Prețurile europene la gaz urcă la un nivel record

Prețurile europene la gaz au atins un nou record marți, după ce livrările de gaze rusești către Germania prin intermediul conductei Yamal și-au inversat direcția, o mișcare despre care Kremlinul a spus că nu are un fundal politic, anunță Reuters.

Fluxurile de gaze spre vest prin conducta Yamal-Europa au scăzut începând de sâmbătă și, după ce s-au oprit, marți dimineață, și-au inversat direcția, au arătat datele operatorului german de rețea Gascade.

Nivelurile fluxurilor și direcția acestora prin Yamal, care sunt gestionate în funcție de solicitările clienților, au alternat între direcția est – ceea ce înseamnă transportul de gaze din Germania către Polonia – și direcția vest timp de aproximativ o săptămână în cursul lunii noiembrie.

Unii politicieni occidentali și experți din industrie au acuzat Rusia că limitează livrările de gaze către Europa pe fondul tensiunilor politice legate de Ucraina, precum și a întârzierilor în certificarea conductei Nord Stream 2.

Rusia neagă orice legătură.

„Nu există absolut nicio legătură (cu Nord Stream 2), aceasta este o situație pur comercială”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferință telefonică, întrebat despre posibilele legături între fluxurile Yamal și Nord Stream 2.

Traderii au declarat că inversarea fluxului de gaze se suprapun cu o serie de factori care afectează piața gazelor, cum ar fi cererea puternică din partea centralelor electrice, în condițiile în care centrale nucleare franceze sunt închise, și în condițiile în care temperaturile mai scăzute cresc cererea de gaze pentru încălzire.

Prețul de referință european a crescut cu aproape 10%, atingând un nivel record de 162,00 euro/MWh.

Gazprom a rezervat capacități suplimentare la licitații pentru livrarea prin Ucraina și către Germania pe ruta Yamal. Pentru marți compania rusă nu a rezervat capacități pentru export prin Yamal.

Purtătorul de cuvânt al RWE, care, împreună cu Uniper, se numără printre principalii cumpărători de gaz ai Gazprom în Germania, a declarat că își respectă obligațiile. Uniper a refuzat să comenteze.

Gascade a declarat marți că transporta gaze în conformitate cu cererile primite. „În funcție de situație, primim solicitări pentru transport într-o direcție sau alta, acesta fiind motivul schimbării direcției de curgere”.

Se așteaptă ca fluxurile Yamal să rămână inversate la punctul de măsurare Mallnow de la granița germano-poloneză, la un volum orar de peste 1.250.000 de kilowați oră (kWh/h) pentru restul zilei de marți, arată datele de la Gascade.

Radoslaw Kazimierski, purtătorul de cuvânt al monopolului polonez de gaze PGNiG a declarat marți că firma este aprovizionată de Gazprom în totalitate. „În ceea ce privește inversarea, se întâmplă într-adevăr, dar nu pot confirma dacă gazul care se întoarce din Germania merge la PGNiG”, a spus el, invocând confidențialitatea comercială.

Gazprom nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Luni, când fluxurile se îndreptau spre vest în volume reduse, a declarat că răspunde solicitărilor clienților și își îndeplinește obligațiile contractuale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

9 Comentarii

  1. Nu te văita bre,.Vezi cum vine americanu cu gazul de șist lichefiat și de mai cumperi ceva șăpci de la ei, ți-o vor vinde la găleată,..să te saturi,..Oricum mereu ești acuzat că ai băut gaz,.Acu,..o să ai ocazia..

  2. sau…. nemtii( care au cumparat gazul de la rusi) vand gaz polonezilor ca dau un pret mai mare decat vesteuropenii. se repeta treaba cu relatia china-SUA, din exportatori de textile chinezii au devenit importatori de tehnica din sua.

  3. se scumpesc gazele – E bine . Romania este exportator de gaze . Bugetul va avea incasari spectaculoase .
    Populatia va plati mai scump ?
    Ei , si ? Cui ii pasa ?

  4. Cat gaz se produce in Romania si care e costul lui de productie ?
    Cat gaz se importa de la rusi si cu ce pret ?
    Cat gaz de import se regaseste pe factura omului de rand ?
    Cat gaz produs in intern exportam sau/si donam ?
    Cand se vor lua masuri reale de stopare a cresterii pretului la gaz, avand in vedere ca statul este producator si are o mare parte din piata?

  5. Preturile URCA spre cele mai inalte piscuri! Este un prilej de satisfactie pentru noi, dar si pentru actionarii interni si externi din firmele de productie, transport, procesare si de distributie de gaze. Astfel noi nu trebuie sa ne mai aplecam sa platim preturile si nici ei nu trebuie sa se mai aplece sa incaseze profitul!

  6. De X ani, de când se lucrează la gazoductul NordStream2, europenii și americanii au făcut tot ce a fost mojicește și mitocănește posibil ca să întârzie lucrarea și să-i crească costurile și s-a mers până acolo încât rușii au realizat practic singuri gazoductul deși în contracte scria că mai participă și alții la construcție. Care e problema acum? Rușii ar trebui să crească prețul mult având în vedere câte au suportat cu stoicism din partea bădăranilor de cowboy care n-aveau ce căuta în zama noastră și a nesimțiților de vesteuropeni. Problema e că nu rușii cresc prețul ci distribuitorii europeni, inclusiv cei din țara noastră, țară care are și gaz propriu.

  7. Nu statul ci securistii din sistem vand ieftin (oficial) gazul ramanesc si cumpara scump gazul importat. Avantaj securistii, dezavantaj statul si romanasii.

  8. Eu nu inteleg de ce taraganeaza nemtii autorizarea / darea in folosinta a NS2, pentru ca si din cauza acestei intarzieri preturile raman la un nivel foarte ridicat. Exista probleme tehnice, sau chiar sunt masochisti? Ca vor sa inchida si centralele atomoelectrice. Isi taie si ei craca de sub picioare, e ordinul venit de sus sa se distruga totul?

  9. Neamtul trage de timp(d-le nicu),ca sa ia gazul ieftin!!!daca nu mai cumpara nimeni gaz de la rus???a dat-o-n bara!!!polirtica e asa :rusu-opreste gazele,fa-te ca le dai ceva,acolo,mai adu 2 armate la granite si o sa ai bani buluc.in timpul asta americanu vinde armament la pielea goala,promite si gaze lichefiate si strange banul din europa paralizata,de foame, frig,dezbinata ideologic!!!e bine,vorba lui citu:capisci bre???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.