Preşedintele Franţei, „devastat” de decizia fostei sale partenere

„Cartea care va face să tremure Palatul Elysee”, o “carte şoc”, o “bombă” sunt calificativele prin care se pregăteşte apariţia volumului “Maerci pour le moment”, scris de fosta parteneră a preşedintelui Francois Hollande, Valerie Trierweiler, care relatează experienţa avută alături de preşedinte şi momentele dramatice de la finalul relaţiei.

„O carte care va face rău politicii şi democraţiei franceze”

Primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, susţine că aceasta carte va dăuna democraţiei şi politicii, aducând în prim-plan un nou un spectacol politico-mediatic, într-un moment în care problemele societăţii franceze sunt cu totul altele. “În situaţie de criză, de profundă destabilizare a societăţii franceze, poate că sunt alte mesaje care ar trebui trimise”, spune Hidalgo.

Redactorul-şef al Paris Match consideră că efectul acestui volum va fi un puternic, pentru că prezintă un portret al preşedintelui Frantei cu care publicul nu este obişnuit” şi astfel se poate da încă o lovitură şi aşa fragilei guvernări socialiste.

Potrivit unor surse apropiate preşedintelui Hollande, cartea lui Trierweiler are un fect „devastator” asupra sa. Hollande este „distrus”, potrivit cuvintelor apropiaţilor săi, citaţi de Le Parisien. „Preşedintele nu a ştiut nimic, a aflat ieri dimineaţă, ca toată lumea. Nu ştie ce conţine cartea”.

Scrisă şi tipărită în cel mai mare secret

“Nimeni nu a fost la curent” cu această apariţie, spune Valerie Trierweiler. Nici măcar şeful statului nu a ştiut nimic, după cum au declarat pentru AFP surse din anturajul preşedintelui Hollande. “Nu am fost la curent, deci, prin urmare, nu am citit aceasta carte”, au declarat sursele pentru AFP.

„Cartea a fost scrisă dintr-o răsuflare în această vară”, arată radioul Europe 1. Potrivit Le Figaro, la editura Les Arenes totul a fost ţinut în secret. La acest volum a lucrat o echipă redusă, fără ca restul salariaţilor să fie informaţi. Mai mult, cartea a fost tipărită în Germania, pentru a se evita riscul unor scurgeri de informaţii către presă. “Camioanele au trecut frontiera abia astăzi, pentru ca volumul să ajungă în librării mâine la prima oră”, scrie Le Parisien.

Nici editura nu a fost aleasă la întâmplare, scrie Le Figaro, deoarece Les Arenes este o companie indepenedentă, mai puţin supusă presiunilor politice şi economice.

Nu vreau să trăiesc orele ce vor veni

În ciuda secretomaniei, Paris Match a reuşit să intre în posesia mai multor fragmente din cartea scrisă de Trierweilwer, poate nu întâmplător, căci aceasta din urma a colaborat, ca jurnalist, cu renumita revistă.

Trierweiler povesteşte momentul în care a aflat de existenţa legăturii dintre Francois Hololande şi actriţa Julie Gayet. “Informaţia despre Julie Gayet este pe prima pagina a ziarelor (…) Cedez, nu pot să înţeleg asta, fug în baie. Apuc poşeta în care sunt somniferele (…) Francois m-a urmărit (sic). Încearcă să apuce poşeta. Fug către baie. Apucă geanta care se deschide. Tabletele cad pe pat şi pe podea. Le adun şi înghit câte pot. Vreau să dorm. Nu vreau să trăiesc orele ce vor veni. Simt furtuna care se va abate asupra mea şi nu am puterea să-i rezist. Vreau să fug. Îmi pierd cunoştinţa”, scrie Trierweiler.

„Mi-a spus că mă va recuceri, ca şi cum aş fi fost un fel de scrutin”

Trierweiler povesteşte şi câteva episoade ce s-au întâmplat după despărţirea sa de preşedinte. Hollande a continuat să-i scrie, explică ea. “Mi-a spus că are nevoie de mine. În fiecare seara îmi cerea să iau cina cu el. Că vrea să fim din nou împreună, oricare ar fi preţul (…) Mi-a spus că mă va recuceri, ca şi cum aş fi fost un fel de scrutin”, scrie fosta iubită a preşedintelui.

Fosta parteneră a preşedintelui Franţei vorbeşte şi de primele reacţii ale lui Francois Hollande la începutul scandalului legat de presupusa agresiune sexuală comisă în SUA de Dominique Strauss-Kahn, pe cand era director al FMI, în 2011. “Nu-mi mai amintesc ora, 2-3 dimineaţa? L-am trezit din nou: ‘sunt sigură că se întâmplă ceva grav. Presa americană anunţă. Strauss-Kahn a fost arestat pentru viol.’ Tresare, se sprijină în pernă şi se uită pe iPhone. Nu a stat niciun minut să se gândească la DSK, pentru că avea în minte următoare mişcare”, scrie Trierweiler. Hollande se temea ca lovitură primită de socialistul Strauss-Kahn va oferi mai multa legitimitate rivalei sale din Partidul Socialist, Martine Aubry.

„La Elysee ma simţeam uneori ca într-un reportaj”

“Nu regret nimic. Ceea ce am trait a fost un episod de viaţă extraordinar, care m-a condus către altceva. Îmi voi relua viaţa, dar ea va fi îmbogăţită de o experienţă nouă. În câteva zile am primit sute de scrisori şi mesaje de susţinere de la femei şi bărbaţi (…) Desigur, am fost impresionată de întâlnirea cu soţii Obama, cu împăratul Japoniei. Am putut vedea în acelaşi loc pe preşedinţii SUA, Bill şi Hillary Clinton, George Bush…Dar pentru mine acestea nu au fost momente de fericire. Cea mai frumoasă amintire pe care o am de la Elysee sunt întâlnirile cu copiii”, scrie Trierweiler.

“Tot ce am scris este adevărat. La Elysee ma simţeam uneori ca într-un reportaj. Am suferit din cauza minciunilor şi am ajuns şi eu sa mint”, scrie fosta jurnalistă Trierweiler.

Volumul a fost tipărit într-un număr foarte mare de exemplare – 200.000. 120.000 de exemplare vor fi disponibile imediat în librăriile din Franţa, iar Valerie Trierweiler ar trebui să câştige circa 100.000 de euro de pe urma vânzarilor, estimează Paris Match.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.