Premiere teatrale

Meşteşugul vieţii deschide stagiunea la Bulandra

Duminică, 16 octombrie, la Sala Izvor, are loc premiera pe ţară cu „Meşteşugul vieţii” a marelui dramaturg israelian Hanoch Levin, în regia lui Felix Alexa, scenografia, Nina Brumuşilă. Din distribuţie, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru şi Dan Aştilean. Cântece, Ada Milea.

Regizorul Felix Alexa

Este o cale modernă de a aborda lumea, fără concesii, ca o nebunie, iar montarea lui Felix Alexa scoate la iveală perfect latura crudă şi cinică, comică şi burlescă a universului lui Levin. Nu trebuie uitat că la Hanoch Levin nu domină acţiunea, ci cuvântul, dar să nu uităm şi celelalte elemente determinante: realul dereglat, cruzimea, amestecul dintre comic şi tragic. „E un spectacol care ne provoacă râsul şi ne trezeşte angoasele cele mai ascunse”, a declarat Felix Alexa.

„Hamlet – un exerciţiu”

O trupă de actori ambulanţi, „Shakespeare Company”, alege să prezinte, dintre toate textele marelui dramaturg, „Hamlet”. Rolurile sunt împărţite de unul dintre ei, fără a se gândi prea mult, pe criterii doar de el ştiute. Chiar dacă textul lui Shakespeare este respectat întocmai, distribuirea unor tipologii atipice în rolurile deja clasice face ca spectacolul prezentat de această trupă să fie proaspăt, amuzant şi surprinzător pe alocuri. Fără a apela la artificii regizorale sau scenografice deosebite, fără a căuta să uimească publicul cu orice preţ, Liliana Pană, aflată la prima tentativă regizorală, ne dezvăluie un altfel de Hamlet. Un Hamlet care împrumută, cu voia sorţii, caracteristici feminine.

„Hamlet – un exerciţiu” este un proiect iniţiat de regizoarea Liliana Pană. Ea şi-a propus să descopere acest text, să îl pună în valoare, să se apropie de el într-o manieră diferită. A strâns alături, deloc întâmplător, oameni cu aceeaşi pasiune pentru teatru, pentru scenă, dar mai ales pentru Shakespeare. A creat o companie care se numeşte „Shakespeare Company” şi al cărei prim proiect este acest spectacol.

Hamlet – un exerciţiu

„De ce sunt actor? De la această întrebare a plecat totul într-o bună zi, ca să ajung într-o altă zi la altă întrebare: «A fi sau a nu fi»… Asta neînsemnând că am găsit răspunsul la prima întrebare. Îl voi căuta în continuare, poate îl voi găsi, poate nu… realizez că importantă este căutarea. Această căutare mi-a dat posibilitatea mai multor întâlniri, mari întâlniri, marile întâlniri care îţi dau încredere că poţi face mai mult decât crezi tu că eşti în stare să faci. Lucrurile nu ar fi stat azi aşa dacă la întâlnire nu venea şi…. Shakespeare.

Astfel m-am apropiat de «Hamlet», negândind un triumf personal, ci o luptă colectivă, pentru că teatrul înseamnă echipă, asemeni unei orchestre, fiecare instrument are importanţa lui. Experienţa acestui laborator Shakespeare -«Hamlet» mi se pare cea mai frumoasă simfonie. Plecând de la aceste considerente, de la respect, de la iubire, am început o muncă asiduă pentru găsirea vieţii din spatele acestui text”, se destăinuia regizoarea.

Duminică, 16 octombrie, ora 19.00, sunteţi aşteptaţi la Teatrul Foarte Mic, la spectacolul „Hamlet / un exerciţiu” de William Shakespeare, în traducerea Ninei Cassian, muzica: Iosif Herţea, costume: Silvia Şerban, decor: Cristina Milea şi Cătălin Manea. Din distribuţie: Liliana Pană, Radu Ciobănaşu, Raluca Petra, Robert Radoveneanu, Nicolae Nastasia, Rozana Radu, Răzvan Marina, Adelaida Zamfira / Codruţa Ureche, Alexandru Trişcariu

Fiecare om poate juca tragediile cereşti

Caligula

„Caligula”, de Albert Camus, în regia lui Mihai Măniuţiu, coregrafia, Ferenc Sinko, decor, Adrian Damian, muzica, Şerban Ursachi, tentează imposibilul atunci când vrea să refacă lumea, deoarece „lumea, aşa cum e făcută, e insuportabilă”. Spectacolul „Caligula” va fi jucat pe scena mare a Teatrului Maghiar din Cluj, în stagiunea 2011-2012, prima reprezentaţie având loc vineri, 14 octombrie, ora 20.00. „Am jucat teatru. Fiecare om poate juca tragediile cereşti şi poate lua chip de zeu”, spune Caligula într-unul dintre momentele cheie ale spectacolului. Nu rataţi acest spectacol de excepţie!

