Proces urmărit cu lacrimi în ochi: „Toți sunt vinovați!”

Primul proces major în legătură cu decesele provocate de cutremurele devastatoare care au zguduit Turcia în luna februarie a anului trecut a început miercuri în oraşul Adiyaman din sud-estul ţării, informează DPA.

Un proprietar de hotel şi alţi zece acuzaţi sunt judecaţi pentru prăbuşirea hotelului de patru stele Grand Isias, soldată cu moartea a 72 de persoane.

Experţii susţin că imobilul prezenta defecte majore de construcţie.

Printre victime s-au numărat 26 de copii din Ciprul de Nord care călătoriseră în Turcia pentru un turneu şcolar de volei.

Părinţii victimelor s-au deplasat la Adiyaman pentru proces. Cu lacrimi în ochi, aceştia au afişat în faţa instanţei pancarte cu fotografiile copiilor lor decedaţi.

„Toţi cei care au construit hotelul Grand Isias sunt vinovaţi”, a declarat Rusen Karakaya, care şi-a pierdut fiica de 14 ani. Ea a adăugat că nu îşi va găsi odihna până când persoanele responsabile – de la constructor la cei care au emis autorizaţiile – nu vor fi trase la răspundere.

Cei judecaţi sunt acuzaţi că au provocat deliberat moartea prin neglijenţă. Dacă vor fi condamnaţi, aceştia riscă două decenii în spatele gratiilor.

Cinci dintre ei, inclusiv proprietarul hotelului, se află în arest.

Ei nu au fost prezenţi în prima zi a procesului, dar au fost conectaţi la sala de judecată prin intermediul unei legături video.

O anchetă separată este în curs de desfăşurare pentru a determina dacă autorităţile care au eliberat autorizaţiile poartă vreo responsabilitate.

La 6 februarie, un cutremur cu magnitudinea 7,7 a lovit sud-estul Turciei şi nordul Siriei în cursul dimineţii, urmat de un seism cu magnitudinea 7,6, în după-amiaza aceleiaşi zile. Potrivit cifrelor guvernamentale, circa 50.800 de persoane şi-au pierdut viaţa doar în Turcia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

6 Comentarii

  1. Nu bre..Nu suntem cu toții vinovați, chiar de există un lanț al slăbiciunilor.. Adevărații vinovați trebuie să răspundă și să plătească pentru atitudinea avută.. Clar nu poți face niciodată ordine și civilizație atunci cînd vii cu din astea.. ”cu toții suntem de vină”.. Nu bre,. nu toți ci unii, și nu-i face scăpați..

  2. va rugati sa nu vina cutremurul, ca la cat fier beton turcesc am bagat in blocuri…
    Sau nu prea am bagat?
    Cand cumparati ar fi bine sa va uitati si la cine construieste, nu numai la culoarea faiantei.

  3. tipic pentru Turcia lui Erdogan,constructii de mantuiala,fara rost ,banii sa iasa

  4. Depinde de cutremur, daca este de suprafata ca in Turcia numai un miracol te salveaza, daca e de adancime/Vrancea sunt sanse sa reziste si ti-o spune unul care era copil in ’77 si nici o casa din paianta, caramida etc. nu a fost avariata, iar in ’86 a mai fost unul de peste 7 grade care a durat parca o vesnicie si nu am auzit sa fi fost case cu probleme si dupa ’90 a mai fost dar slava domnului ca a fost de adancime. cele de suprafata si cu multe replici au facut ca unele cladiri sa intre in rezonanta si asa s-au prabusit, noi avem pe la Moldova Noua un punct nevralgic unde se pot produce cutremure de suprafata de peste 5 grade. Acolo a si fost in trecut o mari probleme, poate tragedii nu imi amintesc detaliile. https://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_cutremure_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia

  5. construiesti cu nisip fara ciment sau cu fier beton ce se exfoliaza sau cu fier beton de 6mm la blocuri turn, nu mai conteaza daca este cutremur de suprafata sau nu.

  6. @Panfil Fleicaru-pasa: Ești sigur că doar pentru Turcia lui Erdogan este tipic? Despre românismul ‘lasă că merge și așa’ ai auzit? Oare câte clădiri, din cele nou construite în România, vor rezista unui cutremur ca-n Turcia?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.