Pinacoteca Bucureștiului și-a primit sediul adecvat

S-a făcut dreptate. Pinacoteca Bucureștiului și-a primit sediul adecvat. Prin Hotărârea CGMB adoptată în ședinta din 31 iulie 2019, după 85 de ani, Pinacoteca Municipiului București va avea un sediu stabil și adecvat funcționării sale, scrie stiripesurse.ro.

Insistențe peste insistențe

Decizia vine după ce „în mod incredibil, deşi Proiectul cedării Palatului Dacia către „Elie Wiesel” a căzut de trei ori la vot şi deşi există o Sentinţă judecătorească prin care s-a decis că Palatul Dacia trebuie să devină Pinacoteca Bucureşti, aşa cum au stabilit cei din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, iată că Gabriela Firea a introdus pentru a patra oară Proiectul „Elie Wiesel” şi în şedinţa de joi, 30 mai 2019, a CGMB!“, scria Ion Spânu în cotidianul din 29 mai.

Bombă sub scaunul Gabrielei Firea

Ba, mai mult, în 12 iunie, în articolul „Bombă sub scaunului Gabrielei Firea“, Ion Spânu preciza negru pe alb că

„Un document care ne-a parvenit în aceste zile arată că întreg scandalul despre darea în administrare a Palatului Dacia către Institutul „Elie Wiesel” pentru înfiinţarea Muzeului Holocaustului trebuia să fie stins încă din luna mai a acestui an. Este vorba despre o adresă a Institutului „Elie Wiesel”, sub antetul Guvernului României, prin care se renunţă la Palatul Dacia! Adresa a fost trimisă Primăriei Generale a Capitalei încă din ziua de 6 mai 2019 şi este semnată chiar de Alexandru Florian, directorul INSHR“

Proiect inițiat de viceprimarul Tomnița Florescu

Acum, Muzeul Municipiului București a primit în administrare, în sfârșit, o clădire monument istoric special achiziționată, conform Programului Multianual „Pinacoteca Municipiului București”, aprobat în anul 2012, situată pe strada Lipscani nr. 18-20, cunoscută sub denumirea de „Palatul Dacia”. Un patrimoniu românesc și bucureștean valoros se va regăsi într-un sediu care să îi permită expunerea optimă și promovarea în rândul tuturor iubitorilor de cultură și artă.

Proiectul a fost inițiat, prezentat, promovat, susținut și realizat de doamna arhitect Tomnița Florescu, viceprimar al Capitalei din partea ALDE și consilierii generali ALDE, domnii Claudiu Daniel Catana, Valentin Voicu și Tudor-Tim Ionescu.

Un patrimoniu de invidiat

Pinacoteca Municipiului București a fost constituită încă din anul 1933 prin donații, achiziții, transferuri. Patrimoniul de artă al Pinacotecii este constituit din 2.543 lucrări de pictură românească şi europeană, 402 lucrări de sculptură, 87 lucrări de artă decorativă şi 2.425 lucrări de grafică și se află depozitat și în administrarea Muzeului Municipiului București. Pinacoteca Municipiului București s-a constituit, în principal, prin importante donații în perioada interbelică (respectiv colecțiile Ioan Movilă, Filip Marin, Simu), donația Pompiliu Macovei în anul 1992 și achiziții muzeale.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

  1. pai ce faci dna primar? tu si cu derbedeii semiti nu v-ati atins planurile murdare? ha?! ia du-te tu acum si rade jumma de padurice de pe langa antipa,distruge unul dintre putinele rezervoare verzi ale capitalei si fa un muzeu de’ ala evreiesc.

  2. Foarte bine !!! Felicitari !!! Cinste initiatorilor !!! Mai exista si români adevarati !!! Nu este totul pierdut !!! In ciuda alogenilor care ne-au ocupat !!!

  3. Momentan avem o pinotecă goală, sau aproape goală. Până s-o avem ca la alogeni mai trebuie să treacă un mileniu de continuitate.

  4. @qwe daca aceasta continuitate ar fi fara alogeni in institutiile statului, timpul va fi muuult mai scurt…chestie de zile…nu de milenii…

  5. O pinacoteca a Municipiului Bucuresti va adaposti diverse colectii de tablouri deosebit de valoroase,donate statului de colectionari si care acum zac in conditii improprii sau au ajuns prin beciurile lui Codrin Cap de Vibrator!Succes Pinacotecii si,sa tina minte Firea Sarmancur,muzeele”Elie Wiesel”, sunt relevante numai in Israel,fiind un fiu dde isprava al poporului sau! Vorba aia : mari romani ca Dimitrie Bolintineanu,I.H. Rădulescu, Andrei Mureșanu Vasile Alecsandri,etc titani ai romanismului, nu au muzee si ma apuc sa fac muzee pentru amicii lui Firea Sarmancur!Pe mine personal ma intereseaza un muzeu de stiinta ” Newton-Tesla-Einstein”,eu fiind al doilea Albert, Zweistein urmeaza un Dreistein si tot asa pana la „ein zwei polizei”!

  6. Magda,oare de ce Mitropolia Bucurestilor este atat de inculta si NU utilizeaza singularul de la Bucuresti’? Dar care o fi ala? Caci normele ortografice si ortoepice ale Academiei RSR nu mentioneaza nimic ? Sa fie Busteniul? Bucegiul? Carpatiul? L-am auzit si din gura imblanita a colocvialului filosof nepereche, genialul Gabriel Preshu , vulgarizand in bai de multimi curcubee. Oare sa stie mai bine gurnalistii, taximetristii si manelistii Limba noatra decat popii ??? Halal cultura pe capul vostru, moftologilor! Valoarea mea, valoarea mea cica-cica, cica-cica !

  7. Basescu : „Scuzati-ma, ca n-am ochelarii la mine ! Ati scris „vinacoteca Bucurestiului” ? Unde, unde ?”

  8. Și tu ești alogen. Și ce vrei să scapi de indigeni? Portretele voastre n-au ce căuta într-o pinotecă la noi, (poate în India), iar expozițiile cu caricaturi se organizează temporal și nu continu.

    • Macaristanezule,cand arheologia descopera ca voi va ingropati cu caii favoriti pana tarziu pe la 1700,ce sa mai zici de barbaria hunilor,care isi ucideau caii sa fie ingropati impreuna!Iar o luam de la capat cu voi,pocitaniilor?
      Cotidianul,maine, 4 august se implinesc 100 de ani de cand Armata Romana a defilat in Budapesta, eliberata de alogeni ca acest gunoi de „qwe „Poate nu uitati,totusi…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.