PF Daniel: Florile purtate în mâini de credincioşi sunt florile credinţei

Florile purtate în mâini de credincioşi în această zi reamintesc de Intrarea Domnului în Ierusalim şi simbolizează iubirea sfântă şi smerită faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni, le-a spus duminică patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală.

„Stâlpările din această zi de sărbătoare sau florile pe care le purtăm în mâini, ramuri de finic sau de salcie – salcia ca simbol al copacului smerit aplecat înaintea Domnului – aceste flori ne aduc aminte de ramurile de finic pe care le-au purtat în mâini evreii şi mai ales pruncii lor când l-au întâmpinat pe Domnul în Ierusalim. Este o reamintire a evenimentului Intrării Domnului în Ierusalim”, a afirmat patriarhul, în predica la Sfânta Liturghie la slujba Intrării Domnului în Ierusalim.

Slujba a fost oficiată împreună cu episcopul-vicar patriarhal Ieronim Sinaitul şi cu arhiepiscopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.

Patriarhul a subliniat că „aceste flori mai simbolizează şi virtuţile, luminile adunate în suflet, prin multă pocăinţă, prin rugăciune, prin metanii, prin toate nevoinţele Postului Mare”.

„De aceea, Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că aceste flori ale sărbătorii numite Sărgătorea Floriilor sunt florile credinţei, florile sfinţeniei. Ele sunt mai concret lumina rugăciunii, smerenia postirii, bunătatea inimii milostive şi darnice, curăţia minţii, dobândită prin pocăinţă, sfinţirea sufletului şi a trupului, dobândită prin înfrânare, spovedanie şi prin împărtăşire mai deasă. Pe scurt, aceste flori sunt florile iubirii sfinte şi smerite faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni”, a spus patriarhul Daniel.

Întâistătătorul BOR a accentuat că această sărbătoare ne dă şansa de a-l ruga pe Iisus să intre şi în Ierusalimul vieţii noastre.

„Prin Intrarea Domnului în Ierusalim avem o şansă deosebită: să-l rugăm să intre şi în Ierusalimul sufletului nostru, în viaţa noastră, în inima noastră, în casa noastră, ca să ne binecuvânteze, să ne sfinţească şi să ne-ajute să îl urmăm pe el în săptămâna care urmează, în Săptămâna Sfintelor Patimi sau Pătimiri, ca apoi să ajungem la bucuria Învierii”, a încheiat patriarhul.

Cu prilejul sărbătorii Floriilor, patriarhul a urat tuturor celor care poartă nume de flori părinteşti urări de sănătate şi mântuire, de pace şi bucurie şi mult ajutor de la Dumnezeu.

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc duminică Floriile, zi care aminteşte de intrarea lui Iisus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. OARE PREOTI CHIAR NU TIN CONT CA ISUS A INTRAT IN IERUSALIM CALARE PE O MANZA DE MAGAREATA (dovedind smerenie, modestie, atitudine crestineasca, ETC) SI NU PE CEL MAI IMPUNATOR HARMASAR, CUM FAC EI CIRCULAND NUMAI IN LIMUZINE NET SUPERIOARE FATA DE MASINILE MURITORILOR DE RAND, AJUTAND ASTFEL PRIN EXEMPLU LOR LA DICTRUGEREA CREDINTEI SI A NORMALITATII. CONDUCATORII BOR TREBUIE SA STIE CA BOGATIILE LOR ETALATE PUBLIC ADUC PREJUDICII MARI BISERICII .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.