Polonia, la judecata Comisiei Europene pe 13 ianuarie

Comisia Europeană va lua în dezbatere la 13 ianuarie situația statului de drept în Polonia, prima etapă a unei proceduri de evaluare, după ce o controversată lege privind mass-media publice a fost votată în parlamentul de la Varșovia, a indicat duminică un purtător de cuvânt al executivului european citat de AFP, transmite Agerpres.

„Președintele (Comisiei Europene) Jean-Claude Juncker a fixat pentru 13 ianuarie o primă dezbatere asupra situației statului de drept în Polonia pe ordinea de zi a Comisiei”, a declarat sursa menționată într-un scurt comunicat.

Dezbaterea deschide o etapă de evaluare în cadrul unei proceduri adoptate în martie 2014 și care se referă la respectarea statului de drept în țările membre ale Uniunii Europene, notează agenția de presă franceză.

Deputați și senatori polonezi au aprobat la 31 decembrie un proiect de lege prin care mandatele conducerilor și consiliilor de supraveghere ale posturilor publice de radio și televiziune încetează cu efect imediat. Noul text de lege asigură conservatorilor polonezi, aflați la putere, controlul asupra mass-media publice, ministrul finanțelor având de acum înainte competența de a-i numi și de a-i revoca pe noii șefi ai acestor canale, care până acum erau aleși pe bază de concurs organizat de Consiliul Național al Audiovizualului (KRRiT).

Mai multe organizații internaționale ale canalelor media, precum Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (UER/EBU), Asociația Jurnaliștilor Europeni și Reporteri fără Frontiere, și-au exprimat „indignarea” față de aceste amendamente „introduse în grabă, fără nicio consultare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.