PLANUL nou pentru Pilonul II de pensii. Tu ce crezi?

Contribuţia la Pilonul II de pensii va creşte la 6% din 2021, a declarat, marţi seară, la Realitatea Plus, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

„Sunt ţări dezvoltate care s-au lovit de această problemă. Noua Zeelandă şi Anglia au schimbat deja sistemul de pensii şi dau o mai mare atenţie pilonului de pensii private, pentru că de acolo ai un randament şi de acolo poţi să-ţi asiguri o pensie mai mare. Anul acesta, am reuşit să salvăm Pilonul II de pensii prin eliminarea din Ordonanţa 114 a cerinţei privind creşterea capitalului. Bineînţeles că a trebuit să revenim prin Ordonanţa de ieri, pentru că PSD a atacat la Curte un proiect de lege care elimina şi taxa bancară şi această cerinţă de capital pentru Pilonul II de pensii, ca să ne asigurăm că acest lucru nu se întâmplă. Din 2021, revenim să creştem contribuţia la Pilonul II de pensii în doi paşi, gradual. În prima fază, cred că o să fie 5%, apoi la 6%, aşa cum cere legea. Nu este de ajuns, însă. Va trebui să reformăm întregul sistem de pensii. Fără o reformă clară nu vor mai fi bani”, a susţinut Cîţu.

Acesta a vorbit și despre nivelul pensiei minime înghețat.

„Nu știu dacă este corect sau nu este corect (ca pensiile minime să fie înghețate). Dar este corect să crească în fiecare an pentru oameni care nu au contribuit, nu au avut nicio contribuție niciodată la sistemul de pensii. Aici este o discuție despre cât trebuie să crească și cum trebuie să crească și salariul minim. Trebuie găsit un algoritm de care să legăm (creșterea salariului minim)”, a spus ministrul.

Cîțu a mai precizat că banii pentru majorarea cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie 2020 sunt incluși în buget.

Reacția sindicaliștilor

CNS Cartel ALFA solicită convocarea de urgență a Consiliului Național Tripart de Dialog Social, după ce guvernul PNL a anunțat că vrea să majoreze procentul virat la Pilonul II de pensii, sindicaliștii subliniind că acest pilon nu este „doar un un business, ci un sistem de protecție socială”.

„Guvernarea PNL și-a propus o serie de măsuri cu privire la Pilonul II de pensii administrate privat: eliminarea cerințelor suplimentare impuse fondurilor de pensii administrate privat; eliminarea posibilității de a opta între Pilonul I și Pilonul II; creșterea procentului virat la Pilonul II.
In esență, se dorește mărirea părții din CAS care pleacă la fondurile private, aceasta însemnând o scădere proporțională a pensiei publice, fără însă a garanta obținerea vreunui beneficiu de câtre salariații care cotizează la sistem.
Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA consideră că astfel de măsuri trebuie să facă obiectul atât a unei dezbateri cu partenerii sociali și societatea civilă, cât și a unei analize pe baza unor date și simulări concrete.
Argumentele bazate pe panică (“Sistemul de pensii se află într-un pericol iminent” – Violeta Alexandru) sau afirmațiile false și jumătățile de adevăr (“numărul persoanelor active descrește simțitor” „Pilonul II este un sistem corect”) indică faptul că modificările nu sunt în interesul contribuabililor, ci sunt orientate prioritar în beneficiul administratorilor de fonduri de pensii.
Cu alte cuvinte, Guvernul nu înțelege scopul social al acestui sistem și, prin măsurile pe care le propune, susține doar unul dintre actorii acestuia: businessul administratorilor.
Niciunul dintre sistemele de pensii obligatorii nu este perfect:
Sistemul public de pensii de tipul “pay-as-you- go” este un sistem stabil, bazat pe solidaritate intra- și inter-generațională, care permite o distribuire echitabilă a veniturilor populației la bătrânețe și reprezintă în același timp un macro-stabilizator în caz de criză financiară, așa cum s-a demonstrat în timpul crizei financiare din 2008.[1] Acest sistem este însă vulnerabil la evoluțiile demografice și la fenomenele de pe piața muncii, precum munca informală sau creșterea segmentului de lucrători atipici etc.
Sistemul de pensii obligatorii administrate privat este perceput ca o garanție a accesului la un nivel decent de pensie, ca un sistem transparent, în care contribuțiile personale au trasabilitate. Dezavantajele sunt costurile ridicate de administrare, impredictibilitatea veniturilor de la bătrânețe din cauza riscurilor piețelor de capital în situații de criză și beneficiile scăzute, așa cum s-a dovedit în țările în care sistemul are o vechime mai mare.
Pilonul II a fost implementat in România, la fel ca în celelalte țări din Europa Centrală și de Est, ca un sistem care să suplimenteze veniturile de pensie a viitoarelor generații, evitând în acest fel riscul demografic cu care țările se confruntă. Complementaritatea celor două sisteme ar putea astfel să asigure un echilibru și o garanție suplimentară pentru viitorii pensionari, astfel încăt, indiferent de evoluția demografică sau de perioadele de criza economică, vor avea la dispoziție fonduri din care să-și asigure traiul la bătrânețe.
Există numeroase semnale și analize care arată că privatizarea sistemelor de pensii, total sau parțial (pilon II), realizată în ultimii treizeci de ani, a avut un impact social și economic negativ. În baza dovezilor acumulate, dintre cele 30 de țări care au adoptat astfel de scheme de pensii, mai mult de jumătate au anulat aceste reforme.[2]

