăvit în El. Dacă Dumnezeu a fost proslăvit în El, și Dumnezeu Îl va proslăvi în El Însuși, și-L va proslăvi îndată . Copilașilor, mai sunt puţin cu voi. Mă veţi căuta, și , cum am spus iudeilor că, unde Mă duc Eu, ei nu pot veni, tot așa vă spun și vouă acum. Vă dau o poruncă nouă: Să vă iubiţi unii pe alţii; cum v-am iubit Eu, așa să vă iubiţi și voi unii pe alţii. Prin aceasta vor cunoaște toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii.”
    Ioan 13:31‭-‬35 VDC
    https://bible.com/bible/191/jhn.13.31-35.VDC

  51. Daniel trebuie sa inteleaga ca noi intelegem religia prin simbolistica ei si atat. Daca mai merge cu prosteala pe fata,cu negarea realitatii vor pierde si mai mult din imagine.

  52. Este de fapt reintoarcerea la istorie care se va produce cu o intarziere inexplicabila. Primul Mitropolit al Tarii Romanesti a fost Mitropolitul Iachint de Vicina, sanctificat in urma cu cativa ani de BOR. Acesta a fost Mitropolit la Vicina, o localitate ce se pare ca era actuala Isaccea din judetul Tulcea (oricum din imprejurimi) adica Dobrogea de azi. Mitropolia respectiva exista inainte de secolul al 13-lea si se afla sub jurisdictie bizantina. Deci in Dobrogea de azi a existat o mitropolie cu peste 800 de ani in urma.

  53. Gresiti:
    Religia noastra din sec. I-V a fost de tip arianista si non-evanghelica (vezi Biblia lui Vulpila). Noi fiind, in acea epoca, in dezacord cu grecii si latinii …
    De abia Constantin a proclamat ca religia (in imperiul roman) sa fie de tip non-arianista si evanghelica … la Niceea …

    Bulgarii au fost cei ce au preluat religia ortodoxa/greaca – la crestinarea lor …
    Ungurii au fost cei ce al preluat religia catolica/de la Roma – la crestinarea lor …

  54. @ doru popescu Chiar ești atât de educat de nu citești o carte de istorie ?? Chiar și istoricii români, nu puțini, recunosc lipsa celor o mie de ani din istoria romaniei,. Ca să nu mai povestim că de fapt ”continuitatea daco romană” e o mizerie pentru proști,. Deci nu ai cum exista ca nație inainte de 1242, cînd se pomenește de primii vasali ai regelui Ungariei pe teritoriile de la nord de Dunăre. Despre ce minuni iți zice popa, care citește din ”cartea secretă”,. și să le inghiți drept bune,.. clar ai lipse grave la mansardă..

  55. Dar Gesta hungarorum despre ce/cine vorbeste oare?
    Nu despre populatia autohtona din Dacia ??? DA, aveam doar cneji locali (in diversele tari) si nu REGI migratori, razboinici si analfabeti … care aveau cronicari stupizi precum anonimul de KEZA al vostru … care TREBUIA sa va justifice (non-)istoria voastra in Europa … un exemplu clasic de istorie MASLUITA …

    Dupa moarte lui Arpad – lumea ungureasca a fost IMEDIAT slavizata si dacizata …
    Stefan era juma slav si juma dac !

    Se vede si dupa limba vorbita de noi -daca/latina vulgara
    Cum justifici tu – ca limba romana se vorbeste din Transnistria si Gagauzia pana in Dalmatia ???

    NU TE MAI GHIDA DUPA TEORIILE REACTIONARE ale germanilor si austro-ungarilor !!!
    Pana la aparitia acestor teorii reactionare (sec. XIX) toata Europa ne admira si isi cautau originile lor dacice (goti, englezi, normanzi, flamanzi, cei din Olanda, Danemarca si Suedia)…. acum si francezii si spaniolii revendica limba lor latina ca venind din daca vulgara.

