Primele nave civile folosesc coridorul temporar pentru a ajunge în porturile ucrainene

Ucraina a anunţat sâmbătă că două nave-cargo se îndreaptă către porturile sale la Marea Neagră, o premieră după jumătatea lunii iulie, când Rusia s-a retras din acordul cu Kievul privind tranzitul de cereale, transmit AFP şi Reuters.

”Primele nave civile folosesc coridorul temporar pentru a ajunge în porturile ucrainene”, a salutat pe Facebook ministrul infrastructurii ucrainean, Oleksandr Kubrakov.

”Cargourile Resilient Africa şi Aroyat au confirmat că sunt pregătite să ajungă în portul Cernomorsk pentru a încărca aproximativ 20.000 de tone de grâu cu destinaţia Africa şi Asia”, a adăugat el.

Cele două cargouri navighează sub pavilion al statului Palaos şi echipajele lor sunt compuse din cetăţeni turci, azeri, egipteni şi ucraineni.

La jumătatea lunii iulie, Rusia s-a retras din acordul semnat în vara lui 2022 cu Ucraina, sub egida ONU şi a Turciei, document care permitea, în pofida războiului, exportul de cereale ucrainene, cruciale pentru securitatea alimentară mondială.

De atunci, Rusia a desfăşurat o campanie de bombardamente contra infrastructurilor portuare şi cerealiere ale Ucrainei.

”În termen de o lună, 270.000 de tone de cereale au fost distruse în loviturile ruse”, indica Kubrakov pe 23 august.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

  1. Și dacă Rușii KINJALiZeaZă sau ISKANDERiZeaZă între timp portul Cernomorsk ?
    Eeeeh ? măRog…😜

  2. O sa stea cu ochii pe zona militarii ukraineeni pana ajung vasele la Bosfor. Oricum, securitatea in rusica e vulnerabila, clanurile mafiote incep sa impuste si omoare in zonele peroliere din rusica. Ieri, aproape de mongolia a fost un incident in care, au fost impuscati cei care lucrau in acea locatie petroliera, este inregistrare video rusa pe youtube, nu imi venea sa cred.

  3. Ma gandesc la ce taxa de tranzitare cer romanii ucrainenilor pentru ca romanii platesc o multime de taxe de tranzitare pe teritoriul UE?
    Daca romanii nu cer taxe de tranzitare inseamna ca Romania are bani destui si ca poate face punctul de pensie la 2500 lei.

  4. De ce nu scrieți măi despre submarinul și nava rusească lovite la Sevastopol? Au spus-o ucrainenii, rușii și pozele din satelit. Să încep să mă îndoiesc de Nistorescu? E unul dintre jurnaliștii mei preferați. Ce să cred?

  5. @Husein: ce iti mai debiteaza creierul! Gasesti materiale pentru informare peste tot, asa ca, nu mai cataloga cetatenii. Cumva esti unul din cei care vor haos peste tot? Nu cumva trebuie sa li se puna capac invadatorilor?

  6. razboi pe draque,graul ca si gazele si petrolul vin din stepmother rasha cu pret pus CIA

  7. @ părere…
    Găsim o grămadă de materiale, mai ales pe canalul de YouTube al GENERALULUI Zalujnîi…
    Unele ne arată transmisii LIVE: animații pe calculator, cu „avioane” Urcace tot lovind „tancurile” Rusești…😜

  8. @Eduard M😜tZ ot CZern😜witZ: sub nicio forma nu poti trai sau exista fara a te agata de altii cu glume sau ironii de prost gust.
    Pare ca alarma la rusica militara si aeriana a fost data la orele 03.00 cu noaptea-n cap ca beutura. De ce? Pentru ca la orele 3,30 era alerta aeriana in ukraina, si unde, tocmai pe odessa si ismail unde trebuia sa ajunga cele doua vase. Acum dimineata o sa auzim de la cetatenii care pun informatii video pentru canale tv de stiri, daca nu e un angajat de la tv cu live din teren.

  9. (ca sunt destui) au trimis o nava cu insemnul ”Africa”, ca sa nu se stie unde va merge graul (dumping in vestul Europei, ca hrană pt. animale).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.