Malmkrog,

Presa internațională despre noul film al lui Cristi Puiu

 Filmul Malmkrog a avut premiera mondială vineri dimineață la prestigiosul Festival Internațional de Film de la Berlin, unde a deschis secțiunea Encounters, în prezența regizorului, într-o proiecție cu sala plină și minute de aplauze la final.

„O dramă de epocă cerebrală care îți rămâne în minte”, notează criticul de film Peter Bradshaw în celebrul cotidian britanic The Guardian.

„Un film de o seriozitate aproape intimidantă. Jocul actorilor este admirabil, date fiind cadrele  lungi și dialogurile maraton, iar realizarea, una meticuloasă: imaginea semnată de Tudor Panduru, fie pe timp de zi, fie pe timp de noapte, este picturală și grandioasă”, punctează și Screen Daily.com despre Malmkrog.

„O capodoperă plină de intensitate”, scrie de asemenea site-ul culturedvultures.com, „filmul înfățișează contradicțiile din societatea occidentală”.

„Captive ideilor retrograde și propriului dogmatism glacial, personajele din Malmkrog par niște fantome, incapabile de a interacționa cu lumea exterioară. Cristi Puiu lasă să transpară într-un mod de-a dreptul magnific atitudinea care-i face să semene cu personajele din Farmecul discret al burgheziei de Buñuel.”, scrie și site-ul francez lepolyester.com.

Următoarele proiecții ale filmului Malmkrog la Berlinală vor avea loc pe 22, 23 și 29 februarie.

În cadrul secțiunii Encounters, Malmkrog intră în competiție cu alte 14 filme din întreaga lume. Este până în prezent cel mai provocator proiect al regizorului Cristi Puiu: o ecranizare de epocă, cu un scenariu adaptat după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi  din satul Mălâncrav (Sibiu). „O interogare asupra cinematografiei și memoriei ” – așa cum declară regizorul Cristi Puiu –, Malmkrog este construit în jurul a cinci personaje, iar actorii vorbesc în limba franceză, doar câteva replici fiind în germană, rusă și maghiară. Decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania.

Din distribuție fac parte: Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot și István Téglás.

Malmkrog este o coproducție România, Serbia, Elveția, Suedia, Bosnia și Macedonia de Nord.

Cristi Puiu a regizat Marfa și banii (2001), Moartea Domnului Lăzărescu (2005), film câștigător al Premiului Un Certain Regard la Festivalul Internațional de la Cannes, Aurora (2010), Sieranevada (2016), propunerea României la Premiile Oscar. Este considerat deschizătorul de drum al Noului Val în cinematografia românească. A fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor de către ambasadorul Franței în România, Henri Paul, în anul 2011 și decorat cu Ordinul de Merit în Grad de Cavaler de statul român în 2006.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.