Profeția de speriat a lui Tătaru

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, marţi, că trebuie „să ne obişnuim că vom trăi cu coronavirusul şi în următorii doi ani”.

„După experienţa pandemiei de gripă porcină din 2009, am putut vedea că o pandemie a fost urmată de doi ani de epidemii sezoniere. Aşa va fi şi în acest moment. Să ne obişnuim că vom trăi cu coronavirusul şi în următorii doi ani. Dar având în vedere prima curbă, putem evalua şi ce va urma în următorii doi ani. Nu avem un tratament (…), nu avem un vaccin. În momentul în care noi putem să gestionăm astfel încât să avem puţine decese, puţine cazuri, mergem spre o curbă lină şi putem gestiona prin sistemul medical pe care îl avem, atunci putem spune că am reuşit să trecem prin această pandemie, gestionând-o. Atunci când vom ieşi şi vom vedea că avem o mare parte a populaţiei care s-a imunizat, avem prezenţa unor anticorpi, putem vedea următorii doi ani ca nişte epidemii cu nişte cazuri care nu vor avea aceeaşi amploare ca în această perioadă, dar vor fi nişte cazuri cu o simptomatologie frustă sau uşoară care vor merge până vom avea o stare de imunitate la toată populaţia României. Sperăm în acest context şi în descoperirea şi fabricarea unui vaccin cu care să putem gestiona următorii doi ani”, a spus Tătaru, într-un interviu la Antena 3.

Ministrul Sănătăţii a reiterat că încă nu este aproape momentul în care vom avea un vaccin împotriva COVID-19.

„Încă nu suntem aproape de a avea un vaccin împotriva COVID-19. Acest vaccin impune o stabilizare a virusului. Trebuie să aibă o perioadă de studiu, de testare pe persoane sănătoase şi după această perioadă să-l putem procura şi să-l putem utiliza în întreaga masă”, a spus Tătaru.

De asemenea, întrebat dacă ar schimba cu ceva lupta cu noul coronavirus dacă s-ar şti că acesta a fost creat într-un laborator, ministrul a răspuns negativ. „Nu ar schimba cu nimic. Noi am plecat pe o procedură, pe o stare de epidemie şi apoi pandemia, am plecat într-o luptă cu ceva necunoscut, cu ceva care s-a regăsit pentru prima dată în patologia umană, cu ceva care nu are un tratament, nu are un vaccin. Poate că după ce vom termina şi vom ieşi din pandemie cu bine, împreună, vom putea să analizăm ce a fost, cum a fost, de unde a venit”, a menţionat el.

Totodată, Nelu Tătaru a reiterat că suntem, ca moment, la jumătatea acestei pandemii în ţara noastră şi autorităţile aşteaptă să vadă, pentru înregistrarea vârfului epidemiei şi apoi faza de descreştere a numărului de cazuri, cum va evolua infecţia cu coronavirus după Sărbătorile Pascale, timp de 7-10 zile, în condiţiile în care această boală prezintă apariţia simptomatologiei din a doua până în a zecea zi de la infectare.

Despre noul medicament-minune

Nelu Tătaru a declarat marţi, la Antena 3, că medicamentul Remdesivir, folosit în SUA pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus, ar putea ajunge, după omologare, în aproximativ o lună în România.

El a fost întrebat despre testarea acestui medicament în SUA, la Spitalul Universitar din Chicago, asupra unui eşantion de 125 de bolnavi diagnosticaţi cu COVID-19.

„Am văzut şi noi studiul din SUA. Sunt 125 de cazuri şi doar două decese. Urmărim să fie acreditat în Statele Unite, apoi să intre în comunitatea europeană şi îl putem prelua şi noi. Este un răspuns pozitiv (n.r. la Remdesivir) şi un răspuns care promite ca şi tratament electiv pentru coronavirus. Suntem într-o relaţie în care avem o discuţie cu cei care fac acest studiu. În măsura în care receptul este omologat, îl putem aduce în Comunitatea Europeană, va fi omologat şi la noi, şi apoi şi în România”, a afirmat Tătaru.

Întrebat despre o estimare în timp, ministrul a răspuns: „Să sperăm cam într-o lună”.

Referindu-se la tratamentul cu plasmă, Tătaru a menţionat că „este încă la nivel de studiu”. „Avem centre la Timişoara, Iaşi şi Bucureşti (…) Azi am făcut acel protocol de prelevare a plasmei. Rămâne ca şi în comisiile de ATI, Boli Infecţioase, Hematologie să elaboreze şi un proiect, un protocol de studiu pe care să-l putem pune în practică, să folosim această plasmă hiperimună la pacienţii critici. Pacienţii critici sunt cei care au cea mai mare nevoie şi în acest moment pot reacţiona la acea plasmă hiperimună având anticorpii”, a evidenţiat ministrul Sănătăţii.

