Prima reformă la Tăriceanu: candidaţi fără adversari

Tăriceanu a fost ales preşedinte al noii grupări politice. Cine sunt cei 19 viccepreşedinţi. Vor fi probleme cu înregistrarea juridică a PLR. Se flutură din nou „steagul” USL.

Alegeri de tip „stânga”

Liberalii „reformatori” şi-au început oficial activitatea cu stângul. Sau mai precis cu un element specific partidelor de stânga: candidaţi fără concurenţă. Astfel la „congresul” care a primit vineri „binecuvântarea” lui Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Daniel Constantin – invitaţi de onoare, alegerile s-au desfăşurat fără probleme. Pentru postul de preşedinte Călin Popescu Tăriceanu nu a avut contracandidat, la fel şi cei 19 vicepreşedinţi, au concurat pe 19 locuri. Practic, votul a fost o formalitate în ceea ce priveşte conducerea noului partid. Doar la „membri simpli” ai BPC a existat, de ochii lumii ceva concurenţă: 36 de candidaţi pe 27 de locuri.
C.P.Tăriceanu a fost ales preşedinte şi desemnat candidat la prezidenţiale, iar cei 19 vicepreşedinţi sunt: Daniel Barbu, Petru Ehegartner, Sorin Ilieşiu, Nicolae Nasta – senatori, Steluţa Cătăniciu, Graţiela Gavrilescu, Andrei Gerea, Virgil Guran, Nicu Marcu, Ion Pargaru, Mihai Stănişoară, Radu Stroe, Ovidiu Silaghi – deputaţi, Radu Boroianu (fost secretar de stat la Ministerul Culturii), Cătălin Beciu (om de afaceri din Ploieşti), Jean Tucan (om de afaceri din Constanţa) – din aripa ex PNL şi Dan Păun, Ioan Uţiu şi Marius Nicolae Marinescu – din aripa Partidul Naţional al Mediului.

Tăriceanu l-a reevaluat pe Daniel Chiţoiu

Daniel Chiţoiu a fost propus de C.P.Tăriceanu pentru postul de secretar general al grupării nou înfiinţare. Astfel, fostul ministru devine numărul 2 în partid. Suntem în faţa unei reevaluări. Pe 29 august 2013, la o Delegaţie Permanentă a PNL ţinută în staţiunea Mamaia, Tăriceanu a măturat pe jos cu Daniel Chiţoiu şi cu activitatea sa ministerială şi din PNL.
O situaţie interesantă o prezintă şi cazul lui Ovidiu Silaghi. Fostul liberal a reintrat în Camera Deputaţilor la parţialele din 25 mai sub culorile PSD. Acum apare ca vicepreşedinte al grupării Tăriceanu. NIMENI din PSD nu şi-a manifestat vreo nemulţumire privind această mişcare a fostului ministru al transportului. O dovadă în plus că PLR este o creaţie gândită în laboratoarele din Kiseleff.

Probleme de ordin juridic

Organizatorii au denumit manifestarea politică de la Palatul Parlamentului, „Congresul PLR”. Din punct de vedere juridic situaţie este însă alta. Aşa cum Cotidianul.ro a informat PLR (Partidul Liberal Reformator) va exista din punct de vedere juridic după ce PNM (Partidul Naţional al Mediului) îşi va schimba la TMB numele în PLR. Dar pentru aceste modificări de ordin juridic, ar fi trebuit ca PNM, în cadrul unuia dintre forurile sale de conducere (nu se cunosc amănunte privind statutul acestui partid cu sediul într-un apartament aflat la etajul trei într-un bloc din Braşov) să voteze schimbarea numelui şi transformarea în alt partid. Cu siguranţă Tăriceanu & Co vor avea mari probleme la TMB şi este posibil ca înregistrarea PLR să dureze luni bune. Evident, acest lucru nu contează, pentru că se ştie pentru ce a fost înfiinţat această grupare politică, denumită de unii comentatori „partid-fantomă” sau de alţii, „UNPR 2”: canibalizarea voturilor candidatului ACL la prezidenţiale şi asigurarea unei majorităţi mai mult decât confortabile în Parlament pentru Guvernul Ponta III.

Se reîncălzeşte „ciorba” USL

Vineri, în discursul rostit în faţa „congresiştilor”, premierul Victor Ponta s-a pronunţat, privind „nevoia refacerii USL” cu formaţiunea lui Tăriceanu. Sâmbătă, la RoTV, a fost scos din nou în faţă Sorin Ilieşiu, care a reluat şi el tema refacerii USL, după care alţi doi trei membri ai grupării nou create au susţinut acelaşi lucru.
Nu se ştie în acest moment, dacă se va ajunge la un USL 2. Nu se ştie – nici chiar câţiva participanţi la manifestare nu ştiau – ce orientare va avea PLR. Reamintim o declaraţie de acum 5 zile de la Antena 3 a lui C.P.Tăriceanu: „Prin urmare, revenind la ideea de bază, de la care am pornit, spuneam că Partidul Liberal Reformator şi liberalii nu trebuie să fie nici de centru, nici de dreapta…”. Orice comentariu este de prisos.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.