Principesa Margareta, un nou discurs memorabil

Principesa Margareta a criticat joi în fața ambasadorilor tratarea în mod diferențiat a României față de alte statele membre UE, cu accent pe MCV și aderarea la Schengen.

Custodele Coroanei a găzduit joi, 21 noiembrie, la Palatul Regal, seara anuală dedicată de Familia Regală Corpului Diplomatic acreditat la București, eveniment în cadrul căruia a susținut un discurs. Au luat parte 80 de personalități reprezentând misiunile diplomatice bilaterale și multilaterale acreditate în România, potrivit unui comunicat al Casei Regale. În cadrul discursului, Principesa atras atenția că „tinde să creeze teama că așa-numitul Mecanism de Cooperare și Verificare, pe care România l-a semnat fără ezitate în anul 2007 ca măsură tranzitorie, va deveni, de facto, o decizie permanentă” și că „același lucru este valabil și pentru aplicarea Acordului Schengen, în cazul căruia, orice facem, nu este niciodată suficient”.

Iată discursul integral:

Excelența Voastră Nunțiu Apostolic, Decan al Corpului Diplomatic, Excelențele Voastre,

Împreună cu Principele Radu aș dori să vă urez bun venit în această seară plină de căldură la palatul care, în diferite forme arhitecturale, a fost centrul politicii și al vieții românești de-a lungul a mai bine de un secol din existența modernă a națiunii noastre. Am reluat șirul întâlnirilor diplomatice care au rădăcini adânci în timp și sunt încântată să văd pe atât de mulți dintre voi în această seară.

Când ne-am întâlnit anul trecut, am vorbit despre Centenarul Marii noastre Uniri, a momentului în care toți românii s-au reunit într-un singur stat, la sfârșitul Primului Război Mondial, sub domnia Regelui Ferdinand, străbunicul meu. A fost un moment de mare importanță națională și sărbătorit de milioane de familii de români, care și-au amintit faptele de onoare ale bunicilor lor în urmă cu un secol.

Anul acesta a început cu un alt eveniment istoric: prima președinție română a Uniunii Europene. Pentru o nouă generație de români, pentru cei născuți după căderea dictaturii comuniste sau pentru cei care erau pur și simplu prea tineri să-și amintească anii totalitarismului, totul a început destul de natural: țărilor UE le vine rândul să asigure președinția UE, iar la începutul acestui an, a fost rândul României.

Dar trebuie să vă spun că, atunci când am putut să mă întorc din exil și am pus pentru prima oară piciorul în România, acum aproape 30 de ani, nimic legat de direcția în care a mers țara noastră nu era previzibil. Situația economică era groaznică. La fel și imaginea noastră în lume. Oamenii vorbeau despre Revoluția de catifea de la Praga. Oamenii admirau liderii Solidarității din Polonia. Și televiziunile difuzau în direct deschiderea frontierei dintre Austria și Ungaria, prima adevărată gaură perforată în Cortina de Fier. Dar despre România? Discuția era doar despre orfelinate murdare, sate afectate de sărăcie și mineri violenți pe străzile Bucureștiului.

Cei dintre noi care am cunoscut acele zile am trăit în egală măsură cu speranță și cu disperare. Dar îmi amintesc și de iubitul meu tată, regretatul rege, care, în ciuda tuturor acestor neplăceri, nu s-a abătut niciodată de la convingerea lui că, în final, națiunea noastră va triumfa în confruntarea cu aceste crize.

Noi, românii, n-am fi putut niciodată realiza aceasta singuri. Transformarea noastră în țara în care suntem astăzi nu s-ar fi putut face fără sprijinul celor două instituții care continuă să stea la baza prosperității și securității noastre astăzi, respectiv Uniunea Europeană și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Dar, în cele din urmă, apartenența noastră la ambele instituții nu s-ar fi realizat fără propriile noastre eforturi.

Las istoricilor să decidă dacă am fi putut realiza procesul de transformare mai repede sau în mod diferit. Dar, mă bucură foarte mult să subliniez faptul că anul acesta am reușit să conducem președinția Uniunii Europene și că un român a fost  numit secretar general adjunct al NATO. Niciunul dintre manifestanții care au luptat și au murit pe străzile Bucureștiului în urmă cu trei decenii pentru a răsturna dictatura comunistă nu ar fi cutezat să prezică o astfel de urmare pentru România.