  56. N-as vrea, dar…
    Pt Daniel si altii cu un limaj neacademic, nu trebuie sa va placa un prelat, o religie, sunteti liberi sa mergeti unde si cu cine vreti…

    Biseriaca este o zidire fizica si spirituala care strabate milenile, omul doar veacul.

    Termenul dac este nou, este introdus de romani aprox. in sec. I iHr.
    Dintre vechii ”cunoscatori” ai getilor a fost si Cirus in sec. VI iHr cand a fost infrant de regina tiragetilor Tomiris.
    Herodot in Istorii este impresionat de victoria getitilor, cei mai viteji dintre traci invingatorii persilor.
    Un alt trac discipol al lui Aristotel este Alexandru Macedon, ravnit de eleni ca stramos.
    Nu pot accepta Macedonia ca pe o lume aparte, nu recunosc minoritatile dar au dat numele Tracia unei provincii. Unii s-au intrebat: in afara statele oraselor Atena, Sparta, pamantul cine il ara, etc. cine sunt ei?
    Elenii ca navigatori au ajuns si Marea Negra, infiintand sau intarind prin locuire niste porturi cunoscute ca si colonii grecesti, poate asemanator ”cartierului chinezesc” din marele orase ale lumii. Au preluat marfa din teritorii, Tomis, Calatis, Histria si toata Mediterana a beneficiat de tenacitatea negustorilor greci. Romanii mai slabuti din fire le-au recunoscut eruditia si i-au folosit de perceptori pt copiii lor si in administratie. Romanii invatand elena nu si invers. Pe unii ii deranjaza „rebotezarile” provinciilor din imperiul roman si apoi de Rasarit…sunt interpretari minore, Europa pana in dincolo de India a fost spatiul de transhumanta al celor numiti din Caucaz, care au dus si in alte zari un chip luminos, ochi luminosi.

  57. Nu romanii au venit. Noi in epoca bronzului, am ”patruns” (termen istoric) din nordul peninsula Italica. Romania are cel mai mare inventar de obiecte din epoca bronzului, am fost un mare centru. Poate temperamuntul, individualismul ne-a divizat. Homer in Iliada face legaturi intre geti si troieni. Noi pastram toponime din Ramayana si alte epopei din est pana in Scandinavia.
    Sa ne bucuram pentru initiativa ridicarii la rang de Mitropolie a Tomisului.
    Din alt colt/Mitropolie a tarii sunt alaturi de tot ceea ce poate intari in lumina Romania.
    Lumina si armonie!

  58. NU.

    Noi am fost PRINCIPALUL centru al EPOCII BRONZULUI (4500 BC – a se vedea harta Bronge age Europe /wikipedia. org) in Europa (exploatam si exportam deja aur, cupru, staniu, …).
    De altfel, latinii au venit la noi si nu INVERS !

  59. NU.

    Noi am fost PRINCIPALUL centru al EPOCII BRONZULUI (4500 BC – a se vedea harta Bronge age Europe /wikipedia. org) in Europa (exploatam si exportam deja aur, cupru, staniu, …). Noi, geto-dacii, de la la Don, la Dunare si pana la Rin (nordul Alpilor).
    De altfel, latinii au venit la noi(dupa mirosul aurului) si nu INVERS !

  60. @Marele Urs,
    Păstrarea unor denumiri de râuri din antichitate până azi , este o dovadă a continuității elementului daco-roman pe aceste meleaguri.
    Dacă nu erau românii când au venit hoardele maghiare în Transilvania , de unde au preluat ele denumirile daco-romane de râuri ,localități, munții , etc. ? De unde au preluat denumirea de Mureș ,Olt , Târnave, Criș, Someș, Tisa, Ampoi? Dar denumirea așezării daco-romane Abruttus , din creierul Munților Apuseni, azi orașul Abrud?

