Avem screening, dar n-avem destui medici

Program oncologic făcut pe genunchi

România se numără încă printre puținele țări din Europa în care nu există program de screening al cancerului la sân. Dar, cu numai câteva zile în urmă, ministrul Bodog a anunțat că de anul viitor vrea să dea undă verde acestui program. Dar ce să vezi? Nu există suficienți specialiști oncologi care să se ocupe. Având în vedere că mulți pleacă din țară și tot mai puțini se formează, pare că ne învârtim într-un cerc fără vreo ieșire.

Putem vorbi în cazul acesta despre un program oncologic făcut pe genunchi. 30.000 de femei vor fi testate și eventual tratate, în cazul în care investigațiile arată că suferă de cancer la sân. Deficitul de specialiști oncologi este uriaș, în condițiile în care avem puțin peste 500 de oncologi ce tratează deja aproximativ 400.000 de pacienți.

O femeie moare la fiecare trei ore

Elena a fost diagnosticată cu cancer mamar în stadiul 3. Simptomele sunt grave, iar medicii apreciază că este un cancer cu o evoluție în 10 ani. „Dacă am fi avut un program de screening, poate că această femeie nu ar mai fi venit atât de târziu la medic, iar boala ei ar fi fost diagnosticată mult mai devreme. Este exact stadiul în care nu ar fi trebuit să ajungă“, spune Ioan Pricop, medic oncolog. Dacă ar fi făcut un control preventiv, femeia nu ar fi ajuns în această situație. Din păcate, în țara noastră, la fiecare trei ore, o femeie pierde lupta cu cancerul la sân. Și asta, deși boala este vindecabilă dacă este diagnosticată în stadii incipiente.

Diferență mare față de alte țări ale UE

Ministerul Sănătăţii a obţinut de la Uniunea Europeană peste 20 milioane euro pentru programul de depistare precoce a cancerului la sân. Banii ajung pentru testarea şi tratarea a 30.000 de femei. Jumătate dintre ele provin din medii vulnerabile din punct de vedere socio-economic. Medicii oncologi susțin ideea Ministerului Sănătății, însă sunt îngrijorați de faptul că au deja prea mulți pacienți de care se ocupă. Iar numărul specialiștilor este insuficient.

„Cazurile oncologice sunt extrem de numeroase. Pentru fiecare oncolog din țara noastră, numărul de pacienți este mult mai mare decât în Uniunea Europeană“, explică medicul. Oncologii spun că ar putea lucra în echipă cu ginecologii. Dar Ministerul Sănătăţii îi contrazice și are o altă viziune. Vrea să apeleze la interniști și medici de familie. Însă aceștia îl contrazic pe ministru și spun că programul de screening nu intră în atribuțiile lor și că pot doar îndruma femeile către oncologi.

Cifre alarmante, decizii tardive

România este una din doar cele trei țări ale Uniunii Europene care nu au un program național de screening pentru cancerul de sân – rată a mortalității cu 25% mai mare decât în UE, potrivit unui studiu efectuat în luna martie. Aproximativ 52% din participantele la studiu nu știu ce programe sunt disponibile pentru prevenția și depistarea în stadiu incipient a cancerelor, iar aproape 90% din acestea nu au participat niciodată la un program de screening pentru depistarea cancerelor feminine.

Peste 8.900 de cazuri de cancer la sân sunt diagnosticate în fiecare an în România, 1.800 din acestea fiind în stadiile avansate ale bolii. Cancerul mamar este cel mai comun tip de cancer invaziv care afectează femeile din Europa, cu peste 490.000 de noi cazuri diagnosticate în fiecare an și 143.000 de decese. Din fericire, cancerul mamar nu mai este o boală incurabilă, mai ales dacă este descoperită în primele stadii de dezvoltare. Ceea ce este însă revoltător este faptul că, în timp ce în străinătate se folosesc terapii inovatoare, la noi lipsesc uneori și medicamentele clasice.

Citiți și:

Un nou tratament dă speranțe pacienților cu cancer

Ce pot face femeile care au suferit mastectomii

Condamnat la moarte de birocrație

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.