Nu este nevoie să mai precizez că toate acestea sunt doar o etapă a unui proces în continuă desfășurare și că avem multe altele de făcut. De exemplu, raportul din octombrie al Comisiei Europene este îngrijorător, el constatată existența încă a unor serioase deficiențe în lupta noastră împotriva corupției. Nu numai că este corect, dar este datoria Comisiei Europene de a continua lupta împotriva cancerului corupției pe întregul continent. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că această luptă – în care România trebuie să accepte că are o mare responsabilitate – este mai bine dusă dacă există un spirit de dreptate în modul în care toate țările Uniunii Europene sunt tratate. Dar, deși am căzut de acord, acum doi ani, asupra celor 12 puncte fundamentale care trebuiau atinse în această privință, am descoperit anul trecut că avem opt recomandări suplimentare pe care trebuia să le îndeplinim. Acest fapt tinde să creeze teama că așa-numitul Mecanism de Cooperare și Verificare, pe care România l-a semnat fără ezitate în anul 2007 ca măsură tranzitorie, va deveni, de facto, o decizie permanentă.

Același lucru este valabil și pentru aplicarea Acordului Schengen, în cazul căruia, orice facem, nu este niciodată suficient. Din nou, nu sugerez să primim un tratament special. Și nici nu mă număr printre cei care cred că România este victimizată; sunt pe deplin conștientă de presiunile pe care le au alte guverne ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, merită de subliniat faptul că o Românie care se simte tratată egal cu celelalte țări și care nu primește nici mai mult, nici mai puțin decât sarcinile tuturor celorlalte state membre ale UE, este un partener mai bun pentru voi, pe termen lung.

Același lucru este valabil și pentru situația de securitate din regiunea noastră, care cred că merită o atenție sporită. În urmă cu câteva luni, România și-a unit mâinile cu Polonia și Statele Baltice la 80 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, un odios tratat semnat de dictaturile ucigașe ale secolului al XX-lea. De asemenea, susținem cu toată inima eforturile actuale ale NATO de a stimula apărarea aliaților noștri baltici; securitatea lor rămâne securitatea noastră. Salut și contribuțiile aliaților noștri în apărarea României. Dar mă întreb doar dacă facem destul, având în vedere problemele cu care ne confruntăm în Ucraina și în jurul Mării Negre. Permiteți-mi să vă reamintesc: toate atacurile Rusiei asupra securității noastre, de la atacul asupra Georgiei din 2008 până la atacul asupra Ucrainei din 2014 și intervenția militară rusă în Orientul Mijlociu în 2015 s-au întâmplat în partea noastră a lumii, în jurul a ceea ce obișnuia să fie numit „flancul sudic” al NATO. Am sporit bugetele noastre de apărare și vom continua în acest sens. Dar cu toții ar trebui să rămânem fideli principiului nostru cardinal, potrivit căruia securitatea europeană este indivizibilă; aceasta este lecția pe care am învățat-o din ororile secolului trecut.

Excelențele Voastre,

Permiteți-mi să închei dedicând câteva cuvinte rolului pe care îl văd pentru Coroana Română de astăzi.

Văd Coroana și rostul meu ca unificator și consolidator național. Acest rol este și mai important astăzi, când milioane de români trăiesc în afara țării noastre. Am fost emoționată de o instalație recent pusă în City of London, districtul financiar al capitalei britanice, care spunea pur și simplu „Mi-e dor de tine”, un mesaj al românilor care locuiesc peste mări și țări. Acesta este o „ramură” a unei inițiative pornită de la Cluj. Dar este un mesaj pentru noi toți. Pentru că relațiile dintre România și țări europene ca Franța, Spania, Italia și Marea Britanie, pentru a numi doar câteva, s-au schimbat pentru totdeauna prin prezența a milioane de români care s-au stabilit acolo. Conaționalii mei îmbogățesc cultura și viața țărilor de reședință.

Dar românii din afara țării ne schimbă pe noi toți, aici, rămași acasă. Consider că este datoria mea de a consolida legăturile dintre diaspora și țară.

De asemenea, cred că Instituția Coroanei poate ajuta la stimularea orientării globale a României. Petrecem mult timp în Europa vorbind despre dificultățile și provocările noastre interne, dar poate prea puțin despre lumea din afara Europei, care evoluează și ea rapid. Sunt mândră de faptul că România continuă să dețină o rețea globală puternică de ambasade și continuă să joace un rol activ în organizații precum Națiunile Unite. Efortul nostru de anul acesta de a fi membru al Consiliului de Securitate al ONU nu a avut succes, dar el a fost o indicație clară a viziunii noastre globale, o viziune pe care eu și Casa Regală rămânem hotărâți să o susținem și să o îmbunătățim.

Patru generații ale familiei mele au lucrat în acest palat în beneficiul națiunii și noi, a cincea generație, nu putem face mai puțin.