Acest context și semnale reprezintă motive în plus pentru a evalua acest sistem și a-l reforma, în așa fel încât acesta să funcționeze cu adevărat în beneficiul contribuabililor, fiind un sistem de securitate socială, și nu doar un mecanism prin care corporații private realizează profituri consistente utilizând banii cetățenilor.
Astfel, atragem atenția asupra următoarelor aspecte:
Deși Legea 411/206 prevede obligația Parlamentului României de a adopta legea de plată a pensiilor în sistemul pilonului II, care să stabilească modul de calcul și de acordare a pensiilor, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a sistemului, nici astăzi, după 12 ani (!!!) această lege nu există. Românii sunt obligați să cotizeze pe principiul “blana ursului din pădure”, neoferindu-li-se nicio siguranță în privința veniturilor de pensii promise de lege.
În prezent, nu există nicio obligație legală a administratorilor de fonduri de a asigura o rentabilitate minimă a activului acumulat. Se vorbește despre pensia din Pilonul 2 ca fiind o „pensie suplimentară”. Nu este însă în niciun fel “suplimentară”, atâta timp cât nu există o minimă garanție că aceasta va fi mai mare sau cel puțin egală cu partea cu care se micșorează pensia publică (cu aproape o pătrime). Dimpotrivă, dovezile indică faptul că aceasta va fi la un nivel mai mic decât ceea ce se „pierde” din sistemul public.[3] Comisioanele de administrare stabilite de legea nr. 411/2006 sunt mari în raport cu responsabilitatea pe care administratorul de fond o are. Astfel, nu există obligația de a garanta valoarea contribuțiilor nici măcar actualizată cu inflația.
Legea 411/2006, în baza studiului de fundamentare a acesteia, a fixat contribuția maximă la pilonul II la nivelul de 6 puncte procentuale din cele 30 care reprezentau contribuția de asigurări sociale angajator+angajat la momentul implementării sistemului. Dacă ajustăm aceste date cu nivelul actual al contribuțiilor și la transferul de taxe sociale integral în sarcina lucrătorului, atunci nivelul maxim este de 5 puncte procentuale. Intenția guvernului PNL de a mări nivelul virat administratorilor privați la 6, respectiv 8, puncte procentuale nu reprezintă așadar “reluarea creșterii procentului virat la Pilonul 2 așa cum a fost prevăzut inițial în legislație”, cum susține programul de guvernare, ci este o creștere mult mai mare. Acest lucru arată clar intenția de a submina sistemul public de pensii în favoarea alimentării business-urilor private.

