Prea mult băsescianism în politică

La finalul lunii februarie, într-o conferinţă susţinută la Institutul de Studii Populare, Sever Voinescu Cotoi a afirmat că a fost surprins să constate, odată cu venirea sa în PDL, atras, ca mulţi alţii, de proiectul Traian Băsescu, că în partid nu exista totuşi „suficient băsescianism”.

Astăzi putem constata cu stupoare că în societate există prea mult. Spre exemplu, de câte ori apar pe la televiziuni anchete despre membrii Puterii, cei vizaţi în loc să-şi explice acţiunile prin care îşi umplu buzunarele susţin că de vină sunt mogulii. Şi prin urmare explicaţiile despre anchetele în care sunt implicaţi rămân în coadă de peşte.

Prea mult băsescianism este şi în noua ordonanţă a salarizarii, în care se spune că salariile vor creşte cu 15% de la începutul anului. Şi drept urmare toţi politicienii PDL se laudă cu această realizare care în fapt nu există. Pentru că în 2011 salariile bugetarilor nu prea cresc, ci sărăcia bugetului se distribuie uniform. Anul viitor, guvernul nu va mai aloca cel de-al treisprezecelea salariu, ci acesta va fi inclus în noul salariu indexat. Deci iată de unde vine o creştere de 8%. Mai mult, nu se vor mai acorda nici sporuri, nici prime, nici tichete de masă. Iar în unele domenii acestea depăşeau încă un salariu. Deci încă o creştere de 8%. Prin urmare, pentru mulţi bugetari indexarea de 15% le va aduce anual un venit mai mic (asta deoarece pierd şi al treisprezecele salariu, şi primele, şi sporurile). Cu toate astea, guvernul Boc anunţă că salariile cresc, umplând bugetarii mai degrabă de băsescianism decât de bani.

În momentul în care explica termenul băsescianism, Sever Voinescu Cotoi spunea „că face apel la colegii de partid să oprească practica numirilor politice în administraţie”. El s-a declarat dezamăgit că democrat-liberalii nu urmează exemplul lui Traian Băsescu, care ar fi pus punct „asediului politicului asupra justiţiei” şi a refuzat să-şi numească reprezentanţi în Consiliul de Administraţie al TVR. „Mereu Traian Băsescu a susţinut public necesitatea depolitizării administraţiei”, spunea acum nouă luni Sever Voinescu Cotoi. Între timp, preşedintele Traian Băsescu a făcut invers decât a explicat Cotoi. Adică şi-a numit chiar consilierul de la Cotroceni ca şef al TVR.

Drept urmare, azi explicaţia pentru băsescianism ar suna aşa: „Să spui una şi să faci alta”. Şi dacă ne raportăm la sloganul preşedintelui Traian Băsescu (Să trăiţi bine”) şi la situaţia financiară de astăzi a românilor, constatăm că explicaţia stă în picioare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.