Destinaţia Eurovision

Programul care vă prezintă cei mai creativi oameni ai momentului

În fiecare seară, de luni până vineri, imediat după Telejurnalul de la ora 20:00, la TVR 1 intrăm în culisele Eurovision România 2020.

În acest an, în România, selecţia naţională pentru concursul Eurovision #ealtceva. În apropiere de Bucureşti, a fost organizată în premieră o tabără de creaţie cu totul specială, având drept scop compunerea celei mai bune piese pentru concursul internaţional. S-au adunat acolo oameni extrem de talentaţi, tineri profesionişti în domeniul muzical, care se află în spatele unor mega hituri şi care participă pentru prima oară la un proiect legat de Eurovision.

În tabără, zilele au fost pline de muzică, de emoţie şi de creativitate pentru aceşti tineri care apar foarte puţin la televizor sau în presă, însă lasă piesele produse de ei să ducă mesajul în faţa publicului. Doar că acum, la Destinaţia Eurovision, artistul WRS profită de prezenţa lor în tabăra de creaţie şi îi provoacă să se prezinte, să îşi dezvăluie planurile şi să spună ce cred ei despre piesa care ar trebui să ne reprezinte la Rotterdam.

 

În primul episod din 3 februarie, am aflat mai multe despre tabără şi am cunoscut o parte din echipa convocată, de la câţiva dintre interpreţii, compozitorii șşi producătorii prezenţi, până la personalul care asigură suportul tehnic şi logistic. Am descoperit şi o parte din tehnica de ultimă generaţie adusă la faţa locului şi am văzut cum se pregătesc pentru a crea oameni care cunosc toate dedesubturile industriei.

Marţi, 4 februarie, am cunoscut prima dintre echipele de compoziţie: producătorii Marco & Seba împreună cu Hellen, mega songwriter pentru Universal Song Music Franţa, cu sesiuni în Olanda, Marea Britanie şi alte ţări din vestul Europei. În ţară, Hellen a colaborat cu Marius Moga, Haha Production şi artişti ca Smiley, Sore, Feli, Andra. Marco & Seba, producătorii care au stat în spatele megahiturilor INNEI Hot şi Sun is up, consideră că pentru Eurovision nu există o reţetă anume, lucru demonstrat de piesele câştigătoare din ultimii ani, care au fost foarte diferite. Ei cred că un producător sau compozitor pentru Eurovision nu ar trebui să se lase influenţat de ceea ce a fost, ci trebuie să vină cu ceva nou. În tabăra de creaţie, ei lucrează la o piesă ritmată, foarte optimistă şi vor să aducă în competiţia internaţională o creaţie de calitate,  cu mesaj puternic, care să emoţioneze ascultătorii.

Miercuri, în episodul 3 la Destinaţia Eurovision, WRS a intrat în studioul unei alte echipe de compoziţie:  QUICK (Bogdan Mihai) şi songwriterul THEEA MICULESCU.

Lor li se datorează mari producţii muzicale la radio şi pe internet: Bebe (Inna), Claro Que Si (Juan Magan X Hyenas X Mohombi X Yasiris), Bambolina (KILLA FONIC feat. Carla’s Dreams), Trika trika  (Faydee feat.Antonia).​

De la ei am aflat că piesa pentru Eurovision la care lucrează are nu doar un mesaj puternic – despre cum să te ridici deasupra tuturor greutăţilor, dar şi influenţe persane pe fundal, cu o semnificaţie specială. Quick crede că Eurovision înseamnă, în primul rând, expunere, iar pe scena concursului ar merge cu o piesă „ciudăţică”, amuzantă, aşa cum a fost TOY, piesa câştigătoare a Nettei din 2018, în timp ce Alex Pelin este de părere că ar merge fie o piesă lirică, fie una din cealaltă extremă, foarte amuzantă, în niciun caz o piesă de mijloc.

