Prețurile carburanților din UE. Unde stă România

România este a doua cea mai ieftină țară din Europa, după Bulgaria, atât la benzină cât și la motorină, arată ultimul Weekly Oil Bulletin, centralizatorul prețurilor la carburanți al Comisiei Europene.

1,21 euro/litru, cu toate taxele incluse, costă în medie benzina românească, în timp ce motorina costă 1,18 euro. În țările din Scandinavia și în Grecia sunt cei mai scumpi carburanți, care ating și chiar depășesc 1,7 euro pe litru.

Țări cu prețuri comparabile cu ale noastre sunt Polonia, Austria, Ungaria și Malta

În medie, spațiul comunitar are un preț mediu al benzinei de 1,56 euro pe litru și al motorinei de 1,40 euro pe litru.

Mai interesant este însă centralizatorul prețurilor fără taxe ale carburanților. Aici, România nu este, nici pe departea, printre cele mai ieftine țări. De fapt, suntem pe la jumătatea clasamentului, pentru ambele tipuri de carburanți, având surpriza ca țări care, prin tradiție, au un nivel mare de taxare, ca Franța și Italia, să aibă carburanți nefiscalizați mai ieftini ca ai noștri. Benzina fără taxe costă 0,65 euro pe litru iar motorina costă 0,655 euro pe litru, de unde reiese faptul că țara noastră are un nivel de fiscalizare la pompă de circa 55%.

Pe lângă aceste taxe, într-un litru de carburant avem influența barilului de petrol, cursul de schimb valutar și costurile de logistică ale companiilor petroliere. Fiecare proporție influenţează mai mult sau mai puţin preţul de la pompă. Acest lucru nu înseamnă că de fiecare dată o ajustare a unei componente duce și la o ajustare proporţională a preţului final. Spre exemplu, cotaţia barilului de ţiţei poate scădea destul de mult, însă, în acelaşi timp, dolarul se poate aprecia în raport cu leul, în aşa fel încât preţul final să rămână neschimbat sau scăderea să fie insignifiantă.

Astfel, când alimentăm la benzinărie, alimentăm nu numai mașina ci și bugetul de stat. Distribuitorul de carburanţi trimite direct la Ministerul de Finanțe mai mult de 55% din litrul de benzină sau motorină, care reprezintă TVA, acciză, alte taxe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1091 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Ohoo, Romania e cea mai ieftina? Trebuie, este loc de majorare la pret tata. EU zic sa o puneti pe la 8-9 lei litru. Mai ales cu inflatia asta, 8-9 lei ar fi un pret corect. Vorbiti cu ANRE-ul ca rezolva. Fac ei o nota justificativa, ne spun ca UE ne obliga, suntem coada bla bla si s-a rezolvat. Hai ca se poate. Pacat ca nu mai este dl Ctazu ca rezolva. Ma mir cum de i-a scapat asta.

  2. Citez manipularea crasa:”România este a doua cea mai ieftină țară din Europa, după Bulgaria…”! Dar de ce nu este mentionat ca nivelul de trai e cel mai scazut din toata europa? Din contra, pretul acestor utilitati este peste limita suportabilitatii nivelului de venit lunar al majoritatoi cetatenilor din Romania! Nu se vrea sa se afle si acest aspect?

  3. Ca de obicei, si „ca din intimplare”, se uita nivelul salariilor si pensiilor din diferite tari ! Adica binecunoscuta „putere de cumparare”, preturi/salarii si pensii ! Aruncati doar o privire la „sarantocii” aia de luxemburghezi ! (aaa, am uitat sa va spun, din cite stiu eu, in tara cu unele din cele mai mari salarii din Europa, statul mai putin lacom a renuntat la taxe pe carburanti, din cite stiu eu !)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.