Situație paradoxală în spitale: Rafila cere o soluție

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a pledat, miercuri, pentru deblocarea posturilor din sistemul sanitar, astfel ca cei aproximativ 4.000 de medici care au terminat, la sfârşitul anului trecut, rezidenţiatul şi pentru a căror pregătire au fost investite milioane de euro să rămână să lucreze în România şi să nu opteze pentru a lucra în străinătate.

Potrivit ministrului Rafila, în România sunt aproape 56.000 de medici, dar în multe spitale din ţară există lipsă de personal, în special medici.

„Chiar dacă în acest an posturile care se vor elibera pot fi ocupate fără memorandum, la nivelul multor spitale din ţară există lipsă de personal, în special medici, trebuie să găsim împreună şi cu Ministerul Dezvoltării, pentru că spitalele care se află în subordinea autorităţilor locale pot să organizeze concurs prin memorandum care este iniţiat de Ministerul Dezvoltării. (…) Trebuie să găsim împreună o soluţie, pentru că ne aflăm într-o situaţie paradoxală, pe de o parte sunt spitale care nu au personal de specialitate în multe oraşe din ţară şi pe de altă parte câteva mii de medici rezidenţi au devenit specialişti la sfârşitul anului trecut, voi semna, în curând, ordinul care îi numeşte ca şi medici specialişti şi dacă ei nu au unde să se angajeze, atunci or să plece din ţară, ori nu cred că suntem în situaţia în care să încurajăm plecarea tinerilor medici din ţară”, a afirmat, miercuri, Rafila, la Digi 24.

Rafila a precizat că îi va informa pe ministrul Boloş şi pe premierul Ciolacu pentru a găsi o soluţie pentru „deblocarea cât mai rapidă a acestor posturi şi scoaterea lor la concurs conform nevoilor unităţilor sanitare”.

„Spitalele au solicitat aceste posturi pentru ca să îşi poată acoperi normativul de personal, (…) nu sunt posturi inventate. Dacă ele sunt neocupate, atunci trebuie să găsim o soluţie să le ocupăm prin concurs, conform legii. Avem 3.000-4.000 de specialişti care ies acum de pe băncile şcolii. Este clar că trebuie să păstrăm aceşti tineri medici în România şi (…) să scoatem posturile la concurs. (…) În perioada imediat următoare o să mă întâlnesc cu domnul ministru şi sunt convins că în momentul în care o să aibă toate informaţiile o să sprijine o soluţie care să ducă la rezolvarea problemei pentru spitale. Să avem în vedere şi aceste mii de tineri specialişti care trebuie să lucreze în România, din punctul meu de vedere. Vă daţi seama ce investiţii au fost făcute pentru pregătirea lor, probabil că sunt sute de milioane de euro. Atât a costat şcolarizarea lor. Ei sunt specialişti după patru – cinci ani de practică medicală în spitale şi e bine ca să folosim oportunitatea aceasta de a-i păstra în ţară”, a adăugat Rafila.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

15 Comentarii

  1. Asta-i țară?…e o rușine, e o adunătură de golani și hoți!…bine că sunt peste 60000 de popi!…
    Nu mai sunteți mândrii că sunteți români?…

  2. Prima zi de pensie este pe 05 ianuarie 2024 livrata de posta la domniciliu !

  3. …prietene rafila, da si structura pe specializari…daca din 56000 ai 40000 medici de familie si 10000 de laborator, cu siguranta ai deficit de specialisti in cele mai dificile departamente-chirurgie, cardiologie, neurologie etc-departamente cu risc crescut privind pacientii-adica, cu sanse mici de supravietuire, fapt ce atrage in mintea idiotilor vinovatia medicului-majoritatea absolventilor optand pt specializarile descrise in prima parte…sa nu mai spun faptul ca, de cativa ani tot cei din domeniile grele au fost purtati in catuse pt fapte inchipuite, asa incat mintea ta in sinea ei nu gaseste raspunsul la dilema?…

