Politicienii la începerea școlii

Printre elevi, cu gândul la adversari

Klaus Iohannis

Începerea școlii a fost prilejul perfect pentru politicieni nu doar pentru o ieșire în public, cât și pentru declarații. Doar că unele dintre acestea nu se adresau doar elevilor ci aveau ca țintă adversarii politici sau erau doar o „laudă de sine“.

Spre exemplu, ministrul Educaţiei. Valentin Popa a transmis, luni că nevoia de cunoaştere este vitală „în zilele pe care le trăim”, de aceea există o precupare crescută pentru a a asigura şanse egale la educaţie tuturor copiilor din România. Oficialul nu a ezitat însă să treacă în vedere realizările sale și ale Guvernului din care face parte. „Alături de colegii din Guvern, am depus toate eforturile pentru ca profesorii să primească, încă din luna martie 2018, salarii mai mari. În plus, am decis să fie plătiți și pentru munca extraordinară pe care o depun în organizarea olimpiadelor, iar pentru cadrele didactice implicate în organizarea examenelor naționale am majorat cu 60% sumele pe care le primesc pentru această activitate. Pentru a-i susține pe tinerii de liceu din mediile defavorizate, Ministerul Educației Naționale a majorat ajutorul prevăzut în programul „Bani de liceu”, iar absolvenții din mediul rural au putut candida, în premieră, pe locuri speciale în facultăți. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile noi pe care le-am luat în ultimele luni pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ. Mai mult, în săptămânile următoare, vom majora și bursele pentru elevii cuprinși în învățământul profesional și dual. Vă asigur că vom investi în continuare în educație, astfel încât respectul și statutul nobil al profesorilor să fie reconfirmate în societate, iar elevii să beneficieze de un act educațional de calitate, în drumul lor spre performanță. Vă urez an școlar cu multe împliniri!» „, a transmis ministrul Valentin Popa, potrivit unui comunicat de presă al Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) remis, luni MEDIAFAX.

 

Și premierul Viorica Dăncilă a postat pe pagina oficială a Guvernului un mesaj pentru elevi. Și nu numai. ” Pentru elevi, noul an școlar reprezintă studiul unor noi materii, descoperirea unui nou mod de a relaționa cu informațiile, precum și cu cei din jur. Pentru cadrele didactice, începutul anului școlar este un prilej de revedere sau cunoaștere a elevilor, de inovare în predare, precum și de bucurie în fața a noi provocări. Pentru decidenți, această ocazie întruchipează efectele palpabile ale măsurilor asumate și este o hârtie de turnesol care susține crearea altor programe și politici în domeniu. Dascălii au responsabilitatea imensă și privilegiul deosebit de a forma mințile celor din fața catedrei, de a le insufla curajul să gândească dincolo de standarde și de a modela personalități ale unor viitori adulți.  De aceea, Guvernul pe care îl conduc sprijină mentorii din educație și elevii, de la cei mai mici la cei mai mari, prin resurse alocate de la bugetul de stat care să asigure veniturile și infrastructura necesară unui sistem de învățământ performant. Sunt conștientă că în ceea ce privește învățământul – această prioritate națională, alături de sănătate –am parcurs etape importante, dar esențiale sunt cele care vor urma”.

Nici președintele României, fost cadru didactic, nu a ratat deschiderea anului școlar. El a susținut la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba-Iulia, o alocuțiune în care a subliniat, printre altele, că „Dacă, după Marea Unire, autoritățile și oamenii de cultură s-au mobilizat pentru a organiza un sistem educațional adecvat noii țări, ultimii ani nu au beneficiat de același nivel de consens sau de efort. Reformele au stat mai degrabă sub deviza «un pas înainte și doi înapoi». Acest lucru este total neproductiv, având în vedere că schimbările demografice, tehnologice și competiția economică globală ne obligă să fim inovatori și să ne adaptăm în permanență, inclusiv prin asigurarea unui proces educațional de calitate. Întoarcerea la metode pedagogice practicate în trecut, oricât le-ar trezi unora un vag sentiment de liniște și nostalgie, nu este o soluție pentru o educație modernă. Avem și o meteahnă – numită reformita – care  se manifestă foarte evident în domeniul educației. Nu putem obține, însă, rezultate bune atât timp cât legile sunt în continuare modificate mai des decât pot directorii, dascălii și părinții să se pună la current“, a afirmat președintele Iohannis. El a atras atenția cadrelor didactice, foști colegi de breaslă, că „A fi dascăl înseamnă a avea o responsabilitate uriașă pentru viitor, chiar dacă autoritățile statului nu apreciază încă la adevărata sa valoare această profesie fundamentală pentru dezvoltarea societății noastre“.

La rândul său, Victor Ponta a postat pe Facebook un mesaj prilejuit de începerea școlii. Doar că, numai începutul avea legătură cu școlarii și cadrele didactice. Restul era doar o poliță de plată. „Le urez tuturor elevilor, părinților, profesorilor și celor din personalul nedidactic un An Școlar 2018-2019 cât mai bun și plin de rezultate pozitive! România însă merge într-o direcție greșită, de ignoranță, ură și răzbunare! În ultimii 15 ani ( indiferent de culoarea politică a președintelui, guvernului sau a autorităților locale) am fost mereu invitat la festivitățile de deschidere a noului an școlar la Târgu Jiu – este prima dată când, la solicitarea specială a conducerii centrale a PSD, nu am putut să fiu prezent la Târgu Jiu alături de elevi și profesori (măcar în calitate de deputat al județului în ultimii 15 ani) – mă bucur însă de lucrurile bune pe care le-am realizat în acești ani pentru școlile, profesorii și personalul nedidactic din Gorj și voi fi mereu alături de ei!“, a scris fostul premier.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. toţi copiii în mijlocul cărora s-au aflat teroriştii ăştia în frunte cu buhaiul turbat, ar trebui să fie vaccinaţi rapid, cu cele mai puternice antidoturi, împotriva atacului biologic masiv, suportat fără voia lor…

  2. De ce este laudă de sine ceva ce este realizat? De unde știe dl. Președinte Iohannis ce responsabilitate uriașă este sâ fi dascăl când dânsul nu a facut parte din “visătorii” de la catedră, dar a dăscalit prin meditații pe bani și în prezent ne dăscalește pe demnități? Dl. Ponta vau oprit simpatizanții PSD să intrați în curtea unei școli și să partcipați la deschiderea anului școlar? Sau fără invitație specială, pus la tribună și televiziuni nu serviți?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.