  61. Acum 2500 ani GETII ereau numit asa de greci pentru ca aveau capitala in cetatea AR-GETIA situata langa Bucuresti pe malul raului ARGESOS adica ARGES. numele cetatii provenea de la numele Argesului insemnand ARGINTIU.
    In traducere ARGETENII din ARGETIA se pot traduce ARGESHENII, toti locuitorii de pe malul Argesului de la Vidraru pana la Oltenita.

  62. @Marele Urs (Marele Magar Mincinos): Nu continuitatea este o mizerie ci contestarea autohtoniei romanilor. Nu numai ca negarea continuitatii este un fals grosolan si rauvoitor la adresa romanilor dare este si ridicola. Astfel, Ungurii neaga continuitatea romanilor in Transilvania, zicind ca au venit dinafara Carpatilor, rusii si ucrainenii pe cea din Moldova, zicind despre romani ca au venit din Transilvania, in timp ce bulgarii si sirbii neaga prezenta romanilor la sud de Dunare. Dupa mintea sucita a acestora, proabil ca romanii au cazut din cer sau au iesit din pamint de i-au gasit tot felul de venetici nesatui de pamint. Ca nu exista surse scrise (exacte) despre o a nume perioada nu e nimic nou. Nici despre eschimosi sau australieni nu s-a scris decit tirziu dar nimeni nu spune ca nu au fost acolo. De bine de rau, invadatorii lor au avut decenta sa-i respecte cit de cit. Nu e cazul navalitorilor nostri.

  63. Oare am ajuns dupa circa 2000 de ani pana acolo incat sa-l confundam pe Sf. ANDREI cu … Teodosie ?. Inseamna ca degeaba au trecut 2000 de ani in care nu am invatat nimic despre invataturile lui ISUS, ba le-am si uitat. Scoateti si cititi inca o data Biblia si cele spuse de ISUS !.

  64. @ Anonim,..Traian, impăratul roman s-a lăudat cu genocidul barbarilor, adică a dacilor,.A făcut și o columnă in care ce să vezi altceva decât exterminarea dacilor,.Pe urmă,. Mai toate popoarele migratoare au avut in traseu spre west teritoriile actuale unde se află romania, dar mai ales Transilvania..Nemaivorbind de celebrul hun Attila, care a avut ca bază și stabiliment exact bazinul carpatic,..dar cu granițe pân la Roma și Paris, in anii 440,.Ergo, chiar crezi că dacii și romanii au inflorit, inmulțit și supraviețuit acestor evenimente ?? Fii solemn bre și dă-ți șuturi, poate ți se urcă ceva in cap,.

  65. Marele Urs Scuza=ma ca iti zic. Esti o mare nulitate in ceea ce priveste istoria. Pana in secolul 18 habar nu aveam noi de ortodoxie. Cat despre secolele 2 4 ..perioada cand acesti crestini au distrus mult. Au tinut in umbra timp de o mie de ani lumea .

  66. Padurarii unguresti au fost niste salbatici veniti din padurile Asiei si ramasi pana in ziua de azi padurari. Au venit pe capul unor crestini vechi de o mie de ani. Uite cine vorbeste acum!

  67. @Marele Urs, mincinosule, suturi trebuie sa iei tu, cu diferenta ca nu are ce sa ti se urce spre cap, altceva decit fumurile. Traian nu s-a laudat niciodata cu genocidul, adica exterminarea, dacilor, in nici un caz barbari, barbari fiind maghiarii la navalirea lor, fapt atestat clar de documente, si nici pe Columna nu se vede exterminarea dacilor. Dovada e existenta in Britania a unor unitati de auxiliari din Dacia care inca isi pastrau traditiile dupa distrugerea statului dac. Va fi avut hunul Atila, celebru prin barbaria poporului sau, baza unde vor fi vrut muschii sai dar radacini nu a prins, pierind, el si supusii, in negura timpului. Nu e cazul insa al dacilor, chiar daca limba lor a disparut, inca odata, fenomen deloc unic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.