Având în vedere toate acestea, Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” solicită convocarea de urgență a Consiliului Național Tripartit de Dialog Social pentru o discuție cu toți actorii sociali în vederea finalizării și reglementării corecte a sistemului de pensii administrat privat, inclusiv a reformei din domeniul pensiilor care se dorește a fi realizată”, se arată într-un comunicat transmis de sindicaliști.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8527 Articole
Author

35 de Comentarii

  1. Pilonul II de pensii este o mare cacealma! Cati bani vor primi contributorii dupa iesirea din campul muncii si cate luni? Singurii care vor castiga sunt administratorii (care dau si ei o teapa).

  2. pilonul II de pensii este echivalentul fni şi va avea acelaşi sfârşit; statul nu garantează decât pilonul I, restul piloanelor sunt doar cuie bătute în sicriele viitorilor pensionari, spre desfătarea administratorilor şi apropiaţilor acestora. Nu vă luaţi după declaraţii, ci după fapte, după precedente, peneleaua nu iubeşte oamenii, ci doar voturile şi banii lor…

  3. Pai si astia de la „privat” trebuie sa manince o paine de pe urma celor ce muncesc! Ca doar suntem de „dreapta”!

  4. Doamne ferește de imbecilul harnic! Când va fi o criză majoră și fondurile private vor fi declarate falite domnul Câțu va huzuri în ceva paradis financiar pe proprietățile cumparate de pa banii ce-i primește de la fonduri că le suflă în pânze. Iar perdanților să le de-a Statul român din ce să trăiască de aia e stat. Vezi cum a fost rezolvat tunul Bancorex! În fapt și FNI tot un fel de fond privat de pensii s-a vrut.

  5. Am contribuit pentru o pensie privata la un sistem la o societate pe care nu o voi numi! Suplimentarea era ridicola comparativ cu contributia avuta pe o perioada de 25 de ani. Am retras suma depusa drept contributie: a fost mai mica decat suma depurilor realizate in ce 25 de ani. Din practica, pilonul II este o cacealma!

  6. Sunt adeptul desfintarii pilonului 2! Este o mare hotie la adresa bugetului centralizat de pensii! Am propus renuntarea, in prima etapa, la pilonului 2 pentru angajatii din magistratura, armata si servicii/politie, intrucit ei au calculata pensia pe alte principii. Daca vor pensie in plus( aia de baza fiind, in unele cazuri, exagerat de mare) sa mearga la pilonul 3! Adica sa duca personal banutii la fond! Pentru restul angajatilor, sa se transforme treptat in pilon 3. Extraterestrul prafuit, Bibilica Catzu, nu numai ca a blocat cresterea capitalului propriu la administratorii pilonului 2, dar mai prevede si cresterea procentului de la 3,75% la 6%! Adica omul ia de la bugetul de pensii centralizat si da la administratorii privati ai pilon 2! Adevarat filantrop! !

  7. Alta șmecherie. După aia cu Floreasca, ne așteptăm la ce e mai rău. Trăiască votanții.

  8. O sa revin cu o intrebare decenta:
    – Cand o sa puna la vedere un panou urias in fiecare oras cu mentiunea „votati scaderea pensiilor sau transferul pilonII in afaceri,pentru cresterea nivelului de trai”?
    Am vazut un asemenea panou in 2018 care la vedere contine aberatii si minciuni! Cum dreacu sa scazi pensiile sau sa transferi pilonul II in afaceri sa creasca nivelul de trai? Este un plan de dreapta de prin 2017-2018 si care trebuie pus in practica urgent(afaceristii)! La Radu Tufor am pus poza in 2018 dupa care am sters-o, de atunci am atentionat privind pasii ce vor urma, nu vreau sa accept asemenea porcarii! Am muncit zi si noapte contribuind obligatoriu la casa de pensii,pentru ca nemernicii scaunari din Romania sa imi limiteze dreptul de la un nivel de trai decent la unul minim! Bai nemernicilor, gura si mainile voastre vorbesc si scriu, sau poate picioarele scriu, sa nu crapati pana nu ajungeti sa cereti un ajutor pentru a va da cineva o felie de paine sau cana cu apa pentru adapat sau mancat! Asa sa va ajute dumnezeu, nemernicilor!

