Privații din Sănătate ar putea refuza contractele cu CNAS

Furnizorii de servicii medicale private analizează oportunitatea de a nu încheia un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în 2020. Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED îşi exprimă îngrijorarea cu privire la decizia de prorogare a introducerii contribuţiei personale până la 1 aprilie 2021. În contextul amânării acestei măsuri esenţiale pentru acoperirea costurilor reale ale unui segment important din piaţa serviciilor medicale – facem referire în mod special la spitalizarea continuă şi la cea de zi – membrii PALMED, care au cotă de piaţă de peste 70%, anunţă că iau în considerare să nu mai semneze contractele anuale care permit decontarea serviciilor în mediul privat.

Salutăm decizia de extindere a programelor naţionale şi în mediul privat, fără condiţia existenţei unui excedent de pacienţi în spitalele publice, fapt care poate fi realizat fără niciun cost suplimentar pentru pacient. În egală măsură, ne exprimăm îngrijorarea pentru prorogarea introducerii contribuţiei personale fără nicio consultare prealabilă. Furnizorii de servicii medicale private vor realiza în perioada următoare o analiză privind oportunitatea semnării contractului din acest an, fapt care va permite realizarea de servicii medicale în regim privat doar contra cost”, afirmă Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

Costurile decontate în acest moment de CNAS sunt, în multe cazuri, mult mai mici decât cele reale. Cele mai mari diferenţe se înregistrează la spitalizarea continuă, acolo unde preţul corect este de două şi chiar de trei ori mai mare decât cel decontat.

O situaţie similară regăsim şi la investigaţii imagistice de înaltă performanţă – imagistică prin rezonanţă magnetică, investigaţii computer tomograf, la analizele medicale de imunologie şi de bacteriologie, în cazul cărora diferenţa poate fi de la câteva zeci la sute de lei. O decontare justă este vitală pentru ca sistemul medical, incluzând aici şi unităţile publice, să poată funcţiona normal, iar pacienţii să beneficieze de un serviciu medical adecvat, la timp şi în condiţii similare”, completează Cristian Hotoboc (foto), preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

Singura soluţie identificată de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED este alinierea tarifelor decontate de stat la costurile reale ale serviciilor prestate în sistemul sanitar. În caz contrar, cele peste cinci milioane de pacienţi care ajung anual în mediul privat ar putea să fie nevoiţi să achite în totalitate serviciile de care beneficiază. Reamintim faptul că una din cinci intervenţii chirurgicale complexe este realizată în mediul privat. Astfel, pacienţii români vor fi nevoiţi fie să plătească integral costurile în unităţile medicale private, fie să meargă în străinătate, acolo unde statul român va fi nevoit să deconteze aceste servicii medicale la costuri de zeci de ori mai mari, sume la care se adaugă cele din bugetul pacienţilor, pentru servicii de transport şi de cazare pentru aparţinători.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

4 Comentarii

  1. da cine zice că preţul real al serviciilor medicale este cel practicat de firmele private, orice sifilitic care hotărşte că profitul său trebuie să fie cu 10000% mai mare decât cel adevărat?

  2. Vreau sa fiu imparțială! Nu ești obligat să mergi la cabinete sau clinici private. Nu ai bani sau crezi că prețul e prea mare,mergi in sistemul de stat. Nu e NICIO supărare!

  3. Pentru Oana, ce faci cand medicul de la stat te cheama la el la privat( clinica) ? Pe urma iti zice : pot sa te operez la spital( stat) , dar acolo sunt probleme….. dar pot sa te operez la mine la clinca. Mai exista inca ointrebare : daca la privat apare o problema si pacientul este mutat la stat ca cei de la privat nu fac fata? ( Am avut un prieten care a patit asa ceva)

  4. Precizați până la capăt: “Una din cinci intervenții chirurgicale compleze, (adică 20%) se realizează în unități medicale private” tot de către medicii de la stat, în timpul lor liber, fiind a cincea după cele patru operații facute în spitalul de stat!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.