Profesorul Andrei Pippidi, premiat în Austria

Academia Română anunță că profesorul Andrei Pippidi este laureatul din acest an al prestigiosului Premiu Danubius oferit de Ministerul Educației, Științei și Cercetării din Austria. 

Ceremonia de decernare a premiului va avea loc în data de 6 noiembrie 2020, la ora 13. Laudatio va fi rostită de prof. Oliver J. Schmitt, vicepreședinte al Academiei Austriece de Științe. Premiul Danubius a fost inițiat în anul 2011 de către Institut für den Donauraum und Mitteleuropa și de către Ministerul Educației, Științei și Cercetării din Austria și este decernat personalităților care prin activitatea lor științifică sau culturală au adus o contribuție deosebită la cunoașterea și la dezvoltarea Regiunii Dunării.

Premiul Danubius din acest an este conferit profesorului Andrei Pippidi, membru corespondent al Academiei Române, pentru valoroasa operă științifică realizată, precum și pentru implicarea sa în conservarea patrimoniului cultural material al României, fiind recunoscut ca „un savant român strălucit, cu carismă paneuropeană“.

Andrei Pippidi este doctor al universității Oxford. A predat la Universitatea din București numai după anul 1990, nefiind membru de partid și a fost membru fondator al GDS și SAR,  membru în comisiile prezidențiale Wiesel și de analiză a dictaturii comuniste,  președinte al Comisie Monumentelor Istorice.  Principala sa carte în limba română este Tradiția politică bizantină în țările române. În secolele XVI-XVIII, dar și culegerile de articole din Dilema Veche Case și oameni din București (2011-2012), Vol. 1-2, București: Editura Humanitas, ISBN 9789735035853ISBN 9789735035860.

În străinătate a publicat la prestigioasele edituri Honoré Champion (Pippidi, Andrei (2006), Byzantins, Ottomans, Roumains. Le Sud-Est européen entre l’héritage impérial et les influences occidentales, Paris:, ISBN 2-7453-1293-6) și Hurst/Oxford UP US (Pippidi, Andrei (2012), Visions of the Ottoman World in Renaissance Europe ISBN 9781849041997.

Cărțile sale au fost recenzate în cele mai prestigioare reviste internațioanle de istorie și în Times Literary Supplement. Este editorul a mai multe cărți ale bunicului său, Nicolae Iorga, cel mai recent al Jurnalului ultimilor ani. , și editorul Revue des Études Sud-Est Européennes (RESEE), fondată în 1963 sub egida  Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

Lista tuturor laureaților Premiului Danubius poate fi consultată aici.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Dl Pippidi a avut calitati de medievalist, bizantinolog. Pe linie materna e descendent al Marelui istoric si om de cultura national Nicolae Iorga. Foarte tulburi au fost insa orientarea si zelul de activist in rescrierea tendentiosa a unor pagini din Istoria Romaniei, calitatea in nenumarate comitete si comisii ideologice infiintate de stapanii din umbra ai Romaniei postdecembriste( Andrei Pippidi a contribuit atât la elaborarea Raportului Elie Wiesel – invinuirea României de Holocaust ; la elaborarea Raportului Tismăneanu, pe baza căruia a fost condamnat teatral regimul comunist de odraslele celor mai toxici nomenclaturisti comunisti, sub patronajul unor politruci anticomunisti selectati din structurile securitatii). Pippidi este unul dintre membrii fondatori ai Grupului pentru Dialog Social, ai Fundației Soros in Romania…Deci merita premiul austriecilor pentru „opera sa” de la Dunarea de jos.

  2. Cine mai este și ăsta?!
    Ce a făcut bun pentru mine de-l plătesc?! Și să nu-mi răspundeți cu școli înalte.
    Concret, in afară că a putut face acele școli, ce a produs el în așa fel încât să-i recomand „operele” copilului meu?Seamănă cu „marii doctori” la Spiru care conduc acum tara…
    Serios, chiar le schimbați diplomele după cum bate vântul?

  3. Asta-i știre de doi lei! Cea mai tare este că trei instructori auto din Giurgiu au cerut bani de la elevi ca sa poată primi permis auto. Câți morți trebuie sa aibă pe conștiință acești criminali care vând permise auto. Acestor criminali instructori împreună cu polițiștii care primesc dreptul auto ar trebui sa le putrezeasca hoiturile prin închisori la cate crime fac invataceii lor pe șoselele patriei. Huuo Johannis cu România „educata”, șeful CSAT!

  4. Vremurile isi spun cuvintul. Primii ani de scoala primara cu d-na invatatoare Maziliu si cu o clasa cu cca jumatate de scolari cu parinti evrei, adevarati intelectuali, care se jucau si ei in pauze de-a Dacii si Romani, si cu serbari scolare in care acesti pui de Daci recit-au Luceafarul lui Eminescu sau cintau la vioara Balada lui Ciprian Porumbescu, in totala armonie, probabil ca l-au influientat total pe sarbatoritul nostru Andrei. Liceul la Dr. P.Groza, fosta scoala Rusa, cu fii de nomenclaturisti, ex. Valentin Ceausescu ori P. Roman ex.P.M.(ce l-a facut legionar pe Eminescu), cred ca a fost reversul primilor ani de studii. De ce spun cele de mai sus?, pentru ca se naste intrebarea cum Andrei a ramas ancorat numai in Istoria veche, fara a se angaja si in lupta politica, la fel ca bunicul sau, spre a fi util si el pentru Tara, ca o adevarata renastere a Elitei Romaniei. Faptul ca se acceseza banii lui Soros, fara sa te intrebi de actele politice generate de prolitcultista din domeniul lui, tov.Zoe Petre, ce interzice prin legi antinationale cultura romana, chipurile ca au promovat mai ceva ca Hitler (culmea el este publicat) atitudini legionare. Nu mai spunem aderenta lui la anumite entitati, si enumeram aici pe cel al lui Weissel, care adevarat transfug, a revenit ca Roller, cu impostura la denigrarea istoriei Romaniei. Andrei, pentru ca este istoric, numai prin clarificare a actelor lui, prin barbatie si onestitate, poate dovedi ca este un demn urmas a lui Iorga.
    O zi buna.
    Con
    P.S. Totusi sincere felicitari lui Andrei

  5. Cum, premiul nu a fost atribuit intelectualului din sibiu?..

  6. Doar nu vroiai sa-l premieze grofii taman pe mocanul lor cel mic cu pretentii de profesor univ (!) la Cluj? Pippidi n-are nici o vina ca a avut acei colegi si a crescut cu biblioteca in casa si nu pe sant cu gastele ca colegul cel mititel.

  7. Un personaj lunecos, tare în antecesori, trădați de prestația sa de backstage. Cu mameluci de felul acesta, țara se duce de râpă. O promisiune demult bătrână a culturii române.

  8. Maria ,a colaborat cu securitatea ca si Dinescu,ca si Marga. Este normal sa i se faca atata reclama, aici

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.