  9. Eu cred ca Pilonul doi de pensii se va dovedi in final o escrocherie mai mare decat Bancorex, Caritas si FNI.

  10. Curaj găină, că te tai,..Mutalăul săsălău, care acu are ”guvernul meu”, stă pe un grup infracțional, mai ales din mafia cu epoleți cu salariile recent incă crescute in mod supernerușinate,.. care știe că devreme ce a apucat la butoane, numără voturile,, apoi are exact cât vrea… Acu prregătește ”surpriza” alegerilor precis anticipate,. cu sondaje măsluite. Pe urmă va zice mândru și fudul.. ”păi uite cum se confirmă sondajele, suntem preferații”,, suntem noi doriți de mai toți cornuții. Oare cine e prostul azi să nu vadă prin sita pusă, să nu recunoască concepția și mersul evenimentelor, atunci când orbanescu se laudă, iar câțu mai zilnic se imprumută,. Ce crzi române cât de bine ți-o fi ??

  11. Sperietoarea fluturata e ca sistemul public va colapsa odata cu pensionarea „ceauseilor”, valul cresterii demografice a anilor 67, 68, 69. Ce nu vi se spune e ca acestia reprezinta grosul romanilor care au parasit Romania dupa 90. Mare parte dintre ei nu au apucat sa lucreze aici, sau insuficient pentru stadiul minim de cotizare de 15 ani. Deci fara drept de pensie. Multi sunt deja stabiliti definitiv in alte tari si fara gand de intoarcere. La fel, nu vi se spune ca in urmatorii 10- 15 ani va urma o curba foarte descendenta a numarului de pensionari prin „iesirea din sistem” a acestora. In concluzie: toata aceasta propaganda jegoasa impotriva actualului sistem de pensii e ceruta si stimulata de banci. Acestea vor ca bugetul alocat, foarte atractiv, sa intre in buzunarele lor. Propagandistul sef, in loc sa fie anchetat pentru acte ostile Romaniei, deoarece, din functia de economist sef la ING a atacat speculativ moneda nationala prejudiciind statul, banca centrala fiind nevoita sa intervina, e acum ministru de finante.

  12. Pensia privata este o hotie ! Pentru ca dai banii unui privat moca sa-i administreze, iar la 65 de ani ii primesti inapoi cu taraita pe o perioada limitata si mult mai putin decat ai dat, pentru ca privatul lacom isi trage comisionul gras! pentru ce? Pentru nimic!
    Asta daca ai noroc si nu da faliment, daca da faliment, la revedere ! Ai pierdut tot !
    Adica acei bani de ce sa nu-i pastrez eu, in buzunarul meu, de ce sa-i tina altul ?
    Si atunci, daca este hotie prin faptul ca esti inselat sa  dai bani benevol privatului, cu atat mai mult este o  megahotie atunci cand statul obliga contribuabilii la pensie sa de-a o parte din bani la privat : asa numitul pilon 2 de pensie privata obligatorie !
    Pai daca eu nu vreau de ce ma obligi?
    Si odata ce traim in economie de piata(viata) concurenta si alte abureli occidentale, de ce un privat face afaceri cu statul, de ce il are partener pe stat in afacerea lui din care scoate profit si se foloseste de logistica statului! statul ii ofera niste bani moca iar el face profit fara sa miste un pai ! De ce nu se osteneste privatul sa conviga pe cetatean sa-i de-a banii, benevol, sa-i demonstreze ca uite ce bine e ca tu sa-mi dai banii tai sa-i pastrez eu si la batranete ii primesti inapoi…da eu vreau un comision din treaba asta! Adica o inselatorie de fapt! si de ce apeleaza la stat sa oblige pe omul care munceste o viata, sa de-a  banii moca privatului ? Raspunsul e simplu: statul e acaparat ca lupii la oi de aceiasi alogeni care detin si instrumentele financiare de control si manipulare !
     Iar la final cel pagubit este poporul asuprit, omul de rand, care atunci cand iese la pensie daca o mai apuca, dupa 65 de ani munciti ca sclavul cate 12 ore pe zi tot la multinationalele occidentale, este pagubit de pensia de stat pentru ca o sa fie mai mica, iar banii furati de privat la zisul pilon 2, ii primeste cu taraita, pe o perioada limitata, dupa ce privatul lacom a avut grija sa-si  traga comisionul gras !

