Proiect adoptat: Diplomaţii români, obligaţi să cunoască cel puţin două limbi străine

Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru modificarea Legii 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României, prin care diplomaţii români sunt obligaţi să cunoască cel puţin două limbi străine, dintre care una să fie engleza sau franceza.

S-au înregistrat 94 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Iniţiatorii propunerii legislative, un grup de parlamentari de la USR, susţin că interesele României în străinătate trebuie să fie reprezentate de un corp de profesionişti pregătiţi la cele mai înalte standarde.

„Multilingvismul este o politică asumată la nivelul instituţiilor Uniunii Europene, în sensul în care ni se arată clar din poziţia Comisiei Europene că cunoaşterea limbilor străine joacă un rol vital în sporirea capacităţii de inserţie profesională a mobilităţii (…). Multilingvismul asigură instrumentele uzuale de lucru şi desfăşurarea corespunzătoare a activităţii corpului diplomatic şi consular”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. Editat nistor catinca from ma$oneria srl si buhaita de la london school ov iconomix, mare amatoare de incultura si imbuibata cu parandarat, cate limbi a…at in apartamentul din londra pe care slugile lu’ tacsu’ de la loja au fost „convinse” sa-i plateasca chirie… pt. o vagaboanda parasutata la ICR al londrei, sau… nici ea nu stie…

  2. Diplomații zarzavagii ai diplomației românești vor fi testați de organele interne ale partidelor din care fac parte, iară nu cele reproducătoare, că alea nasc numai lipitori de afișe și ibovnice de campanie electorală, despre cunoașterea vreunei limbi străine. În special cea a șpăgii și a slugărniciei față de stăpânul partidului, adică președintele acestuia. Numai că limbile astea sunt autohtone, trebuie să inventeze altceva. Limba europeană larg răspândită a sacilor de bani qatarezi și a relațiilor excursioniste cu Qatarul, de exemplu.

  3. eu as recomanda sa cunoasca foarte bine limba romana si sa fie intregi la cap
    si inca ceva….
    sa cunoasca bine realitatile Romaniei si necesitatile romanilor

  4. Desigur, doua limbi straine cel putin! Daca vor fi examinati de catre ministrul muncii si niste parlamentari la fel de competenti, atunci succesul este asigurat! Legi triste si ridicole venite prea tarziu, dupa ce am umplut lumea de pile, amante fiice, soferi. Toti avand acelasi numitor comun-propteaua politica! Nu studiile, nu educatia, nu manierele, nu cultura, nu omenia si nu interesul comun al romanilor. Gogosi vandute de un turist aflat de aproape 10 ani in vacanta, prin intermediari si slugi catre poporul care este momit la vot.

  5. Auleu ce durere! Li se cere putina cultura, nu numai pile, relatii de rudenie si multa prostie?

  6. Diplomatia romaneasca va intra in randul lumii, dupa descrierea lui Disraeli.
    Textul de tradus la examenul pentru orice post la MAE ar trebui sa fie:
    “So you see, my dear Coningsby, that the world is governed by very different personages from what is imagined by those who are not behind the scenes.”

  7. ar trebui vreo 3 chiar 4. engleza, franceza, italiana. din punctul meu de vedere, esperanto ar trebui sa fie limbaj universal si promovat. o limba comuna tuturor popoarelor. foarte multi asiatici vorbesc esperanto.

  8. „..diplomaţii români sunt obligaţi să cunoască cel puţin două limbi străine, dintre care una să fie engleza sau franceza”.
    Așadar, intuitiv, prima limbă străină care ar trebui cunoscută obligatoriu, nu numai de diplomații români, dar și de către restul pulifricilor care o ard pe politică sau „servicii”, ar fi, nu-i așa, biata limbă română.
    Care, cum bine zice „livia” de mai sus, ghinion, nu se învață pe pile. Dar dă întotdeauna măsură vorbitorului.

  9. Este buna initiativa dar trebuie adaugata: Injumatatire bugetului MAE prin : 1. reducerea cu 1/3 a numarului de ambasade (Romania nu mai are politica externa din perioada Ceausescu, acum politica externa a Roamnaiei o face U.E. si SUA, MAE-ul este o caricatura, daca-i pui lacat o saptamana dea dracu daca se prinde cineva !) 2. Reducerea drastica a numarului de diplomati cu grad superior adica ambasadori, ministrii consilieri ( ambasadele pot fi conduse si de insarcinati cu afaceri-consilieri(vezi SUA) nu numai de ambasadori bugetofagi feudali cu resedinte luxoase inutile !)

  10. Imi pare corect si firesc sa fie asa! Numai ca diplomatia romaneasca este ocupata de oameni ai partidului/coalitiei aflat la guvernare ; se schimba guvernarea , se schimba si diplomatii! Un membru de partid este „bun” pe orisice post, cu studii , fara studii , nu conteaza ! D’aia am ajuns aici , saraci intr-o tara , fosta bogata, o tara unde totu-i de vanzare, o tara datoare vanduta, la marea finanta internationala ! Ne laudam cu nimic si ne umflam in pene precum curcanul, dar intr-o zi, curcanul, va plesni si va sucomba ! Diplomatia romaneasca ? Ca exemplu , este diplomatia intrarii noastre in Schengen, este diplomatia umilintelor noastre, ca tara, de fiecare zi!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.