Proiect de lovitură constituțională al progresiștilor americani

Nu puține proiecte de lege americane au fost îngropate in urma a zile în șir de dezbateri și discursuri ce țineau și o noapte întreagă, în Senatul SUA. Această metodă politica de a bloca o lege se numește ”filibuster”, una dintre armele minorității din Senatul SUA împotriva partidului majoritar.

Acum, pentru a pune capăt blocajului este necesar votul a trei cincimi dintre senatori – 60 de voturi. De la finalul anilor 1980, niciun partid nu a deținut o asemenea majoritate. Metoda filibuster este considerată o măsură de siguranță împotriva tiraniei majorității, o regulă care să împiedice trecerea legilor pe bandă rulantă, fără dezbatere, așa cum își doresc de regulă partidele monolit. În acest fel, orice lege importantă din SUA trebuie să aibă susținerea ambelor mari partide. Până în 1975, era necesar votul a doua treimi, ceea ce garanta succesul minorității în încercarea de a bloca o lege. Filibuster-ul a fost însă folosit rar până în anii 1990. Ulterior, a fost întrebuințat mai des, în special în timpul președinției Obama.

În 2013, liderul majorității democrate din Senat a propus schimbarea regulilor pentru filibuster, prin încheierea interminabilelor dezbateri prin vot de majoritate simplă. Atunci, motivul era numirea a zeci de magistrați de către administrația Obama, înainte de pierderea majorității în Senat, în 2015.

De modificarea regulilor inițiată de Partidul Democrat a profitat și noua majoritate republicană. În acest fel, administrația Trump a reusit să-și impună 53 de judecători și doi judecători la Curtea Supremă în trei ani și jumătate de mandat.

Candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, un senator cu o experiență de decenii, a semnalat că își dorește renunțarea la regula filibuster în Senat. Fostul președinte Barack Obama a solicitat ferm acest lucru, în discursul pe care l-a rostit la funeraliile congresmanului de culoare John Lewis, un susținător al drepturilor civile. Obama a spus limpede că regula filibuster este o relicvă a perioadei segregației, folosită pentru a împiedica acordarea drepturilor civile pentru americanii de culoare. Bernie Sanders, senatorul democrat retras din cursa pentru Casa Albă, i-a cerut și el lui Joe Biden să promită că va pune capăt filibusterului, dacă va fi ales președinte. Or, influența aripii socialiste din Partidul Democrat, reprezentată de Sanders, este mare. Cel mai proaobil Joe Biden va fi forțat să aleagă un vicepreședinte care provine din această aripă a partidului, eventual un politician de culoare.

Uitându-se pe sondaje și la protestele din țară, la criza economică în care izolarea la domiciliu aruncă America, liderii democrați se văd la un pas de câștigarea majorității în Senat și a președinției. Va fi ocazia perfectă pentru a renunța la amintita siguranță împotriva tiraniei majorității.

În 2017, republicanii au avut aceeași ocazie pe care democrații și-o doresc acum atât de mult. Însă republicanii nu au făcut decât să profite de modificările aduse regulii filibuster de democrați, în timpul administrației Obama. Acum, aceiași democrați vor mai mult – îngroparea ei totală.

Trebuie să pună mâna pe Curtea Supremă. Trebuie o lovitură

Pornind de la acest deziderat al democraților, Judd Gregg, fost senator si guvernator al statului New Hampshire, revine cu partea a doua a articolului său pentru The Hill în care avertizeaza asupra unei posibile lovituri constituționale împotriva lui Joe Biden, dacă va fi ales președinte.

Pe măsura dezvoltării sistemului partizan din SUA, Senatul a rămas singura entitate care mai poate apăra minoritatera de dicatura majorității, iar asta datorită procedurii filibuster.Ea a fost folosită deseori în mod agresiv. Cel mai recent, în timpul prmilor doi ani ai guvernării Trump, când ambele camere ale Congresului erau dominate de republicani. Liderul minorității din Senat, Charles Schumer, și colegii săi de partid au folosit filibusterul pentru a împiedica înaintarea președintelui Trump în direcția sa ideologică prefarată. Democrații s-au servit de filibuster în acei doi ani. Fără această procedură, forma noastră de guvernare ar fi devenit un model parlamentar în care un partid controlează guvernarea și își poate impune voința în mod unilateral”, scrie Judd Gregg.

În primii doi ani de guvernare, președintele Trump le-a cerut deseori republicanilor din Senat să pună capăt filibuisterului în chestiuni politice. Ar fi putut face asta printr-un vot de majoritate simplă care ar fi schimbat regulile. Liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, a înțeles însă cât de nociv ar fi asta pentru rolul Senatului. Nu au cedat presiunilor președintelui și portavocilor lui de la Fox News. A fost o dovadă de curaj și bun leadership din partea lui McConnell.