  13. Pilonul 2 de pensii este o caterincă. Este pensie cu acumulare. Cât ai pus deoparte atât vezi inapoi, cu mici corecții provenite din plasamente mai mult sau mai puțin speculative. Dacă am de gând să trăiesc încă 100 ani după ce mă pensionez, pensia de stat, îmi asigură lună de lună venitul stabilit la momentul pensionării. Nu același lucru se întâmplă cu pilonul 2. Suma strânsă de la pilonul 2 o poți ridica în totalitate la încetarea activității sau o poți împărți în rente lunare care de această dată sunt fixe. Poți împărți suma la 12, 24, 120. Sumele din pilonul 2 avantajează proaspătul pensionar doar dacă are de gând să crape cât mai curând de la data pensionării. Ia un ban grămadă și poate să-și satisfacă ultima aroganță în viața de rahat pe care a trăit-o! Dacă vrea să-și vadă nepoții mari atunci a luat plăcuțe suedeze. Rentele nu-i ajung nici de bomboane pentru nepoți! Administratorii privați ai pilonului 2 de pensii sunt singurii câștigători. De-aia și propaganda furibundă pentru acest pilon! Oricare dintre noi poate administra un asemenea pilon. Nu avem nevoie de nimic. Sumele ni le virează bugetul de stat, cumpărăm cu aceste sume titluri de stat sigure, fără risc (se cheamă că am făcut plasamente) iar când se pensionează sclavul îi dăm suma acumulată înapoi, oprindu-ne și noi, că ne-am cocoșat de atâta muncă, un procent din valoarea plasamentului. Aici intervine factorul uman. De ce să le dăm sclavilor sumele corect calculate când putem foarte simplu inventa cheltuieli de administrare fictive, putem plătii studii de fezabilitate pentru oportunități de plasamente unor entități pe care le controlăm… Cu alte cuvinte îl putem păcăli pe sclav fără să-și dea seama ba chiar acesta o să ne mulțumească! Să ne lase Cuțu cu Noua Zeelandă și Marea Britanie! Să ne povestească de pilonul 2 din Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, țări din UE!

  14. singura varianta favorabila ar fi daca romanii miliardari din occident ar reveni acasa si ar administra fondurile

  15. Pilonul II nu asigura pensie (platibila pe durata de viata) ci este un fond de acumulare cu randament indoielnic. Mai mult contributia la Pilonul II diminueaza practic adevarata pensie obtinuta la Pilonul I. Cred ca inselatoria asta ar trebui desfiintata sa ramana doar Pilonul I si III. Asa cum numarul de puncte de pensie se calculeaza lunar pe baza raportarii la salariul mediu brut pe economie si valoarea punctului de pensie ar trebui sa fie legata tot de valoarea salariului mediu brut pe economie.

  16. Se vorbeste foarte mult de pilonul II de pensii. Ce nu se vorbeste, nu ati vazut si nu veti vedea in media, e rezultatul unui calcul simplu privind acest pilon. Si anume, in cazul unui participant, diferenta dintre suma totala retinuta si susuma disponibila dupa retinerea comisioanelor. Si mai e ceva – cat se intinde responsabilitatea bancilor care administreaza fondurile?

  17. Nu am vazut un comentariu pozitiv la adresa pilonului 2 !!!! Eu, desi nu il agreez pe actualul ministru de finante, sunt pro-pilonul 2. DAR, asi lasa la latitudinea omului sa opteze sau nu pentru pilonul 2. Daca accepti cotizatia iti asumi niste riscuri, la fel cum ti le asumi si daca ramai la pilonul 1, in sensul daca mai prinzi sau nu pensia !!! Deci, riscuri sunt si la unul si la altul.
    In legatura cu optiunea, asi merge pana la cel mult jumatate din cei 25 % CAS pt pilonul 2. Cotizarea la pilonul 2 inseamna automat un punctaj mai mic la pilonul 1, deci fonduri mai mici pt asigurarea pensiilor de la stat, adica degrevarea bugetului asigurarilor sociale de stat.Prin lege, statul garanteaza valoarea nominala a depunerilor la pilonul 2, deci ar trebui ca multi dintre noi sa citim mai atenti legea. Este un mod de economisire si de a nu mai sta la mana politicienilor care dau sau nu, functie de vot.
    Ar trebui sa fie educata tanara generatie pentru asi asigura dinb timp resursele pentru batranete si sa nu mai stea la mana/mila statului.
    RECENT A FOST PROMULGATA SI LEGEA PT PENSII OCUPATIONALE – merita citita . Tot o forma de economisire pentru batranete si un nou mod de a nu mai depinde de stat.

