Președintele, fără limită de mandate

Parlamentul Chinei a eliminat, duminică, limita de mandate prezidențiale, după ce Partidul Comunist chinez a propus abrogarea unui articol din Constituție care prevede că o persoană are dreptul să dețină doar două mandate în fruntea statului chinez, transmite Reuters.

Dintre cei aproximativ 3.000 de parlamentari, doi au votat împotrivă și trei s-au abținut. Este primul amendament adus Constituției Chinei în ultimii 14 ani.

Membrii Partidului Comunist care au participat la sesiunea parlamentară de la Beijing au susținut că această măsură a fost solicitată de către „cetățenii chinezi de rând” și au subliniat că țara lor „are norocul de a avea un lider de calibrul lui Xi Jinping”.

Xi Jinping, în vârstă de 64 de ani, și-a început cel de-al doilea mandat de cinci ani în fruntea Chinei în octombrie 2017. Guvernul chinez a precizat că eliminarea limitei de mandate prezidențiale vizează protejarea autorității partidului și că această situație nu înseamnă o președinție pe viață pentru Xi Jinping.

Limita de două mandate prezidențiale, de câte cinci ani, a fost introdusă în Constituția Chinei după moartea lui Mao Zedong în 1976.

Pe lângă funcția de președinte, Xi Jinping mai este liderul Partidului Comunist și conducătorul armatei. După adoptarea acestui amendament la Constituție, niciuna dintre aceste funcții nu mai are limite formale de mandat.

În luna ianuarie, președintele Chinei a cerut armatei să consolideze pregătirea militară orientată spre luptă și să se concentreze asupra mijloacelor de război de înaltă tehnologie. Armata chineză este în prezent cea mai mare din lume din punct de vedere numeric (2.285.000 – personal activ).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.