Povestea celui care şi-a lăsat fiica să moară pe plajă în Dubai datează din… 1996

La 9 august, pe site-ul Emirates 24/7 a apărut un articol cu un titlu şocant: „Un tată şi-a lăsat fiica să se înece, decât să fie atinsă de salvatori”. Cunoscuta agenţie France Presse a preluat imediat informaţia, care apoi s-a regăsit aproape peste tot în presa lumii, inclusiv în cea românească. „Poliţia din Dubai a arestat un individ de orgine asiatică, acuzat de a fi împiedicat salvamarii să acorde ajutor fiice sale pe cale de a se îneca, afirmând că acest lucru ar fi «dezonorat-o»„, se putea citi în ştire.

Numai că, aşa cum arăta, miercuri, Slate.fr, articolul din Emirates 24/7, sursa tuturor celorlalte note pe această temă, este foarte ambiguu în legătură cu cronologia accidentului. Mai exact, el nu menţionează nicio zi, o lună sau un an, iar unele afirmaţii ale şefului poliţiei lasă să se înţeleagă că înecul nu este atât de recent. „Este unul dintre incidentele pe care nu le pot uita uşor, declaralocotenent-colonelul Ahmed Burqibah. S-a aflat şi că, „mai târziu„, tatăl a fost arestat de poliţie. Blogul Media Monkey al ziarului londonez „The Guardian” a simţit că ceva nu este în regulă şi, după verificări, s-a dovedit că faptul estre real, dar datează din…1996. Articolul din Emirates 24/7 avea la bază o serie de interviuri în care salvamarii povesteau cele mai interesante amintiri ale lor, dar, dând dovadă de o lipsă crasă de profesionalism, jurnalista respectivă, căci este o femeie! (sau conducerea redacţiei?), a dorit să sporească interesul faţă de articol, ascunzând deliberat faptul că incidentul s-a petrecut acum 19 ani.

Nu este o raritate ca în presă să fie reciclate informaţii deloc noi, mai ales în luna august, dar să se prezinte un incident din 1996 ca o „noutate absolută” este de-a dreptul neobişnuit. Odată ce se ştie adevărul este foarte amuzant să se recitească ştirea de bază, pentru a vedea cum a încercat ziarista să dea impresia că înecul este de dată recentă (titlul este la timpul prezent), nemenţionând nimic clar. Strategia ei a fost de a omite orice referire la perioada în care a avut loc incidentul, lucru ilustrat de fraze precum cea următoare: „Lt. Col. Ahmed Burqibah, director adjunct al diviziei de cercetări şi salvare al poliţiei din Dubai, a spus că acest incident a avut loc pe o plajă din Dubai„.

De reţinut că, la 11 august, telegrama AFP a fost completată cu precizarea următoare: „Incidentul, care a fost povestit într-un articol de mass media locale în care salvatorii erau intervievaţi despre amintirile lor deosebite, a avut loc probabil în 1996„. (D.C.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.