În cadrul acestui studiu clinic efectuat la Spitalul Universitar din Chicago au fost evaluate 125 de persoane, dintre care 113 au fost testate pozitiv pentru noul coronavirus şi tuturor li s-au administrat doze zilnice de remdesivir, antiviral folosit până în prezent pentru a trata Ebola. Doi pacienţi au murit, dar cei mai mulţi dintre ceilalţi au fost externaţi, întrucât simptomele lor s-au ameliorat considerabil, potrivit rezultatelor preliminare ale acestui studiu anunţate de publicaţia medicală Stat

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Și războaiele au durat ani, și, ce să vezi, viața nu a stat în loc !

  2. Se va vedea cand lucrurile se vor linisti ca toata bulibaseala din Romania nu a fost provocata de pandemia propriu zisa ci de guvernantii total incompetenti in frunte cu Verner. Romania putea trece bine prin aceasta criza majorata in procent de 80-90% de autoritati prin masurile disperate si haotice pe care le-au luat de la o zi la alta. Inconstienta si iresponsabilitatea cu care au actionat la primirea romanilor reintorsi in tara este principala cauza a tot ceea ce s-a intamplat ulterior. Trebuie mentionat ca prosteala guvernului a continuat prin acele ordonante a caror justificare va fi greu de sustinut.

  3. Ne spune duios Tătaru sa ne obișnuim să murim acasă singurisi fără să fim testați in urmatorii doi ani…Ca nu avem tratament și nici altceva nu este de facut…vaccin sau posibilitati financiare…ca asa a fost si va fi..sa fie bine sa nu fie rau…cum zicea marele nostru fotbalist.Asa ne încurajează ministrul sănătății noastre..Mai bine tăcea.

  4. razboaiele ereau mai usoare. bombardau local…stai in casa din cand in cand…lumea mergea la munca la camp si alte munci. Vedeai inamicul…dar acum lupta este cu inamic invizibil si mortal. Si conducerea incapabila..depasita…si mai ales lasa impresia ca-i doare in corona virus de etnia romana.

  5. ma ,la razboaie viata nu a stat in loc,s-a desfasurat dar cu jumatate de oameni in pamant.
    Tu ”daca nu te speli pa maini si pa diverse segmente pa care le purtam cu noi in viata zilnica,adica diferite parti ale corpului”,cum a zis un manager de spital bucurestean, o s-o patesti.

  6. Botniță, asta se vrea. Sa avem voce fără glas, picioare neputincioase,inima de gheata si constiinta de sluga vasala.
    Sasscutul antirachetă degetelul sta linistit in buncar,admirandu-si inteligenta de găină beata, in timp ce Sica face joging la Vila Lac 1, pe lac ,atingînd ca prostia sta la suprafata apei. Două caricaturi dinîntr-un film de desene animate, care trebuie, obligatoriu, trecue in cartea de istorie la rubrica erata rebuturilor retardate in conditii de vaca nebuna covidata si națiune manipulat exaltata.
    Ps.
    .

  7. Daca ne-am obisnuit noi sa traim cu tataru’ chior zece ani, o sa ne obisnuim sa traim si cu virusul, cum spune Tataru ministru ! Il mai invitam la o cafea, la o sueta, il ducem la un film si apoi la cofetarie … ma rog, ne vom distra de minune impreuna ! … Dupa timpul estimat cam de toti necesar pentru obtinerea unui vaccin (deci atentie, pentru a PREVENI infectarea, nu pentru a trata !) cred ca cel mai important lucru care ne ramine de facut e sa ne rugam ca virusul sa stea blind si sa nu se apuce sa ne dribleze, incepind sa faca mutatii (si e valabil si pentru orice medicament promitator, care trateaza doar forma ACTUALA) ! Pina atunci … din pacate tot cam solutia de „Zeama de clopot” ramine cea valabila …

  8. Bre nea Tataru, am supravetuit cu coronavirusii: Ceausescu, Basescu si Johanis plus gloata de politicieni plus sforarii care fac ce vor in tara noastra, am supravetuit in saracie lucie prin lege in cei 30 ani de excrocherii politice si capoase, cu coro nu supravetuim?! Poate mult mai bine decat cu hahalerele astea oribile!

  9. „Coabitarea” asta cu virusul macar poate ne va scapa de unul din spectacolele cele mai scirboase si obscene oferite de catre căcănarii de politicieni romani, „băile de multime” ! Plus ca mai mult ca sigur ca nu-i vom mai vedea cum, in cel mai pur stil mafiot, se pupa intre ei membrii marii famiglii !

  10. Tataru tot tatar ! Pentru corecta lui informare, trebuie amintit ca omenirea a convietuit (in ultimele milioane de ani) cu toti virusii (inclusiv cu coronavirusii) si va convietui si in continuare, pana la o eventuala extinctie (ghici a cui ?).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.