Prejudecățile atent alimentate decid alegerile

”Sursele de informare ale altora ne preocupă mai mult decât propriile noastre surse de informare” – aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu realizat în SUA de Gallup, bazat pe intervievarea a peste 20.000 de persoane.

”69% dintre americani spun că sunt mai preocupați de prejudecățile din informațiile altora decât de cele din sursele lor preferate de informații”. Doar 29% dintre cei intervievați își pun problema că propriile lor surse de infrormare pot fi părtinitoare.

Așa văd lucrurile 68% dintre republicanii din SUA și 72% dintre democrați. Cei cu viziuni liberale sunt și mai atenți la informațiile altora (80%), în timp ce conservatorii care sunt preocupați de acest aspect sunt ceva mai puțini (68%).

Poate cel mai interesant aspect al sondajului este că această polarizare este mult mai prezentă la americanii educați. Cei care au doar studii liceale îi judecă în mai mică măsură pe ceilalți în funcție de sursele lor preferate de informare (52), pe când cei cu studii postuniversitare par să împartă lumea între cei care le împărtășesc viziunile și restul (77%).

Americanii mai în vârstă sunt ceva mai îngăduitori în această privință (64% sunt preocupați de sursele de informare ale altora), iar tinerii sunt mai înclinați spre polarizare (73%).

Studiul arată că americanii albi sunt ceva mai tentați să împartă lumea între ”ei” și ”noi” în funcție de sursele de informare (73%) decât americanii de culoare (58%).

Studiul mai concluzionează că tinerii liberali și progresiști cu educație superioară sunt mult mai preocupați de sursele de informare ale conservatorilor decât sunt preocupați de corectitudinea propriilor surse de informare.

Studiul Gallup arată că procentele de mai sus pot explica în bună măsură polarizarea politică puternică din Statele Unite. Cu cât populația are mai multe prejudecăți, cu atât se ajunge la o polarizare mai mare. Studiul sugerează că aceste prejudecăți sunt inculcate în special în perioada studiilor universitare și ulterior este mentinuta prin propaganda politică.

Procentele de mai sus arată că există două Americi, fiecare cu sursele preferate de propagandă. Cum aceasta se face prin presa deținută de un numar redus de miliardari, americanii din cele două tabere nu fac decât să participe la un conflict între miliardarii progresiști și cei conservatori. ”Avem turma liberală și turma conservatoare – nu un public, așa cum ar fi cazul într-o democrație. Și fiecare dintre aceste turme este controlată de păstorii ei, adică de miliardari”, scrie Eric Zuesse.

Nu s-a realizat un sondaj similar în România, dar, dacă rezultatele ar indica o polarizare similară, întrebarea ar fi cine se află în spatele ei, câtă vreme România este lipsită de miliardari. Să fie oare serviciile secrete?

Rezultatul este că politica americană este influențată mai mult de prejudecăți decât de realitățile cu care se confruntă publicul. Indivizii caută surse de informații care să le confirme ceea ce deja cred și se feresc de sursele care nu le confirmă viziunile. Această paradigmă crește vulnerabilitatea în fața manipulării. Republicanii din SUA se folosesc de propriile publicații și think tank-uri pentru a-i manipula pe alegătorii conservatori, în timp ce democrații se folosesc de presa și de think tank-urile lor pentru a manipula electoratul progresist. Cum în spatele acestor trusturi media și organizații stau un mic număr de indivizi extrem de bogați, societatea se îndreaptă către o formă de organizare specifica plutocrației mai degrabă decât democrației, care este controlată nu de numărul dolarilor, ci de indivizi, fiecare în căutare de informații credibile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

9 Comentarii

  1. Tin sa atrag atentia ca in UK se practica radicalizarea romanilor si a romancelor prin decizii politienesti si legale exagerate. Nu stiu exact care e scopul sau mai degraba scopurile, ca se pot merge pe mai multe cai.
    E o constatare, nu o informare!

