PNL cere alegeri anticipate

Partidul Național Liberal propune organizarea de alegeri anticipate, în urma demisiei premierului Victor Ponta, a anunțat miercuri copreședintele PNL Alina Gorghiu.

Gorghiu a spus că aceasta i se pare cea mai „rezonabilă şi legitimă” cale de ieşire din criza politică. „Nu trebuie să trăim 11 luni de coşmar după demisia guvernului Ponta”. Copresedinta PNL a anuntat că acesta este singurul mandat cu care partidul se va prezenta la consultările cu preşedinle Klaus Iohannis.

”Acesta este mandatul BPN legat de alegerile anticipate şi credem că dacă este bunăvoinţă prin acord politic putem să rezolvăm această criză şi situaţia în care ne aflăm,”, a spus Gorghiu, la finalul şedinţei PNL convocate după depunerea mandatului Guvernului.

Gorghiu a mai spus că PNL este cel care va face primul pas şi va iniţia discuţii cu liderii partidelor parlamentare.

„PNL a înţeles foarte clar un lucru: manifestarea de aseară este o manifestare împotriva neglijenţei, a aroganţei, a corupţiei din administraţie. Este categoric un avertisment puternic pe care cetăţenii, societatea civilă, îl dă clasei politice, societăţii în ansamblul sau”.

In opinia sa, anticipatele reprezinta „cel mai rezonabil lucru, care vine in asteptarea societatii civile”.

În acest sens, liberalii propun un acord politic între partidele parlamentare: „Dacă există bunăvoinţă şi puţin respect faţă de cetăţean, printr-un acord politic putem să rezolvăm această criză”.

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a spus că decizia lui Victor Ponta este târzie, dar ”mai bine mai târziu decât niciodată”. ”Este nevoie de acord politic pentru ca alegerile să aibă loc într-un timp cât mai scurt”, a afirmat Blaga.

Întrebată de ziarişti dacă parlamentarii PNL îşi vor da demisia din parlament în cazul în care propunerea de anticipate e respinsă, Alina Gorghiu a răspuns că discuţia este prematură, dar „demisia unui număr de parlamentari nu înseamnă alegeri anticipate”.

„Alegerile anticipate înseamnă un nou Parlament, care are legitimitatea votului popular”, a mai Gorghiu.

PSD respinge anticipatele. Dragnea: Noul premier nu trebuie să fie neapărat din PSD

Liviu Dragnea a precizat că PSD aşteaptă invitaţia din partea preşedintelui Iohannis la consultări pentru formarea noului guvern şi că îi va înainta acestuia propunerea de premier, adăugând că în acest moment PSD are majoritatea parlamentară şi că actuala coaliţie este solidă.

Preşedintele social-democraţilor a afirmat că PSD vrea în continuare să îşi asume guvernarea. „PSD doreşte să rămână în continuare la guvernare pentru a duce în 2016 la capăt proiectele bune începute care au dat rezultate sociale foarte bune. Vrem să gestionăm guvernarea până la sfârşitul acestui an”, a spus Dragnea, potrivit Mediafax.

„Am stabilit astăzi că după ce premierul va transmite la Cotroceni demisia şi propunerea ca Duşa să fie premier interimar vom aştepta consultări şi vom merge cu o propunere de premier care să poată întruni majoritatea”, a adăugat preşedintele PSD.

Întrebat dacă premierul trebuie să fie de la PSD, liderul PSD a răspuns: „Nu neapărat”. ”Trebuie să fie un guvern eficient. Aveţi răbdare!”, le-a spus el jurnaliştilor.

La insistenţele presei, Dragnea a spus că George Maior nu poate fi luat în calcul pentru funcţia de prim ministru. „George Maior este ambasodor în SUA şi îşi face treaba foarte bine şi nu poate fi luat în calcul”, a adăugat Dragnea, întrebat dacă acesta ar putea fi o variantă.

Întrebat în legătură cu rolul UNPR în discuţiile despre formarea unui nou guvern, el a spus că UNPR, ca orice partid parlamentar, poate susţine noul Guvern.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.