Piața valutară paralelă

Motto:

“Cel mai bun loc pentru a ascunde ceva este la vedere!”

Edgar Allan Poe – O scrisoare furată

Ca orice altă piață într-o economie liberă, piața valutară – cu o dinamică determinată similar de cerere și oferta – este reglementată, asigurându-i-se monitorizarea și intervenția pentru corecții justificate de impactul sau economic și social.

Piața valutară și operațiunile de piața valutară sunt reglementate, legal și logic, de Banca Națională a României printre ale cărei principale atribuții se află, conform  Legii statutului său (312/2004), elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb. În acest sens, Banca Națională a României a emis Regulamentul nr.4/2005 privind regimul valutar și, implicit, efectuarea operațiunilor de schimb valutar.

Deloc impresionat de faptul că România ar avea „cea mai mare creștere economică din UE” și privind cu neîncredere/ promisiunea că „vom avea o creștere economică cu două cifre”, moneda națională își doboară propriile recorduri de minim istoric în raport cu moneda europeană: de la 4,8691 la începutul anului la 4,9281 în 9 iulie și, doar două zile mai târziu, la 4,9283!

Motivele acestei evoluții sunt complexe și în mod sigur sunt investigate de cei care au acces la informații care, pe bună dreptate, pentru a limita operații speculative gen „atac asupra leului” nu trebuie să aibă în totalitate un caracter public.

Și totuși…

Pilonul de baza al politicii monetare [“Plățile, încasările, transferurile și orice alte asemenea operațiuni care decurg din vânzări de bunuri și prestări de servicii între rezidenți, indiferent de raportul juridic care le reglementează, se realizează numai în moneda națională (leu)” – Regulament BNR nr.4/2005] care limitează corect cererea de valută este ignorat cu nonșalanță la o scară impresionantă, cu evident impact negativ asupra cursului de schimb.

ORANGE România oferă abonamente de 16, 18 și 20 euro/luna și telefoane în rate cu 3,5 și 4,5 euro/lună.

VODAFONE România oferă abonamente de 9,10,12,14,17,25 euro/luna.

AUTOKLASS oferă un Mercedes Benz GLC 300 la prețul de 70 875 euro s.a.m.d.

HONDA Trading oferă diverse modele HONDA la prețuri începând de la 23 850 euro.

Până și DACIA oferă autoturisme începând cu 6 990 euro (noul Logan Acces)!

Ryan Air afișează prețuri în euro pentru călătorii români și acceptă… doar lei la cursul de 5.32 lei/euro!

LUXURIA Residence vinde apartamente între 180 240 euro (+ TVA) și 681 900 euro (+TVA) iar un apartament ONE Herăstrău se vinde cu 3 999 000 euro (+TVA)!

Chiriile pe piața imobiliară din București încep de la 250 euro/lună…. s.a.m.d!

Nimeni nu monitorizează

Care este volumul tranzacțiilor derulate de furnizorii citați și de toți cei care stabilesc contractual prețuri de vânzare în euro? Nimeni nu știe cu exactitate, pentru că nimeni nu monitorizează dar, având în vedere doar cifrele de afaceri publicate, nu greșim foarte mult când îl estimăm la miliarde de euro anual.

Practicarea la scară (exagerat de) largă a tranzacționării bunurilor, mărfurilor și serviciilor la prețuri denominate în euro și plătite în lei la cele mai diverse cursuri (cursurile de vânzare ale diverselor bănci, media aritmetică a cursurilor de vânzare ale mai multor bănci sau cursuri arbitrar stabilite!) pare justificată din punctul de vedere al vânzătorilor, dezinteresați în fundamentarea operațiunilor de trezorie în moneda slabă și instabilă care este leul românesc.

Din alt punct de vedere, consecințele acestei practici la nivel sistemic nu ar trebui ignorate. În primul rând, se creează o presiune suplimentară asupra cursului monedei naționale față de euro prin majorarea artificială a cererii de valută (euro), exterioară mecanismului pieței valutare reglementate.

În același timp, încurajarea exporturilor prin deprecierea monedei naționale față de principalele valute este practic anulată de compensarea efectului de descurajare a importurilor (multe din ele, ca importul de flori, total inutile) tocmai prin desfacerea importurilor la prețuri în valută.