Vă rog să vă alăturați mie pentru a rosti o urare prieteniei dintre România și țările voastre și pentru un Nou An fericit și prosper!”

Notă: Sublinierile aparțin redacției

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Ioana Radu 8516 Articole
Author

34 de Comentarii

  1. Asa vorbeste un Sef de Stat. Nu uzurpazorii, continuatorii status quo-ului instaurat de bolsevici.

  2. nu inseamna nimic casa asta regala a romaniei … regele a murit, s-a terminat, asta e realitatea …

  3. Important e cine a platit „masa si dansul”!Daca tot statul generos cu banul public,ne-am dus!

  4. Probabil ca a participat soferul de la ambasada Botswanei si secretarul insarcinat cu probleme de cultura al Kiribati ! … Auzi,mamaie, da’ zi-mi si mie, de unde ai cumparat fotoliul ala de se vede in spatele matale, de la IKEA ? Ca tare imi doresc si eu unu, sa zic ca stau pe tron !

  5. FloryPetre si toti securistii nu vor putea opri tavalugul de dupa „alegeri”. Monarhia va fi singura solutie de bun simt.

    Si uite cine da cu pietre in ideea de bun simt si corectitudine politica, adica in Monarhie… Sustinatorii lui KWI…. Cine mai e comunist?

  6. Bai nene am văzut în derect decursul tinut cu eleganța regala ,diplomație si staif de coana Margareta.Am rămas masca atuncea când am constatat ca subecturile atinse de ‘mneaei au fost prezantate și de coana Veorica însăși în persoana(chiar dacă nu la fel de elegant) cu ocazionea prilejului cand,acu câteva luni, în parlimentu european le-a dat niște palme peste bot jegurilor europene care ne tratează ca pe slugi.Jos pălăria pt.cele doua cucoane ,singurele care au avut coragiu sa le zică de la obraz magarilor europeni ca sunt măgari! Breee,da’bărbați de stat mai avem?Dac’avem ,ce fac ei ?Stau în genunchi și le sugestii ciorapii vesticilor?A trebuit sa vina doua cucoane sa le-arate cam cum trebuie sa stai in doua picioare nu in patru? Atenție romani nu mai votați bărbați ,votați femei,bărbații ne-au făcut de râs.Atunci cand ajung in varf sunt lași, puturoși,răzbunători, lipsiți de empatie,nu iau decizii în timp util,calcă pe Constitutie ca pe maidan!

  7. Discurs de Sef de Stat. Singurul pe piata. Actualul presedinte, o marioneta, nu ajunge nici la inaltimea virgulelor. Pt. cine nu intelege cine este cetateanul de la Cotroceni, e suficient sa puna unul langa altul orice discurs al lor: unul, de Regina a Romaniei, altul, de secretar III la Ambasada din Taskent.

  8. IMPARATULUI MUSTELOR, CA SI CELORLALTI AMATORI DE RAHATURI DECEREBRATE: ADEVARAT, MA-TA ERA COPROFAGA, CA SI TINE, INSECTA MICA SI ORIBILA CE ESTI!

  9. Intr-adevar, „discurs memorabil” ! Da’ apropo, cine e „principesa Margareta”, ca m-a cam lasat memoria !? …

  10. Sigur, nu-i greseala?!
    E discursul plagiat dupa Veorica!
    Rusine, principesa plagiaza?!!!
    A-propos, REGII si Reginele NU isi baga acoada in politica, NU isi Exprima Opiniile in Public, aratandu-se de partea unora sau altora aflati vremelnic la putere, madam Principesa!

    Editat

  11. Ar fi cazul ca Principesa sa il mediteze la politica externa pe sasul taran,dar si la engleza.

  12. Discurs de rahat rupt de adevarata realitate si asta o da cu bunastarea adusa de UE si de ,,libertatea,, de cei de afara.Fumeaza si asta ceva ?

  13. Sângele apă nu se face, sau cum spune V.Alecsandri. “Că din vultur vultur naște, din stejar stejar răsare!” Este o bucurie să constați ce frumos ce distins și ce nobil se poate vorbi și scrie în românește. Și nu poți să nu te întrebi ce ne împiedică să vorbim și să ne comportă civilizat, prietenos cu repect fața de cei cu care dialogăm, față de ce care au altă părere? Și ce ne determină să fim pătimași, vulgari, neam prost?

  14. Chiar nu mai scapam de astia? Am renuntat la Monarhie in ’47,am cladit Republica,am admis plecarea tuturor cominternistilor pe unde a intarcat Balaia, am dat si o Lovilutie,iar am pus-o de Republica,si tot se intorc pe capul nostru,daca e rost de capusala, si monarhistii si zarafii!Un blestem perpetuu..