„Cine n-a auzit de Caligula, al cărui nume e asociat cu tirania ameţitoare, care rivalizează cu puterea zeilor? Mihai Măniuţiu însă interpretează această splendidă dramă a lui Camus dintr-o perspectivă extraordinar de originală. Caligula lui Măniuţiu tentează imposibilul când vrea să refacă lumea, deoarece «lumea, aşa cum e făcută, nu-i de suportat». În mod neaşteptat, moartea surorii împăratului aduce recunoaşterea celui mai simplu adevăr: «Oamenii mor, şi nu sunt fericiţi». Regizorul nu creează o dramă politică, nu e interesat nici de anatomia dictaturii totale, ci examinează întrebarea existenţială: cum poate fi atinsă fericirea? Oare moartea poate fi învinsă? La ce ajungem, dacă omul e privat de minciunile cruţătoare, fiind confruntat cu adevărata sa situaţie?”, mărturiseşte András Visky.

Din distribuţie: Áron Dimény, Imola Kézdi, Levente Molnár, Balázs Bodolai, Loránd Váta, Ferenc Sinkó, Sándor Keresztes ş.a.

Întâlniri de suflet ale Teatrului „George Ciprian”

Scenă din Vacanţă în Guadelupa, la Teatrul George Ciprian

Acum 15 ani, o mână de artişti – regizorul Tudor Mărăscu şi actorii: Sebastian Papaiani, Emil Hossu, Mircea Diaconu, Diana Lupescu, Adriana Trandafir, Geo Costiniu, Niculae Urs au reuşit să pună pe picioare Teatrul „Georghe Ciprian” din Buzău, realizând spectacolul cu piesa „Omul cu mârţoaga” de G. Ciprian.

Dacă ar trebui să vorbim despre bilanţul teatrului în cei 15 ani de existenţă, el ar putea fi următorul: importanţi actori, regizori şi dramaturgi au fost prezenţi pe scena buzoiană în cadrul Galei Vedetelor – „VEDETEATRU”. Un festival care a reuşit să-şi aşeze numele pe afişul anual al manifestărilor de gen, deloc puţine în ultimii ani, şi care atrage aproximativ 5.000 de spectatori într-o singură săptămână (locaţii: Teatrul „George Ciprian”, Clubul Pub T’essence, Biblioteca Judeţeană, Parcul Crâng, Piaţa Dacia şi, mai nou, Cafeneaua Artiştilor). Invitaţii onorate cu succes în Germania (Köln, Műnchen, Stuttgart, Frankfurt). Spectacolul „Fii cuminte, Cristofor!” de Aurel Baranga, în regia Dianei Lupescu, se joacă de cinci ani cu sala plină. Prima nominalizare în cadrul Galei Premiilor UNITER, participări la festivaluri importante, două premii la ediţia de anul trecut a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamţ şi un dosar de presă impresionant pentru „Nişte fete” de Neil LaBute, în regia lui Cristi Juncu, două premii de interpretare la ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Comedie de la Galaţi: pentru cel mai bun actor – Mircea Diaconu, în rolul Ministrului din „Vacanţă în Guadelupa” de Pierre Sauvil şi Éric Assous, regia: Diana Lupescu (coproducţie cu Teatrul „Nottara”) şi pentru cea mai bună actriţă – Raluca Vermeşan în rolul Helen din „Aproape perfectă” (XXL – Fat Pig) de Neil LaBute, regia: Cristi Juncu (coproducţie cu Teatrul ACT şi Asociaţia Catharsis)

Sufletul acestui teatru este teatrologul Marinela Ţepuş.

După premiera cu „Taxi blues” de Ana-Maria Bamberger, în prezenţa autoarei, cu Marius Bodochi şi Dan Tudor, primită cu aplauze de public, a urmat „Vacanţă la Guadelupa” de Pierre Sauvil şi Éric Assous, un spectacol semnat de Diana Lupescu, cu Mircea Diaconu, Ion Haiduc, Crenguţa Hariton, Dani Popescu, Ada Navrot, Corina Dragomir.

Duminică, 16 octombrie, la ora 11.00, are loc avanpremiera „Boul şi viţeii” de Ion Băieşu, în regia lui Alexandru Jitea, din a cărei distribuţie fac parte Alexandru Mike Gheorghiu, Dragoş Dumitru, Diana Iarca, Marina Neagu, Adrian Nicolae, cu particparea lui Ion Siminie şi tot duminică, ora 19.00, are loc „Doamna şi specialistu'”, adaptare de Catrinel Dumitrescu după o idee de Pauline Daumale, cu Catrinel Dumitrescu şi Carmen Trocan, în regia lui Radu Nichifor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.