Primăria lui Nicușor, datoare cu o jumătate de miliard de lei la noul RADET

Primăria lui Nicușor Dan, datoare cu o jumătate de miliard de lei la noul RADET, afirmă directorul general al societății de termoficare, Claudiu Crețu.
„Situaţia financiară şi tehnică, dar mai ales financiară a companiei Termoenergetica este una foarte dificilă. Compania are datorii de peste 500 de milioane de lei către furnizori şi totodată are de încasat peste 500 de milioane de lei de la Primăria Municipiului Bucureşti. (…) Se tot discută de blocarea conturilor Primăriei într-o cheie politică. Nu este cazul. Repet, sunt demersuri legale, care au fost iniţiate acum două-trei luni, nu au legătură cu noua conducere sau cu fosta conducere, sunt doar demersuri legale pe care o companie le face pentru a recupera sumele necesare funcţionării”, a afirmat Creţu.
Reprezentanţii Termoenergetica au solicitat ministerelor Dezvoltării şi Finanţelor direcţionarea către companie a cotelor defalcate din impozitul pe venit ce ar fi revenit Primăriei Capitalei pentru a recupera cele peste 500 de milioane de lei datorate de Municipalitate.
„Conform OG 36, s-a solicitat către Ministerul Dezoltării şi Ministerul de Finanţe emiterea unui ordin comun prin care să se aloce aceste sume către Termoenergetica. (…) O companie de o asemenea magnitudine (…) nu poate funcţiona cu 3 lei în conturi. Faptul că s-a mers în ultimii ani cu conturi poprite şi RADET a intrat în faliment, apoi Termoenergetica într-un an şi ceva a avut pierderi, are pierderi, nu are banii necesari pentru reparaţii, ne va duce la situaţia în care nu mai putem furniza acest serviciu”, a spus Creţu.

Noua RADET, îngropată în datorii

Conform acestuia, Termoenergetica are nevoie ca de aer de investiții pentru că în fiecare oră 1.500-2.000 de tone de apă fierbinte curg în subsolul Bucureştiului. Creţu a a mai spus că este nevoie de centrale eficiente, tranziţie energetică, integrare de soluţii regenerabile.

„Toate proiectele au nevoie de cofinanţare (…). În următoarea perioadă e foarte important să se demareze proiectul cu finanţare europeană pentru reabilitarea ţevilor (…), dar până atunci (…) încercăm pe fostul amplasament al Centralei Titan să instalăm de urgenţă nişte cazane care pot aduce aport de energie termică pentru partea de nord-est a Bucureştiului, care e greu încercată”, a afirmat Crețu.

Acesta a atras atenţia că este un circuit financiar care trebuie însănătoşit. „ELCEN e în insolvenţă, are datorii la masa credală de 630 de milioane şi are datorii curente, nu mai ştiu situaţia la zi, dar avea datorii curente de 500 şi ceva de milioane, deci toţi aceşti bani merg în mare parte pe lanţ şi înseamnă plata gazelor naturale (…) Primăria are datorii către Termoenergetica, Termoenergetica datorii către ELCEN, ELCEN în insolvenţă datorii către Romgaz, Transgaz”, a spus Claudiu Creţu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Sistemul Radet centralizat nu va fi eficient niciodata. Este nevoie de centrale de cartier sau la grupuri de blocuri. Restul este carpeala acolo unde distributia este putreda. Apoi este necesar ca fiecare proprietar sa xetina contract si nu pe asociatii de blocuri si sa tinem datornicii in spate orin fonduri de rulment mari. Mai este nevoie de contorizarea pentru gaze, panouri solare pe terase de blocuri. Programul de Redresare si Rezilienta ar trebui sa sustina investitii pentru calitatea locuirii, dar banii se dau pentru soferii care au masini, adica numai autostrazi caci cu trenuri le pute!

  2. Doar tâmpiții nu realizează ca sistemul centralizat de apă caldă si încălzire e o chestie depășită . E mult mai ieftin să transporți combustibil la locul de încălzit, decât apă caldă. Combustibil înseamnă gaz sau energie electrică. E simplu. Randamentul traseului scurt, toți inginerii îl cunosc.

  3. Geniusul politichiei dambovitene si inventatorul apei calde dator ?! Asta numai din cauza PeSeDeului…

  4. Subventionarea pierderilor, asta se intampla. Iar banii nu vin din eter, ci din buzunarele noastre.

  5. Romania are municipii determoficate care nu cheltuie nici un leu pentru subventionarea gigacaloriei, ba chiar au dat bani pentru acjizitia de centrale de apartament la Galati.
    Bucurestiul nu va putea cheltui miliarde de euro pentru inlocuirea tuturor conductelor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.