Acum, stânga americană are altă agendă”, scrie Gregg.

”Nu vor accepta ca agenda lor să fie împiedicată sau modificată de o minoritate republicană din Senat. Biden, care a fost senator mai bine de 30 de ani, înțelege rolul acestei camere (…) Deci, de ce ar vrea Biden să renunțe la acest rol fundamental al Senatului? Nu pentru că ar fi îngrijorat ca nu vor trece politicile sale fiscale, pentru că ele pot trece prin majoritate simplă, prin procedura de reconciliere. Legea ObamaCare a trecut tot prin reconciliere. Nu, este ceva mai infam la mijloc. Mișcarea socialistă/progresistă a pus ochii pe Curtea Supremă”, scrie Gregg.

Acum, în componența Curții Supreme sunt patru judecători liberali și cinci conservatori, iar mișcarea socialistă/progresistă consideră că instanța supremă este singura instituție care mai sta în calea planului ei de modifica felul în care America este condusă. Se tem că dorința lor de a extinde masiv rolul guvernului, pentru înăbușirea drepturilor individuale – sau promovarea justiției sociale, cum o numesc ei – va fi respinsă de Curtea Supremă, așa cum arată ea acum.

Trebuie să pună mâna pe Curte.

Trebuie o lovitură”, scrie Judd Gregg.

”Biden pare să fi fost intimidat suficient cât să susțina propunerile progresiste pentru schimbări radicale, însă ei știu că trebuie să controleze Curtea pentru a fi cu adevărat învingători. Asta necesită schimbarea compoziției Curții Supreme. Trebuie să mai adauge doi sau trei judecători, trecând la o Curte cu 11 sau 12 magistrați. Noii numiți vor fi dintre cei mai dedicați cauzei.

Voila, vom avea o schimbare permanentă. Lovitura constituțională. Schimbarea totală a sistemului constituțional”.

”Pentru această revoluție, mișcarea socialistă/progresistă trebuie să anuleze rolul Senatului de a proteja minoritatea. Acesta este scopul schimbării de optică a lui Biden. El renunță la sprijinul și la înțelegerea importanței istorice a Senatului ca elerment central al sistemului nostru constituțional.

Biden pare să se teamă că, dacă nu va executa această mișcare, va fi îndepărtat de gloata socialistă/progresistă care conduce acum partidul lui.

Președintele Franklin Roosevelt a încercat să facă așa ceva, însă a fost împiedicat de membrii propriului partid, în special în Senat.

Vremurile s-au schimbat și s-a schimbat și Partidul Democrat. Oare Partidul Democrat va avea curajul să apere cele mai imporante instituții ale sistemului nostru democratic, dacă va avea majoritatea în Senat? Sau va ceda în fața exceselor acestei perioade?

Domnule senator Schumer – la fel și pentru colegii democrați – acum e rândul dumneavoastră”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

5 Comentarii

  1. Devine din ce in ce mai clar ca democratii si socialistii se tem de rezultatul alegerilor din toamna si vor sa obtina o decizie rapida, inatinte ca acestea sa aiba loc. Aceasta-i miza atacului continuu la care este spusa administratia Trump !Sa speram, spre binele Americii si al Umanitatii ca Trump va rezista si va restaura democratia Americana ! Doamne ajuta !

  2. Lupta e crancena intre capitalistii machiati in ‘democrati’ globalisti marxisto-sorosisti si capitalistii suveranisti ‘republicani’.
    Lupta nu e intre doi insi, ci intre doua categorii gigantice, trase si ele pe sfoara de Marele Papusar. Situatia e win-win. Multimile indezirabile, la mijloc.

  3. Stiu americanii ce ii asteapta votand democratii lor neomarxisti,asa cum au stiut romanasii care l-au votat iar pe incompetentul Iohannis.

  4. Trăiască și înflorească STATELE COMUNISTE UNITE ALE AMERICII. Ura!!! Ura!!! Ura!!!

  5. Păi bre,. ce numești mătăluță ”progresist” american ?? Devreme ce Trump și ai lui sunt ”conservatori”, mă gândesc că te referi la ”democrații ” americani, care printre altele, adică un șoros, mai sunt imbărligați și cu un Antifa, sau un BLM,. Deci astea ar fi progresul, in ochii unui jurnașlist român ?? Oaauuu bre ciumete cu capu meru plecat,. sau aplecat,..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.