Povestea lui Brâncuși, scoasă la licitație

Scrisorile de dragoste dintre Constantin Brâncuși și una dintre iubirile sale, Florence Meyer, vor fi scoase la licitație.

Corespondența a fost scrisă de-a lungul a două decenii, atât cât a durat impresionanta poveste de iubire, în ciuda diferenței de vârstă dintre cei doi.
Florence Meyer a fost o dansatoare modernă americană, cunoscută și pentru pasiunea sa pentru fotografie, realizând celebre portrete fotografice actorilor și artiștilor vremii. Apropiată și protejată a lui Man Ray, se căsătorește cu actorul Oskar Homolka, consacrat în filmele lui Hitchcook.

Prețul de pornire pentru fiecare dintre cele 15 scrisori expediate de Brâncuși (și semnate fie cu numele său, fie cu pseudonimul de alint Morice), va fi de 1.000 de euro, un preț deosebit de accesibil raportat la unicitatea acestor mărturii de viață intimă.
Specialiștii apreciază că datorită conținutului acestora, descriptiv de viață personală, iar nu documentare pentru procesul de creație al artistului, scrisorile nu sunt, conform reglementărilor, clasabile în categoriile patrimoniul național cultural, ceea ce nu înseamnă că nu ar fi atrăgătoare pentru public, drept exponate de muzeu, încurajând instituțiile muzeale să participe la achiziționarea acestora.


Scrisorile au fost expertizate drept autentice de cunoscutul brâncușolog internațional de origine română dr. Radu Varia, membru al Academiei Regale a Scoției, Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Paris, al Academiei de Arte și Științe din Salzburg etc.

Licitația, organizată de Artmark, va avea loc miercuri, 4 martie 2020, la ora 19:00, la Palatul Cesianu-Racoviță.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Domnisoara Pogany povestea la Paris ca Brancusi era Primitiv, Rasist si nu in ultimul rind, Kinky.
    O batea cu Dalta pina se pisa pe Dinsa si abia apoi folosea Ciocanul in Sila.
    Brutarii din Dirtau se delimiteaza de Brancusi !

  2. cunoscutul brâncușolog internațional Varia ??:)))M-ati distrat peste masura !Varia a scris singur scrisorile,sa vanda si el ceva..
    Chilotii unici ai renumitului sculptor nu se vand la licitatie?
    Florence Meyer ii trimitea lui Brancusi pachete cu haine și delicatese,practic il tinea in viata,ca nu avea nici de unele..Mila este interpretata gresit intotdeauna..

  3. Sincer, eu sunt fascinat de opera inegalabila a lui Brancusi, ,,Ciudatenia Pamantului”.
    O pocitanie mai urata n-ar fi putut realiza?…..[Leo]

  4. @Jardan Durais Cred ca poti sa fi sigur ca, daca Brancusi ar fi trait, nici daca murea de foame nu scotea la vinzare scrisorile catre o iubita ! Asta au facut-o ori niste „mostenitori” tembeli si inconstienti, de a saptea spita, ori niste bagabonti care au pus mina pe aceste scrisori (daca n-or fi false, intr-o tara in care totul sau aproape totul e fals si impostura !) … In rest, cred ca ai dreptate, ne macelarim pur si simplu istoria si cultura, probabil ca in curind vom gasi la licitatie si chilotii „primei doamne” sau sticla pe care le-a aruncat-o domnitorul Basila cel Zbanghiu in cap admiratorilor !

  5. In oglinda ai reusit sa te uiti ? Sau asta nu s-a mai intimplat de acum 10 ani, de ultima data cind te-ai spalat ?

  6. Nu-mi vine sa cred ce am citit ! Brancusi , a fost om , cu bune si cu rele , dar cu tristete constat , ca sunt multi , care nu inteleg nimic din opera lui ! Chiar asa , sa nu intelegeti pe unul din marile genii artistice ale omenirii ? Ce trist ! Brancusi n-a sculptat , intr-un fel, chipuri , ci sentimente si suflete umane , dar pentru unii e greu de inteles ! Pacat ! Unde nu este cultura , careva sa zica ca nu exista ! Vreti sa ma injurati ? N-aveti decat ! Va veti face toti de cacao !

  7. Didos, trebuie sa fim intelegatori ! Pentru unii care scriu pe aici, pestele de sticla asezat pe „macrameul” de pe televizor e un fel de Pietà iar „Rapirea din serai” de linga tabloul cu „Pepeni” e de zece ori mai „misto” decit „Madonna cu pruncul” a tipului ala … italianu’ … na, ca am uitat cum il cheama … Rafael ! Asa ca … cred ca iti amintesti publicitatea cu „N-ai cu cine … niste tarani !”

  8. -Intelegeti ce vreti voi, marii specialisti in sculptura, ceva din ,,Hidosenia Pamntului” sau ,,Rugaciune”, dar apoi uitati-va si la sculptura ,,Sarutul” a lui Rodin, sau la statueta ,,modernista” din neolitic ,,Ganditorul de la Hamangia” si apoi incercati sa faceti comparatia [daca exista vreo comparatie].
    -este o rusine sa compari hidosenia lui Brancusi cu tablouri ca ,,Madona cu Pruncul” a celor catorva zeci de pictori europeni [n-ai indicat pictorul]. Ma mir ca nu o compari cu ,,Pieta”. Este ca si cum ai compara soarele cu o lumanare.
    Oricum eu nu sunt omul care sa accepte ca o caricatura poate fi opera de arta. Chiar si caricaturile lui Picasso…..[Leo]

  9. @Pt@Pt @Dildosetc:lasa-i in durerea lor de pesedisti olteni!Sa iti relatez doua faze:
    1.Picasso/Dali(nu importa) dupa ce au vizitat pestera de la Altamira din Spania (picturi rupestre vechi de 35-40.000 de ani )au exclamat:noi suntem in decadenta,maestrii au trait atunci
    2.”Cumintenia Pamntului” e copiata dupa sculptura egipteana antica Scribul,aflata la Muzeu de Arta din Paris
    3. Dupa ,Ganditorul „și femeia lui”. de la Hamangia”,cca 8000 de ani vechime sau „Dansatoarea de la Mohenjo-daro” cca 5000 de ani vechime , nu mai poti sa pretinzi originalitate in sculptura …

  10. De Himerele lui Paciurea ati auzit? De bunicul Margaretei Paslaru ati auzit?Tot cu brancusologii in gura..

  11. Mda…ce amorezat era dom’ Costache la 62 de ani !!!
    Problema e…cum de a ajuns in Germania,in anul 1938,un plic care are o stampila ‘dubla’ de PETROSENI(fara a avea si stampila postala a localitatii de destinatie) cu numa’ 10 lei-paralei d’atunci ?!? Cine stie,cine stie…?

  12. Norocul nostru este ca Maria Tanase nu mai scria scrisori de dragoste iubitilor, ea fiind o femeie practica.
    Altminteri ar fi fost nevoie de toata Biblioteca Universitara ptr depozitarea acelor scrisori…..[Leo]

  13. -Nu-i adevarat, Cumintenia nu este copiata dupa Scribul. Priveste-le pe ambele si spune-ne macar o singua asemanare.
    -Si eu sunt de parere ca modernismul in arta a fost ,,descoperit” in paleolitic si neolitic prin imaginile stilizate cu un deosebit simt artistic in picturile din Altamira, sau in cele doua CAPODOPERE de statuete : Ganditorul si Sotia lui. Acestea , DA, CAPODOPERE……[Leo]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.