Primele cifre din bugetul pe 2022

Guvernul Ciucă se așteaptă la o creștere economică de 4,6% în 2022 și la un PIB nominal de 1.317 miliarde de lei. De asemenea, inflația la fiinele anului viitor ete estimată la 4,7%, iar media anuală de 6,5%. În prezent, aceasta este de 8%. Cursul schimb mediu se menține aproape de valorile de azi, la 4,98 lei/euro. Asta înseamnă că în 2022 s-ar putea să avem depășiri ale pragului psihologic de 5 lei/euro. Deficitul bugetar prevăzut de actuala guvernare va fi de 5,85% din PIB. Comparativ, Consiliul Fiscal susține că deficitul de 7,13% din PIB în 2021 pare fezabil.

Salariul minim brut prevăzut în bugetul pe 2022 este de 2.550 lei, deci mai mare decât acum. Bugetarii vor primi vouchere de vacanță. Punctul de pensie va crește cu 10%, la 1.586 lei, iar indemnizația socială pentru pensionari va fi de 1.000 lei.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că în privinţa bugetului de stat există două variante – ori va fi adoptat până pe 24 decembrie, ori va fi adoptat la sfârşitul lunii ianuarie într-o sesiune extraordinară a Parlamentului. Întrebat dacă legea bugetului va fi adoptată până la sărbătorile de iarnă, Ciolacu a spus: „În acest moment, ministrul Finanţelor am înţeles că a strâns toate solicitările de la ministere şi încercăm în şedinţa de coaliţie de azi, dacă nu o să mai facem una şi mâine şi poimâine, şi sperăm să finalizăm acest buget până pe data de 24”.

Liderul PNL, Florin Cîţu, a declarat că pe liberali îi interesează să nu fie depăşiţi indicatorii macro agreaţi. ”Detaliile, aşa cum o să fie construit bugetul, depind de ministrul Finanţelor, de premier. Pe noi ne interesează să fie finanţate proiectele, care au fost deja începute, ca PNRR să fie susţinut”, a declarat Florin Cîţu, potrivit News.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4590 Articole
Author

3 Comentarii

  1. As vrea sa atrag atentia asupra uunui fapt… nasol. In RO pensia de majoreaza ptr perioada trecuta !!! Adica cele 10% care se vor da in 2022 sunt ptr a compensa inflatia, pierderile din 2021.
    In 2022 inflatia preconizata este de 6,5%. Deci pensionarii din start pierd 6,5% din puterea de cumparare ptr ca ei vor plati preturile din 2022 din pensia din 2021.
    Spre deosebire, pensionarii din Ungaria NU PIERD ptr ca statul ungar indexeaza pensia (si ceva in plus) cu rata inflatiei preconizate ptr 2022.

  2. Vedem doar cifre cu care se „lungeste diamne boala, pana vine toamna”lungeste, niciun cuvant despre locuri de munca bine platite! A calculat cineva cati si cate locuri de munca sunt ocupate de bugetarii de lux: politicieni si numitii politic pentru informare corecta? NU! Atunci, nu mai scrieti sau transmiteti circulare mincinoase puse la dispozitie de hahalere!

  3. Intrebare: folositi imprumuturile lui Catzu sau apelati, in 2022, la alte,,ajutoare sociale” de la bancile straine? Cresterile sunt de fapt descresteri! Ori…,,reasezari” cauzate de inflatia pe care nu o controlati. Cum sa creasca economia cand noi cumparam armanent de mana a doua de peste tot, marim,tot de la acest buget,cheltuilelile pentru SRI,SIE SPP & co? Cine Doamne sa va mai creada?
    Multam fain!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.