„Principiul lui Peter” la Primăria Capitalei

După cum se ştie, „Principiul lui Peter” este o teorie emisă de dr. Laurence J. Peter, pedagog american de origine canadiană (1919-1990). Teoria afirmă că fiecare individ are limita lui de competenţă în cadrul ierarhiei sociale. Când a trecut de ea (prin numiri, promovări sau alegeri), îşi atinge nivelul maxim de incompetenţă. Exemple tipice pentru ascensiunea spre incompetenţă sunt, în viziunea lui Peter, unii şefii de stat, unii prim-miniştrii, destui ministri, primari etc. Din „fauna” naţională destul de bogată în acest sens, îl dăm ca exemplu pe Sorin Oprescu, primarul Capitalei, care excelează în incompetenţă împreună cu Consiliul General.

Ascensiunea lui Oprescu spre incompetenţă

Pe când era chirurg şi director al Spitalului Municipal, se spune că Sorin Oprescu era un bun profesionist. Ascensiunea sa la fotoliul de primar al Bucureştiului a adus în primele săptămâni o rază de speranţă pentru urbanişti. Pentru a-şi asigura voturile, el a semnat chiar şi „Pactul pentru Bucureşti” cu 50 de organizaţii neguvernamentale, pact pe care l-a încălcat încă de la primele semnături ca primar. Imediat s-a văzut că ascensiunea în noua funcţie l-a proiectat fără menajamente pe valul incompetenţei, nu al competenţei! Un chirurg bun a ajuns, iată, un primar incompetent. Ne amintim de concursurile de moşi crăciuni, de cârnaţi, majorete şi alte penibile initiative demne de Guiness Book. Până la un punct, domnul Oprescu are haz, e simpatic, manelist, vorbeşte „popular”, bolovănos. Dar când e vorba să distrugă Bucureştiul vechi, când e să încalce legea, dând de pământ cu monumente de arhitectură unice şi catalogând drept „prostii” observaţiile pertinente ale Ordinului Arhitecţilor din România, atunci incompetenţa domnului primar devine foarte periculoasă. Silabisind expresii ca „prostii”, „aiureli”, „manevre politice”, „lumea vede” etc., primarul general îşi ascunde, în realitate, lipsa de viziune şi de sensibilitate. De numele domniei sale, direct sau indirect, se leagă deja catastrofe urbanistice precum uscarea a mii de copaci seculari, „toaletaţi” la ordin în miezul verii, distrugerea pavajului istoric de pe marile bulevarde, distrugerea zonei Berzei-Uranus, a zidurilor mânăstirii „Sfântul Sava” de la Universitate şi a altor monumente de arhitectură despre care s-a vorbit chiar şi la Parlamentul European. Obişnuit să încalce şi să sfideze legea, domnul primar merge înainte ca pe arătură, mândrindu-se cu opera altora: Pasajul Basarab. Din fericire, încă mai există justiţie în România. Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul”, condusă de neobositul militant Nicuşor Dan, a câştigat deja cinci procese împotriva domnului Oprescu şi a Primăriei Generale.

Primarul care nu iubeşte Bucureştiul

Potrivit celei mai recente sentinţe (din 16 iunie a.c.), definitivă şi irevocabilă, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti (dosar 5455/3/2010), utilitatea publică a proiectului bulevardului Buzeşti-Berzei a fost suspendată. Motivarea sentinţei abundă de ilegalităţile comise de d-l Oprescu et comp. Cităm: „Utilitatea publică fusese declarată de Consiliul General, şi nu de Parlament, cum ar fi fost legal, iar specialiştii implicaţi reprezentau numai primăria, nu şi alte instituţii abilitate de lege”. Cu alte cuvinte, adio, bulevard Uranus, iar monumentele istorice demolate rămân doar o tristă mărturie în plus că necruţătorul domn Peter a avut dreptate. Se mai spune un lucru în sentinţă: „Primăria nu a făcut dovada vreunei cercetări ştiinţifice prealabile în cazul Berzei-Uranus şi nici măcar costurile nu au fost estimate”. Este obişnuit domnul primar cu surprizele legate de costuri, devreme ce preţul Pasajului Basarab a fost estimat la 178 de milioane de euro, dar a ajuns în final la aproape 300 de milioane! Celelalte patru procese pierdute vizează tot aşa-zisa magistrală Berzei-Uranus: suspendarea autorizaţiilor de demolare a hotelului Marna (ignorată de Sorin Oprescu); suspendarea autorizaţiei de demolare a casei Cobălcescu (ignorată, bineînţeles); anularea planului urbanistic zonal (PUZ) Buzeşti-Uranus, de către Tribunalul Bucureşti; suspendarea aceluiaşi PUZ de Tribunalul din Cluj-Napoca. şi acestea au fost ignorate. Între atâtea ilegalităţi, nu ne mai mirăm că omul care „nu iubeşte Bucureştiul” (conform aprecierii lui Andrei Pleşu) a inaugurat Pasajul Basarab fără avizul Inspectoratului de Stat în Construcţii. Pentru nivelul său de competenţă, ar fi vorba, bineînţeles, de un „fleac”, speculat politic de ministerul Elenei Udrea. În realitate, este vorba de o atitudine iresponsabilă şi incompetentă. Faptul că USL îşi leagă speranţele de candidatura din 2012 a lui Sorin Oprescu este una dintre marile greşeli ale tinerei alianţe a Opoziţiei. Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul” a şi anunţat că va mobiliza întreaga societate civilă din Capitală împotriva primarului demolator, indiferent de cine va fi susţinut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Longin Popescu 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.