  4. problema este complexa, in orasele mici si sarace nu merg medicii, apoi conditiile sunt precare or fi 56.000 de medici, dar sunt in marile orase pline de clinici private pt ca dupa revolutie farmaciile si clinicile/cabinetele au aparut ca si ciupercile dupa ploaie. in alta ordine politica de alungarea medicilor este dictata tot de la UE. Adica cheltuiesti milioane de euro pt rezidentiat si apar ”protocoale/memorandumuri, etc. Ba il mai iei la intrebari pe un sef local daca angajaza pe pile un medic, cand de fapt afacerea e de la MAI care nu vrea sa auda de M sanatatii, pt ca mai simplu sa lasi in saracie si pustiire tara ca tu MAI esti coordonatorul administratiei locale, vataful care decide dezvoltarea locala, deci uitati-va pe harta votului si veti vedea cine are dreptul la viata si cine este condamnat de PNL/PD-L care de ani buni stapaneste administratia locala. In Franta un medic din zona rurala are platita chiria si asigurate conditiile unui cabinet medical nu stiu daca in salariul de 6000 de euro/luna acum zece ani erau si alocatiile pt copii, de asemenea conditii a avut parte un medic care s-a mutat cu familia in Franta. Iar in Romania la Urziceni se naste in strada fara sa fie condamnati la ani grei angajatii spitalului sau se moare in Botosani fara sa fie condamnata doctorita pt crima. Ori iti aduni bani pt spaga grasa altfel te omoara cu zile un felcer cu diploma relaxat ca nu pateste nimic. STATUL TREBUI SA CREEZE FACILITATI FINANCIARE PT MEDICII DIN ZONELE DEFAVORIZATE, altfel toti vor ramane in Bucuresti Cluj Iasi Timisoara. NU MAI PLATITI PRIVATII SI DIN ECONOMII PLATI BONUSURI PT zonele sarace.

  5. iar ajunge Rafila ‘angajatul ‘lunii
    Saptamana trecuta cand s-a finalizat bugetul,nu stia treaba asta
    Rafila Tortionar jr cominternist, nu-si uita originea de nuca/curca pe valuri n’asa moy buyet moy

  6. Tu „CAND” esti prost de ce nu taci,sau asa esti mereu?Am fost pe 31 la Urgenta la sp. judetean Taroviste,un cosmar nu altceva.

  7. Alo tov. gradu, de ce nu organizezi examen pe țară pentru ocuparea locurile libere de medici specialisti și lasi spagarii locali sa organizeze „concurs de spagi? Huuo,mafioților!

  8. Ce au popii cu medicii??? Protestati!!! Votati Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania!!! Sa-i bagam in Parlament majoritari! Nu poate sa fie mai rau decat acum!

  9. Intrebare : Oare chiar nu se poate ca la intrarea in facultate sau rezidentiat viitorul medic sa semneze o obligatie de plata groasa daca pleaca din tara ? Sa nu plece timp de 15 ani altfel sa plateasca scolarizarea 200.000 euro ! Ce-i mult (cat un apartament mediu) ?

  10. Ciolacu e ocupat sa cheltuie banii cu Ucraina si sa pupe bocancul lui Zelenski din ordinul partenerului strategic. Si mai e ocupat cu pupatul fundului Austriei pentru asa zisul Schenghen, o mizerie de santaj.
    Orice neregula sau nenorocire apare in Romania are parte de acelasi discurs din partea acestui prim ministru sarlatan: ” vom taia in carne vie” etc etc Ca sa tratezi populatia trebuie sa angajezi medicii pregatiti de statul roman cu sute de milioane de euro trebuie adica sa dai bani de la buget iar banii de la buget sunt cheltuiti pe ce ordona UE si SUA, cetateanul roman nu exista pentru ca tace.

  11. Incadrarea medicilor care au terminat, la sfârşitul anului trecut, rezidenţiatul şi pentru a căror pregătire au fost investite milioane de euro să rămână să lucreze în România şi să nu opteze pentru a lucra în străinătate.Asta ar fi trebuit aplicata fara sa se ajunga in aceasta situatie ,daca Romania ar fi fost o tara normala.Cum este posibil sa nu incadrezi imediat un medic care a terminat rezidentiatul si sa il obligi prin asta, sa plece afara ca sa lucreze ? Pai fiecare roman dupa ce a terminat o scoala profesionala sau o facultate vrea sa lucreze si sa cistige bani ca sa se intretina pe el sau familia lui.Daca legile statului roman nu dau posibilitatea sa se angajeze ,sigur ca oamenii pleaca afara sa caute de lucru.Pe timpul lui Ceausescu fiecare roman dupa terminarea unei scoli sau facultati ,primeau imediat un loc de munca .

  12. Mita, mita, fara mita nu te angajează in Romania idiotilor de lux! Au rezolvat tot ce se mai putea pe negativ, medicii profesionisti, dedicati sanatatii omului ii gasiti in strainatate! Pot sa dau nume de specialisti destui care practica medicina in strainatate, medici romani!

  13. cei 4000 de absolventi intra, daca se pricep, la rezidentiat, nu sunt deja medici cu drept de diagnostic si tratament!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.