Prințul Mohammed, înger și demon în Vest

Hotelul Carlton Ritz din Riyadh, care l-a găzduit în această vară pe Donald Trump, venit să încheie contracte militare de sute de miliarde cu Arabia Saudită și să pună la cale crearea unei alianțe sunnite împotriva Iranului, este de câteva săptămâni un uriaș centru de detenție pentru prinții, miniștrii și miliardarii saudiți.

Campania anticorupție pornită de prințul moștenitor Mohammed bin Salman, care în mod oficial a dus la arestarea unei părți din elita regatului, stârnește polemici în Occident. In The New York Times, Thomas Friedman face apologia tânărului prinț saudit, liderul de facto al țării. „Tânărul lider conduce o reformă economică și religioasă, vorbește limba high tech și marele lui păcat este că vrea să îna­inteze prea repede. Cei mai mulți miniștri au acum 40 de ani, nu 60. Odată îndepărtată mâna sufocantă a islamului puritan, apare șansa de a gândi într-un mod nou despre țara lor și despre identitatea saudită“, scrie Friedman, care se declară „uimit“ că acum, la Riyadh, au loc concerte de muzică clasică, a venit și cântărețul country Toby Keith și chiar o soprană, o femeie! Una peste alta, în The New York Times, prințul moștenitor este o icoană a islamului moderat.

Lucrurile nu stau deloc astfel pentru Human Rights Watch, altfel o organizație care nu critică țările aliate Vestului, precum Arabia Saudită, și se concentrează pe Rusia, Iran, China sau regimul Assad din Siria. HRW arată că noua lege saudită împotriva terorismului este de fapt o unealtă pentru zdrobirea oricărei forme de opoziție în țară. Oricine se referă la rege sau la prințul moștenitor într-un mod care „discreditează justiția sau religia“, direct sau indirect, va fi condamnat la până 10 ani de închisoare. Apoi, Daily Mail citează o sursă saudită care arată că elitele arestate de prințul bin Salman au fost supuse unor interogatorii conduse de „mercenari americani“, că miliardarii deținuți au fost bătuți, insultați. Nu ar fi deloc vorba despre anticorupție, ci despre consolidarea puterii și recuperarea unor pierderi financiare ale familiei regale, în urma unor afaceri făcute cu miliardari saudiți din Liban – cazul prințului Alwaleed bin Talal, cel care are acțiuni importante la Apple, Citigroup, Twitter.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. E „Prostul Desertului” -la Teheran , probabil se rade tare pe seama lui . Pot sa le dea Americanii toate armele din lume-vor fi mereu sub nivelul Iran’ului, ei si IsraHell’ul.
    SA are doar petrol si nisip. Iran are resurse diversificate, industrie si tehnologie proprie, iar cercetarea si invatamantul sunt in plin avant. In timp vor depasi tari ca Anglia si Franta.

  2. „Oricine discrediteaza justitia….. va fi condamnat” ! Interesant, interesant. Parca am mai auzit asta si prin Europa de Est….sa fie doar o coincidenta ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.