O previziune sumbră despre cursul leu/euro!

În cazul serviciilor de tip abonament, decontate lunar, cetățeanul beneficiind de venituri exclusiv în lei, este supus unui permanent risc valutar, fiecare depreciere generând creșterea cheltuielilor sale.

Este de mirare cum o practică atât de evidență – „la vedere”, cum spunea E.A. Poe – trece neobservată de cei în drept: ofertarea bunurilor, mărfurilor și serviciilor la prețuri în euro și decontarea tranzacțiilor în moneda națională la alte cursuri decât cel stabilit oficial de Banca Națională a României este nici mai mult nici mai puțin decât activitate de schimb valutar!

Întrucât, cei care practică aceste schimburi valutare nu sunt autorizați în acest sens de Banca Națională a României nici nu pot fi sancționați, pentru că reglementările privesc doar abaterile celor… autorizați!

Scenariul BNR pentru credite neperformante

Ar fi de datoria Guvernului să intervină interzicând exprimarea prețurilor în altă moneda decât cea națională, contribuind la reducerea sensibilă a presiunii de depreciere a monedei naționale, asigurând o protecție corectă cetățeanului și eliminând o sursă de profit nejustificată economic.

Pentru liniștea primului ministru, precizăm că avem același punct de vedere și în cazul reevaluării monedei naționale față de principalele valute, un fenomen practic inevitabil în condițiile „celei mai mari creșteri economice din Uniunea Europeană” și a economiei care – scuzați expresia – „duduie”!

articol scris de Laurențiu MITRACHE

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

7 Comentarii

  1. Cu cat adopta mai repede Romania moneda euro ca moneda nationala cu atat vom putea iesi din dezechilibrul si saracia in care suntem. Leul mu este nimic mai mult decat o relicva ce nu mai are nicio valoare

  2. Trecerea la euro ve fi speculata de gangsterii financiari ca sa isi rotunjasca profiturile prin explozia preturilor. In germania cand s a trecut de la marca la euro practic preturile s au dublat. Solutia este ca acesti gangsteri sa si exprime preturile in moneda nationala asa ar fi normal, atunci ar suporta si ei costurile inflatiei si devalorizarii, nu numai populimea.

  3. Pai, daca BNR insasi BAGATELIZEAZA moneda nationala! BNR a impus bancilor ca, pe documentele pe care le elibereaza (chitante, etc.) sa scrie RON. Deci, de ce vrea cineva sa se faca tranzactiile in Romania in LEI?! De unde LEI??

  4. Bulgaria are curs de schimb leva/ euro stabil de cel puțin 15 ani. Chiar daca prețurile și la ei, la unele produse, sunt afișate în euro (auto, apartamente etc.), rata de schimb este aceeași. Și ei, in 2024, sunt acceptați in zona euro. Noi, nu ! Nu cumva hoția a ajuns o calitate pentru multe instituții ale statului nostru ?!? Și noi, poo…lumea, acceptam …

  5. nicio moneda euro, impotentul turnator de la BNR poate interzice oricand orice piata paralela, dar nu vrea pentru ca e si tradator de neam ! Speram sa mai fie tinut 25 de ani acolo, alaturi de numaratorul de cornere, Vasilescul. Apoi sa-i faca cripta la tezaur, ca e bun national.

  6. bulgaria nu mai are moneda nationala de 15 ani de cand s-a constituit un consiliu monetar din sapte banci europene care stabilesc impreuna cursul levei si il sustin . noi atunci am scapat de „reorganizare sau faliment national” ca ne-au ajutat „pretinii” lui ceausescu si nu a vrut manole sa scape controlul. nu stiu daca e bine sau rau..dar acum ca catu , care s-a mai jucat cu moneda nationala, e la butoane si ISAR e in polposition vom folosi moneda soros( lira devalorizata, bitcoin, etc……)…..

  7. Inflatia reala e de peste 50%, hartiile cu portrete de scriitori pe ele valoreaza ceva mai mult ca o ceapa degerata.
    Numai ca n-a sosit inca momentul sa i se dea populatiei breaking-niuz-ul: tara e in faliment mascat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.