  15. De 30 de ani avem aceste alegeri Prezidențiale, care mai mult agită partidele, politicienii și dezbină cetățenii. Prefer Monarhia Constituțională, care ne unește, ne resetează istoria și destinul, deviat de comunism. În țările cu Monarhii este liniște, democrație și prosperitate, garantate de sute de ani de aristocrație.

  16. Exceptional discurs ! Exceptionala tinuta ! Iubire de tara cu adevarat. Pacat ca nu a fost mediatizat asa cum merita. Pentru cei care contesta pozitia Custodelui Coroanei veniti cu argumente , renuntati la jigniri , violenta in limbaj si ura . In rest numai de bine.

  17. Femeia aceasta ar fi un prim-ministru sau un președinte extraordinar pt Romînia. Ar readuce în țară prestigiul care a dispărut după invazia de nazi-iohanniști și boilovani-orbani

  18. Gollum @ Tie-ti place ma cum a ajuns tara asta cu voi voi la butoane? Nu-ti place,îi critici,îi înjuri ba pe unii,ba pe altii.Acum vad ca ai „renuntat” la monarhie in 47 si ai cladit republica.Cind te-ai hotarit sa „renunti” ai dat si tu cu pumnul in masa? Nu cred,poate erai unul dintre pui.

  19. Printre alte mosteniri degradante pt natiune si lasate mostenire de sistemul bolsevic se afla la loc de cinste marlania , tzoparlanisnul , bunul simt atrofiat si lipsa de respect pt oricine nu are ,,origini sanatoase ” ! Toate acestea se ies in evidenta din comentariile unor tovarasi cu educatia de la Fane Gheorghiu , educatie fie primita direct , fie transmisa de catre parintii educati acolo , la Fane Gh.

  20. Socrate, îl prefer pe Ceaușescu decât un Carol al II-lea!

  21. Luarile de pozitie din ultimul timp ale doamnei Margareda sint in linie cu convingerile a din ce in ce mai multor romani. Cu toate acestea, restaurarea monarhiei nu este o solutie miraculoasa asa cum pretind adeptii. Restaurarea, legal, se poate face doar printr-un referendum de modificare a constitutiei. Asta in cazul in care monarhistilor nu le trece prin cap sa calce pe urmele predecesorilor, ramasi in istorie sub numele de Monstruoasa Coalitie. Or, pina acum cel putin, nu exista nici un grup de actiune care sa fi propus un astfel de referendum. Deci alti bani, alta distractie. Trecind peste acest aspect procedural, problema de fond este insa si mai spinoasa. Monarhul, indiferent cine va fi acesta sau aceasta, ma rog Margareta, Radu, Nicholas, va trebui sa guverneze cu aceeasi fauna politica, PSD, PNL, toti o apa si un pamint. Guvernul va fi format tot de alde Dancila, Tariceanu, Orban, Ciolos, etc., fara ca monarhul sa poata interveni in procesul electoral. Avind in vedere precedentele, in special Carol al II-lea, partidele s-au gudurat pe linga rege iar acesta nu a fost deloc imun. Colac peste pupaza, restaurarea monarhiei aduce dupa sine problema succesiunii, intrucit familia Duda nu are descendenti. Aceasta, creaza in perspectiva un nou subiect de discordie, de parca nu ar fi si asa destule. Pretinsul avantaj al restaurarii monarhiei este deci unul iluzoriu.

  22. Cotidianul.ro, am postat un comentariu,. fara insulte ci doar prezentand adevarul REAL, in ciuda incercarilor mele, a aparut mesajul ca „postez un comentariu in duplicat si ca acel comentariu a fost postat” … UNDE ??????, pentru ca a fost sters cu multa nerusinare, sunteti racordati la „mentalitatea comunista” anuland comentariile care NU plac ?, masluiti adevarul intrun mod atat de murdar si mizerabil inb numele mostofiocatorilor si celor care au murdarit si tradat Romania si popoul roman ?. Daca da, pe cine reprezentati voi, pentruca a ascunde adevarul este fapta unor personaje dubioase cumparare cu bani murdari din afara Romaniei.

  23. @diomede: Se pare ca este o pana de soft – un bug in argoul de specialitate. Uneori, apare mesajul, fals, ca s-ar fi postat doar un comentariu. Va sugerez sa salvati mesajul inainte de a-l transmite. Daca mesajul a fost receptionat, acesta este retinut pentru moderare. In caz de mesaj duplicat, puteti reformula textul si retransmite. Intr-adevar, cenzura este suparatoare prin partizanatul ei, in sensul ca sint lasate comentarii extrem de grosolane, cuprinzint cuvinte si injuraturi din cele mai murdare, nu insa si replicile.

