Premierul R. Moldova solicită retragerea trupelor ruse din Transnistria

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a cerut, sâmbătă, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, retragerea trupelor ruse din Transnistria, relatează site-ul agenției Tass.

Filip a afirmat că Guvernul de la Chișinău va pleda în continuare pentru stabilirea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, însă a adăugat că solicită retragerea trupelor ruse şi muniţiilor dislocate în stânga Nistrului, în acest sens fiind esențial sprijinul OSCE.

”Vrem să avem o relație echilibrată și de prietenie cu Moscova, bazată pe dialog și pe respect reciproc. Sper ca Rusia să aibă intenția sinceră de a ajuta soluționarea conflictului transnistrean și să-și retragă trupele și armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Filip.

”O stare de incertitudine planează și asupra Europei de Est: toate țările din regiune se confruntă cu un set de probleme similare. Prima categorie ţine de probleme interne, cum ar fi reformele structurale, consolidarea instituţiilor democratice, lupta cu corupţia, reducerea sărăciei, modernizarea infrastructurii. A doua categorie de probleme este generată de faptul că prin Europa de Est trec principalele linii de divizare geopolitică între Est şi Vest. Ce-a treia categorie, strâns legată de precedenta, ţine de relaţiile fiecărei ţări cu Rusia”, a adăugat premierul Republicii Moldova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Bine ca soldatii NATO se pot plimba prin Moldova ca intr-un sat fara caini. Transnistria nu este parte din Moldova in prezent, pentru ca majoritatea e formata din rusi si ucrainieni. Rusii s-au unit cu Crimeea pentru ca etnic erau majoritari, dar Moldova nu are nici un drept sa ocupe si sa anexeze Transnistria.

    • 30% Rusi, 30% Ucrainieni, 40% Romani. Daca in urma cu 20 de ani Ucrainienii inca mai erau prieteni cu Rusii, cred ca s-au lamurit destul.

  2. Asta face ca PNL-ul, care tot timpul cere demisia cuiva. O sa se sperie Putin si o sa-si retraga trupele imediat.

  3. Ba da! Moldova a fost pana la Nipru.Citeste tratatele de pace dintre Moldova si Imperiul tarist.(le gasesti la Sankt Petersburg si la Berlin). Ecaterina in prima expasiune spre Marea Neagra si-a delimitat granita sudica pe Nipru, Don si Volga, teritorii la vremurile acelea populate in majoritate de romani(moldoveni). In a doua expansiune spre sud a resusit sa faca 2 brese spre sud-est de-a lugul Volgai pana in Marea Caspica si altul in extremitatea sud-estica pana pe Bug cu scopul de a ajunge in Crimeea. In a treia etapa a impus un tratat de pace Moldovei pe raul Bug, dar garantand dreptul razesilor la transhumanta, la porturi, la pescuit si vanatoare si cel mai important li se recunosteau drepturile de proprietate asupra pamanturilor fara obligatie de impozit catre Rusia.Puteau sa aiba armata proprie sub comanda Moldovei si erau chemati sa ajute Rusia in orice razboi contra cost.La vremea aceea ciobanilor volohi le erau garantate drepturile la transhumanta de catre turci, persi, kazari si isi pasteau oile pana Asia centrala,Muntii Caucaz, Muntii Urali, Muntii Altai din China si Mongolia.
    Greu de crezut astazi dupa ani de intoxicare cu istorie falsificata.Acum totul iese la iveala si o sa aflam lucruri ce prin cap nu ne trec.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.