  18. domnu’ smarandache, s-a implantat ceva cu matale ??? nu erai matale una si aceeasi persoana cu cel care sugea de zor din furtunu’ lu’ Yoha pana mai alaltaieri, in lupte acerbe cu Ciulamaua Rosie? ori te loveste la buzunar cumva noile fente la bugetul liberal democrat ? atunci nu esti decat un fraier care a plans pe morminte straine si se rasteste de dimineata la bocanci dupa ce s-a trezit din betie !

  19. Dupa ce se primeste(daca se va primi)scrisoarea trimisa de administratorii fonduri de pensie privata pilon II de citit:
    Contributie-banii dvs in x ani=X
    Acumulare fond(investitii etc)= X1.
    De socotit:
    1)X impartit la X1=Ceva.
    2)Ceva impartit la 6000 Euro/an=Pensie privata.
    De vazut cati ani ajunge,cand se termina-spor;bafta in trafic.
    Este treaba ta,optiunea ta initiala/finala.
    Cel putin se poate lua o decizie dupa ce ai cifre exacte….

  20. BlackRock, Vanguard si alte fonduri „de investitii” si speculative au simtit deja, asa cum fac rechinii in ocean reactionind la citeva picaturi de singe, mirosul pensiilor amarite ale romanilor ! … „Aladdin” va vineaza, simpaticilor !

  21. Un jeg de guvern care face ce a facut de 30 de ani a vandut tot,o prosteala pe fata așa cum stiu ei sa faca cel mai bine.Pai asa zisul privat ala cum sa trăiască și el,ca mai tot politicianul,din afaceri cu banul public.Asta se numeste pușcărie,ar trebui ca oameni sa iasa in strada si sa dea cu ei de pamant.HOTILOR.

  22. Statul roman are obligatia sa nu lase nici-un roman sa moara de foame sau frig….cand nu mai poate munci. De aici pleaca sistemul de pensii. Deci retinerile pentru pensii trebuie sa le faca numai statu…care e obligat sa fea pensii. Alte pensii private sunt facultative pentru cei ce vor pensii suplimentare. Obligarea populatiei sa dea bani la particulari…este neconstitutionala…

  23. La fel cum la fel de neconstitutionala (infractionala), este obligatia cetateanului de a primi, obligatoriu, salariul sau pensia intr-un cont, intr-o banca (institutie privata). Adica, cu alte cuvinte, niste golani in Lamborghini si camasi albe (aici am ceva indoieli …) sa dispuna de banul nostru, al tuturora, cum doresc ei ! (nemaivorbind de falimentele bancare, cind banii dispar cu totul !). Solutia ? (cel putin partiala) : IMEDIAT ce salariul sau pensia va intra in cont, retrageti-le in totalitate ! Fara credite, fara operatiuni bancare cu comisioane de jaf !

  24. SEITAN – satana in traducere, a fost varsat de la o societate a pensiilor private la ministerul muncii pentru a promova si duce la indeplinire legiferarea pensiilor private. Dupa ce si-a indeplinit misiunea, a fost retras de la ministerul muncii si re-plantat la societatea de pensii private. Scopul pensiilor private … comisioanele grase incasate de soietatile cale le administreaza, garantia pensiilor private … aproape nula, negarantate de NIMENI, dupa cum nimeni nu le vorbeste romanilor despre cacialmalele trase la pesniile private cand, asiguratii s-au trezit cu conturile GOALE, adica ZERO lei dupa ani si ani de cotizare !!!.

