PNL: Alegerile anticipate, necesare și realizabile

La Palatul Cotroceni au avut loc consultările dintre președintele Klaus Iohannis și reprezentanții Partidului Național Liberal pentru desemnarea unui nou premier.

La finalul întâlnirii, copreşedintele Alina Gorghiu a declarat că PNL nu a făcut nicio propunere pentru prim-ministru. De asemenea, Gorghiu a reiterat propunerea PNL de dizolvare a Parlamentului şi de organizare a alegerilor anticipate.

„Nu am discutat niciun fel de varianta, n-am avansat niciun fel de calendar.
Mă bucur că delegaţia PSD a avut o poziţie echilibrată, care nu excludea alegeri anticipate”, a mai spus Gorghiu.

Copreşedintele PNL a mai susţinut că vor urmă consultări nu doar mâine: „Mă bucur că are inclusiv o întâlnire cu reprezentanţii societăţii civile
Aceste consultări sunt necesare, fiecare partid trbeuie să-şi susţină punctul de vedere, a mai arătat Gorghiu.

„Varianta PNL nu aduce capital electoral PNL, este unul din acele momente în care am gândit această soluţie pentru a ieşi onorabil dintr-o criză politică”, a conchis liderul PNL.

La rândul său, Vasile Blaga, copreşedinte PNL, a arătat că „proiecte importante pentru România pot fi puse în aplicare de un guvern puternic, susţinut de un Parlament credibil”.

Acest lucru se poate realiza prin alegeri anticipate, a susţinut Blaga, care a arătat că alegerile anticipate se realizează după nouă lege.

„Noi am propus încă de alaltăieri un pact pentru alegeri anticipate. Domnul preşedinte Iohannis a spus că înţelege poziţia PNL, care e consecvenţă cu aceea din ianuarie”, a conchis Blaga.

De altfel, PNL susţine, într-un comunicat remis Agerpres, că alegerile anticipate sunt necesare și realizabile pe mai multe căi constituționale, una dintre acestea fiind demisia tuturor membrilor Parlamentului.

„Chiar dacă nu există prevederi constituționale explicite în acest sens, este evident faptul că un Parlament cu zero membri nu mai are mandat pentru a-și continua activitatea. În ceea ce privește organizarea alegerilor parlamentare, singura lege aflată în vigoare este cea adoptată de Parlament în luna iulie a acestui an. Această lege, care reglementează un sistem de alegeri pe liste, nu se referă la organizarea de alegeri parțiale”, se arată în document.

Potrivit sursei citate, vechea lege a alegerilor parlamentare 35/2008 a fost abrogată de noua lege a alegerilor parlamentare 208/2015, care a intrat în vigoare la finalul lunii iulie a acestui an, în concluzie singura lege care ar fi făcut posibile alegerile parțiale nu mai este în vigoare.

„În același timp atragem atenția asupra faptului că principiile constituționale nu permit un vid legislativ în materia legilor electorale, astfel încât teza privind imposibilitatea aplicării noilor norme privind alegerile parlamentare este complet eronată. De altfel, decizia Curții Constituționale nr. 51/ 2012 se referă la organizarea de alegeri la termen și impune restricții privind modificarea legilor electorale în funcție de acest reper. Situația anticipatelor este un caz special care nu a fost niciodată în analiza Curții Constituționale, însă exercitarea voinței poporului în privința alegerilor anticipate nu poate fi îngrădită de momentul prealabil adoptării unei astfel de legi”, precizează liberalii.

PNL face apel la forțele politice parlamentare să dea dovadă de voință politică în sensul organizării de alegeri anticipate și nu pentru menținerea cu orice preț a lipsei de legitimitate actuale.

Consultările dintre președintele Klaus Iohannis și partidele și formațiunile parlamentare privind desemnarea unui nou premier au început, joi, la Palatul Cotroceni cu reprezentanții PSD.

Klaus Iohannis a trimis miercuri o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament prin care le invită la consultări pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.