  2. Pentru informatii, trebuie sa ai cel putin 3 surse de informatii, plus documentarea de la fata locului pe care o vezi si traiesti, apoi iei o decizie! Niciodata pripita! Atentie!: e productie imensa de minciuni si manipulari din toate partile pe plan mondial in orice domeniu!

  3. „Studiul mai concluzionează că tinerii liberali și progresiști cu educație superioară sunt mult mai preocupați de sursele de informare ale conservatorilor decât sunt preocupați de corectitudinea propriilor surse de informare.”
    Inseamna ca spalarea pe creier functioneaza mult mai bine la progresisti si liberali, unde gaseste un taram mult mai predispus la asta. De si progresistii si liberalii cred tocmai opusul, ca ei este foarte inteljenti.

    „Nu s-a realizat un sondaj similar în România, dar, dacă rezultatele ar indica o polarizare similară”
    Cred ca de la Cotroceni ati putea afla raspunsul pe care-l stim multi, ptr ca exact partidele care sunt in coordonarea Cotoceniului tind spre extremism in numele democratiei si liberalismului, exact ca la americani.

  4. Nu or fi existând miliardari sunt sunt interese de miliarde. Aşa că puţin importă numele sub care există cei în serviciul acestora

  5. Nu or fi existând în România miliardari sunt însă interese de miliarde. Aşa că puţin importă numele sub care există cei în serviciul acestora.

  6. Prejudecățile mele îmi spun că în spatele acestui sondaj Gallup se află un alt miliardar al plutocrației americane. Globalizarea este una din prejudecățile mele, dar Uniunea Europeană sau Sua nu sunt construcții politice care duc spre globalizare, ele duc spre plutocrație sau imperialism. Pt mine globalizarea este egală cu democrația, cetățeanul din tările din lumea a 3-a să fie pe picior de egalitate cu cetățeanul din țările bogate sau din summit-ul G8, în privinţa drepturilor fundamentale, oportunităților şi privilegiilor. România este de 13 ani în UE dar ea a rămas tot a țară din lumea a 3-a unde drepturile fundamentale ale cetățenilor şi mai ales ale copiilor sunt încălcate frecvent de autoritățile statului populate tot mai mult de politruci care păcălesc cu uşurință pe români la votare. Nu cred că cei mai mulți dintre absolvenții de universitate americani le pasă de veridicitatea surselor de informare ale altora care nu le împărtăşesc opinia aşa cum spune acest sondaj, cred că acest sondaj este ‘horse shit’, câți dintre absolvenții doar de liceu din America, folosesc metoda epistemologică, empirică sau ştiințifică în a stabili dacă ceva este fals sau adevărat spre deosebire de americanii cu diplomă de facultate care au habar de acest lucru.

  7. Prost obiceiul ‘de a trage cu ochiul’ mereu în curtea ‘mamei democrației’ actuale !

  8. Problema a fost scoasa dinecuatia initiala. De vreo doua sute de ani, sursele de informare sunt partizane, respectiv tind sa formeza, nu sa informeze.Potrivit studiului descris initial,insa, in SUA ar fi de fapt doua probleme noi : cei ce se formeaza dintr-o sursa media sunt din ce in ce mai preocupati de sursele de formare ale celorlalti.Asadar, nu se mai aplica formula ” traieste, dar lasa-ma sa traiesc ” specifica unei democratii, ci formula ” indreapta-te si intra in randuri ” specifica totalitarismului.A doua ar fi aceea ca tineretul american ( educat ) este educat ideologic si este educat pe un singur fagas. Sunt problemepe care noi le-am cunoscut si, dupa cum se vede, recurente.

  9. particularitatea de baza a intelectualului autentic este curiozitatea, care apoi duce la îndoială. Noi nu mai avem oameni educati prin parcurgerea studiilor universitare, doar insi care au accesat universitatea ca un vehicul de ascensiune socială.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.