  25. O mare porcarie acest pilon . Aceste firme poate nici nu vor mai exista in cativa ani.
    L-a mancat undeva pe tariceanu cand era p.m. sa vina cu piloane.
    Nu vad rostul ca banii munciti de romani sa mearga la niste firme private ,a caror solvabilitate poate fi indoielnica.
    Cine vrea si poate sa plateasca pt.pensie privata sa o faca personal fara interventia statului ,acolo unde il
    duce capul si singur sa poarte responsabilitatea .
    Asa le ingrasam bucele la unii care se bucura de protectia statului . Nu cumva e discriminare fata de alte firme private
    care nu primesc nimic de la stat ,doar controale facute mai ales pe firmele romanesti.

  26. In occidentul pensiile private sunt OPTIONALE, n obligatorii. In afara de asta, nu cu litere mici, ci cu text subliniat, este mentionat ca investia ta poate sa creasca sau sa scada. Pensia privata nu este o garantie ca vei castiga.

  27. ce dovada de cinism colonial mai mare decat de a IMPUNE (fatis si revoltator cu ajutorul marionetei cotroceniste si a neosecuristilor cei fara mama,fara tata, fara tara si Dumnezeu) un guvern antistatal cu un premier „coate goale” peste niste ministri hamesiti libertarieni?!…caricatura catzuitoare si „cenzurata” de la finante a inceput „din greu” sa „sifoneze” resursele statului roman (ale umilitilor romani!) catre sectorul privat si catre alti speculatori ordinari …”cristosi sa fiti….!”…siktir democratie neosecurista , coloniala , iohannista si antiromaneasca!

  28. Pilonul 2 (si in sfert )!
    Ce plasamente fac administratorii?
    He,he, imprimuta statul ,adica pe voi
    Sclavii!
    Deci ,pe banii vostrii , platiti si dobanzile care , desigur ,nu ajung la voi ! Nu zic,ca sunteti idioti, dar
    in mod cert, sunteti informati trunchiat, vi se flutura o pensie sa
    faceti ocolul lumii pe yachturi, etc
    Administratorii fondurilor, ii doare
    undeva, de voi , mu au nici in risc
    iar daca dau faliment, ramaneti
    cu o pensie mult mai mica , desigur
    on grija statului.
    Parerea mea : pilonul 2 sa fie optional, sa vefem cati fraiero mai ramam on el.
    Dar , va tipa liciriciul de mama mama,ca nu mai suge, la propriu, din
    viitoara voastra pensie.
    Vedeti ce firme administreaza pilonul 2, si va electrocutato rau de tot!

  29. Pilonul 2 este ca o gaura neagră. Nu ai nici o garanție că mai vezi înapoi banii depuși plus că oricând poate intra in faliment fără să mai plătească vreun leu. Ar trebui desființat împreună cu toate pensiile speciale și reducerea numărului de parlamentari și consilieri ministeriali. Ar mai trebui interzis și traseismul politic al Parlamentului. Altfel votul devine o cacealma. Parlamentarii nu pot face ce ii taie capul. Ei au ajuns acolo votați pe listele unui partid, nu pe persoană fizică.

  30. Pilonul II s-a infiintat in 2008.
    Au fost angajati obligati sa adere la el si au fost angajati care nu aveau 45 de ani impliniti si au putut adera benevol. Au trecut aproape 11 . A iesit oare cineva la pensie dintre aceia care au optat benevol la Pilonul II??
    Din tot ce am citit se pare ca banutii stransi la Pilonul II se vor da toti odata sau in 2-3 transe, acestia fiind cei adunati in anii de cotizare, minus comisioanele. Adica, un fel de banca, numai ca la banca pana intr-o suma mai mare, de obicei sunt garantati, aici nu am citit nicaieri ca sunt garantati! Daca dau faliment? Daca sunt nationalizati?

  31. E garantată de stat si este o uita generală eu am acum 24000 activ daca ii scot se impoziteaza cu 10% deci 2400lei noi =rest de plata 21600 randamentul adica cum ar veni dobanda este calculata oficial la cca 8,ceva% deci nu numai ca nu iau un ban in plus ci imi fura statul cca2 % mai pune devalorizarea de 12 ani incoace si ai tabloul aproape complect

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.