  24. @diomede: Rectific: ca s-ar fi postat prea repede cind de fapt s-a transmis un singur comentariu. Recomand deci insistent revizuirea softului, intrucit cele semnalate sint suparator de frecvente.

  25. Nu mai taiati ma tortionarilor , fara minte cu gandul numai la buzunarul vostru , sustinerile romanilor fata de regalitate. Au murit romanii in anii 1990 cu imaginea inscrisului de pe facultatea de arhitectura ” Monarhia salveaza Romania” . Dupa 74 de ani de comunism sub conducerea oarba a unor categorii abjecte dintre romani de sorginte sovietica , culminand cu Iliescu- ILICI si ai lui , Roman, etc , cei 81 de ani de Regalitate salasuiesc in inimile romanilor. JOS COMUNISMUL !!!!!

  26. Nu mai taiati ma tortionarilor , fara minte cu gandul numai la buzunarul vostru , sustinerile romanilor fata de regalitate. Au murit romanii in anii 1990 cu imaginea inscrisului de pe facultatea de arhitectura ” Monarhia salveaza Romania” . Dupa 74 de ani de comunism sub conducerea oarba a unor categorii abjecte dintre romani de sorginte sovietica , culminand cu Iliescu- ILICI si ai lui , Roman, etc , cei 81 de ani de Regalitate salasuiesc in inimile romanilor. JOS COMUNISMUL !!!!! VREM REFERENDUM PENTRU FORMA DE STAT!!!!

  27. @diomede – si eu am trimis comentariu pentru acest articol si nici azi nu a aparut. Nu erau injurii, doar constatam felul murdar in care se exprima unii ‘scriitori’ pe aici. Este ultimul comentariu pe care il trimit pe aceasta platforma

  28. @Anticomunism: Stimate domn, exagerezi grosolan. Cit de anticomuniste, eventual promonarhice, au fost evenimentele din decembrie 1989, continuind cu cele din 1990, este dat de proportia in care, in alegerile din mai 1990, au fost votate Partidele istorice, adica undeva in jur de 25%. Retorica anticomunista din anii ’80 nu mai corespunde realitatilor de azi. Daca vreodata se va organiza un referendum cu subiect restaurarea monarhiei, e de sperat sa nu repete zisul referendum de validare a intronarii lui Carol I, primul fals electoral de proportii. Pina atunci insa, pentru a convinge, nu lozincile sint de dorit ci un proiect de tara. Au produs oare cei ce isi spun ‘Casa Regala’ un astfel de document?

  29. De ce oare nu suntem in stare sa privim „actuala fata adevarata a fostei regalitati din Romania postbelica”, o femeie in varsta si fara urmasi (desigur ca aceasta nu este nici o crima si nici o problema de criticat sau denigrat dar pentru o monarhie este un lucru de capatai, esentiala si necesara pentru continuitate !!!) casatorita cu un fost actoras mai tanar cu … ani !!!. Oare de ce nu suntem in stare sa recunoastem pe fata „asasinarea lui Eminescu”, pusa la care de politicienii vremii dar si de Carol I care-si dorea o alianta cu Austro-Ungaria si care, a mentionat strict in acel tratat secret „intentia Romaniei de a nu se „UNI niciodata” cu Ardealul, unire promovata insa cu asiduitate de „Asociatia CARPATI in care era memhbru extrem de activ Eminescu ?. Cum naiba putem uita „mega-escrocheriile puse la care de Carol II” care au devalizat de sume imense statul roman ?. Cum naiba putem uita ca, circa 100 000 de militari romani ( din cei circa 150 000 dezarmati in mod rusinos si umilitor de rusi intre 23 aquust si 12 septembrie 1944) au murit injositor pe drumul spre lagarele de exterminate din Siberia si acolo ?, ca dupa 23 august 1944 cand nu aveam nici un acord cu rusii, au fost furate de acestia si duse in Rusia bunuri in valoare de cira 2 miliarde lei aur, ca dupa 23 august, nemtii nu au mai platit alimenele si benzina livrata masinii de razboi germane , care astazi se ridica la multe miliarde de euro ???. Un popor se ridica la nivelul la care este, noi daca uitam toate acestea probabil suntem la nivelul cel mai de JOS, cate despre constiinta propriului neam … ZERO, manipulati de un jurnalism platit cu bani murdari !.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.