Primul lucru aflat joi, 6 februarie, când la Destinaţia Eurovision am pătruns în studioul lui COCO (Costin Bodea), a fost că piesa pentru Eurovision se află aproape de final. WRS l-a găsit pe Coco lucrând cu Alex Pelin şi Cezar Gună, oameni cu experienţă şi creativi, cu care a mai colaborat şi pe alte proiecte şi cu care are un scop comun în această tabără: să creeze o muzică deosebită pentru Eurovision.

Alex Pelin omul din spatele hiturilor Pe aripi de vânt (Delia feat. Kaira), Retrograd (DJ Project feat. Andia), 4 camere (DJ Project feat.Ami) este inspirat de faptul că face ceea ce îi place cel mai mult: muzică bună.

Chiar dacă Coco a semnat piese de succes pentru Antonia, Smiley, Andra, Inna, Irina Rimes, Carla’s Dreams, Nicole Cherry, este pentru prima dată când lucrează pentru Eurovision şi este de părere că în concursul internaţional trebuie mers cu o piesă fresh ce are o temă cu care oamenii să empatizeze.

În următoarele două ediţii vom intra în studiourile David Ciente şi Viky Red.

Eurovision Song Contest 2020 va avea loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”, cu semifinalele pe 12 şi 14 mai şi finala pe 16 mai. La ediţia cu numărul 65 a concursului, participă – alături de România – alte 40 de țări.  

Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de Duncan Laurence, reprezentantul Regatului Țărilor de Jos, cu piesa “Arcade”.

În urma tragerii la sorţi din data de 28 ianuarie, pentru împărţirea ţărilor participante în cele două semifinale ale competiţiei, România va intra în concurs în data de 12 mai, în cea de-a doua parte a primei semifinale.

În ordine alfabetică, ţările care vor intra alături de România în prima semifinală sunt: Australia, Belarus, Irlanda, Lituania, Macedonia de Nord, Rusia, Slovenia, Suedia (prima parte), respectiv Azerbaidjan, Belgia, Croaţia, Cipru, Israel, Malta, Norvegia, Ucraina (partea a doua).

În cea de-a doua semifinală (14 mai) vor concura: Austria, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Islanda, Moldova, Polonia, San Marino, Serbia (prima parte) şi Albania, Armenia, Bulgaria, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Georgia, Letonia, Portugalia (partea a doua).

În finala de la Rotterdam a concursului Eurovision 2020 din 16 mai vor intra în concurs 26 de ţări: primele 10 ţări din fiecare semifinală şi cele şase calificate direct (Big Five plus ţara gazdă).  Chiar dacă vor concura direct în finală, cele şase ţări vor putea vota, în semifinale, astfe l: Germania, Italia, Regatul Ţ ărilor de Jos (Olanda) în prima semifinală, iar Franţa, Spania şi Marea Britanie în cea de-a doua semifinală.

Atât semifinalele, cât şi finala internaţională a ESC 2020 vor fi transmise live pe TVR.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Sunt cativa ani de cand nu ma mai intereseaza eurovisionul!Piese terne,fara introducere cuprins si incheiere,fara o cat de cat educatie muzicala astfel incat piesa si vocea sa fie cea aleasa ptr.reprezentare,cu juriu si public,unul hais,altu’cea,se alege una care e banala,o ambalam insipid si o expediem ptr.o evolutie anosta de 3 min!Cand stii ca votul e partinitor mai vii si cu asa ceva?De asta nu ma mai intereseaza,muzica la noi e ori mieunat soptit,vaicarit afectat ori zdranganeli fara substanta,dar sunt vedete si dive!Nu ma mai uit,nu mai ascult,n-ai cu cine,n-ai cu ce!Cativa rasariti si cam atat,nu ritm,si nu ma refer la ala,nu bit!Sorry,daca nu va treziti din superficialitate,trece timpul si nu lasati nimic in urma!D’aia show-ul e pe bani,muzicieni,texte,filing,alte alea,dar….!

  2. Am avut laureate una si una. Femeia cu barba, rifca cu galusti pe cap. Urmeaza copilul cu doua capete si femeia-sarpe. Daca finala e la Rotterdam, precis vor castiga niste pidosnici.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.