Preţul petrolului se prăbuşeşte pe zi ce trece

Cotaţiile petroliere au ajuns la noi minime istorice. Petrolul West Texas Intermediate s-a prăbuşit rapid, pierzând peste 5%, ajungând la nivelul de 40,45 dolari. Minima istorică a fost stabilită la 40,40 dolari. Scăderea bruscă a cotaţiilor ţiţeiului vine după raportul săptămânal al Energy Information Administration, care arată că stocurile de petrol au crescut cu 2,6 milioane de barili săptămâna trecută, deşi producţia a scăzut. Stocurile de petrol rămân în această perioadă la cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 80 de ani. Prețurile la petrol au scăzut cu aproximativ 30% în ultimele săptămâni după ce pieţele continuă să lupte cu surplusurile, iar raportul de miercuri arată că această problemă este departe de a fi rezolvată curând, scrie Business Insider.

Acum un an, preţul sărea de 100 de dolari per baril. Azi, producţia excedentară din SUA, problemele economiei chineze, decizia Băncii Centrale de la Beijing de a devaloriza yuanul, creşterea livrărilor OPEC, în condiţiile acordului nuclear cu Iranul, şi-au pus amprenta pe cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului. Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care deţine 40% din producţia mondială, a produs luna trecută cel mai mult în ultimii trei ani, pentru că Iranul a revenit la cel mai înalt nivel după 2012, an în care au fost consolidate sancţiunile internaţionale.

Iar odată cu scăderea preţului petrolului, îşi pierde din valoare şi rubla. La fel ca în cazul ţiţeiului, moneda rusă a pierdut peste 20% din valoare în ultimele trei luni. Dolarul era tranzacţionat miercuri seară la aproape 67 de ruble, cea mai înaltă cotaţie de la criza valutară rusă din luna decembrie.

Iar prognozele analiştilor sunt pesimiste în acest sens, petrolul putând să coboare până la nivelul de 30 de dolari, cotă care ar afecta şi mai mult statele dependente de producţia de ţiţei.

Business Insider scrie că în cazul în care barilul va scădea sub 40 de dolari, Banca Centrală a Rusiei ar putea fi inspirată să revină asupra intenţiei sale de a reduce rata dobânzii de referinţă. „În cazul unei situaţii ce priveşte schimbările de pe piaţa valutară, ca urmare a unei scăderi semnificative a preţurilor la petrol – la 40 de dolari barilul, cu fluctuaţii între 40 şi 45 de dolari -, atunci Banca Centrală va opri, probabil, procesul de reducere a ratei, a declarat consilierul economic de la Kremlin, Andrei Belousov într-un interviu pentru Bloomberg. În acest an, Banca Centrală a redus de cinci ori rata dobânzii de referinţă, ultima oară la începutul lui august.

Ţiţeiul Brent, care este folosit ca referinţă pentru exporturile Rusiei, este tranzacţionat în prezent în jurul valorii de 48,59 dolari barilul, puţin peste minimul anului 2015, de 45,19 dolari barilul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.