Proiect PSD: Infracțiunile comise pentru altul, nepedepsite

Deputatul Cătălin Rădulescu, susținut de 38 parlamentari, a inițiat un proiect pentru modificarea codurilor penale, fiind propuse mai multe schimbări, cele mai controversate fiind cele referitoare la pragul de 200.000 euro pentru abuzul în serviciu și nepedepsirea infracțiunilor comise pentru altul.

Astfel, potrivit propunerii, luarea de mită (art 289 CP) ar urma să fie „fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase materiale care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri” și „se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta”.

Faţă de forma în vigoare, scade limita inferioară a pedepsei (de la 3 ani la 1 an) şi dispare sintagma „sau pentru altul”.

De asemenea, în ceea ce privește infracțiunea de dare de mită (art. 290 CP), pedepsele ar urma să scadă, propunându-se limite de la 6 luni la 5 ani, în loc 2 – 7 ani.

La fel ca la luarea de mită, traficul de influenţă (art. 291) săvârşit „pentru altul” ar urma să nu se pedepsească. În celelalte cazuri, când este „pentru sine”, fapta ar urma să se pedepsească cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

„Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase materiale, direct, pentru sine, săvârșită de către o persoană care are influență asupra unui funcționar public și care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani”, potrivit textului legislativ.

În varianta în vigoare, acesta prevede că „Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.

Aceleași modificări sunt propuse și în cazul infracțiunii de cumpărare de influență: este clarificată noțiunea de foloase, adăugându-se „materiale”, dispar formulările „pentru altul” și „indirect” și ar urma să se pedepasească cu închisoarea de la 1 la 5 ani, față de 2-7 ani cum este în prezent.

„Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase materiale, pentru sine, direct, unei persoane care are influență sau lasă să se creadă că are influență asupra unui funcționar public, pentru a-l determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”, se arată în forma propusă de deputatul PSD Cătălin Rădulescu.

Forma actuală prevede că „promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, pentru sine sau pentru altul, direct ori indirect, unei persoane care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, pentru a-l determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

„Cu privire la modificarea art.289, art. 290, art.291 şi art.292 considerăm că ar trebui clasificate ca materiale foloasele care determină săvârşirea infracţiunii. Noţiunea de foloase este extrem de largă lăsându-se astfel o oportunitate de abuz din partea organelor abilitate în cercetarea şi sancţionarea acestor infracţiuni”, se arată în expunerea de motive.

De asemenea, Rădulescu propune și abrogarea alineatului 2 al articolului 292, care stabileşte că „făptuitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta”.

Ar urma să fie abrogat și articolul 299 referitor la folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, parlamentarii PSD considerând că „noţiunea de favoruri sexuale este o noţiune care nu poate fi determinată precis”.

În ceea ce privește modificarea articolului 297, care se referă la abuzul în serviciu, inițiatorii consideră că aplicarea unei sancțiuni penale trebuie să intervină numai când fapta este săvârșită într-o formă gravă, și anume când fapta a cauzat o pagubă materială substanțială, respectiv numai pentru o pagubă mai mare de 200.000 de euro.

„Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește prin încălcarea legii și prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 euro unei persoane fizice sau unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, potrivit textului legislativ.

Forma actuală a articolului 297 stabilește că abuzul în serviciu este „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

În proiectul legislativ mai mare și o modificare a articolului 60 din Codul penal, care face referire la regimul închisorii. Astfel, inițiatorul a adăugat două noi alineate:

„(2) Pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani se execută la domiciliu; (3) Pedeapsa cu închisoarea la domiciliu se aplică şi în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa cu închisoarea peste 3 ani dar cu vârsta de cel puţin 60 de ani sau al celor care suferă de bolile grave sau incurabile stabilite prin lege”, potrivit textului normativ.

În ceea ce privește Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, ar urma să fie modificat articolul 111, care se referă la modul de audiere a persoanei vătămate.

„În cursul urmăririi penale, audierea persoanei vătămate se înregistrează prin mijloace tehnice audio sau audio-video”, potrivit textului legislativ.

Forma actuală prevede că în cursul urmăririi penale, audierea persoanei vătămate se înregistrează prin mijloace tehnice audio sau audio-video, atunci când organul de urmărire penală consideră necesar sau atunci când persoană vătămată a solicitat această în mod expres, iar înregistrarea este posibilă.

Totodată, se propune și modificarea art. 202, privind „Scopul, condiţiile generale de aplicare şi categoriile măsurilor preventive”.

„Măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni”, potrivit formei actuale a legii.

Ca urmare a propunerii PSD, va fi eliminată sintagma „suspiciunea rezonabilă”.

Articolul 285 privind obiectul urmăririi penale va avea un nou alineat.

„Actele de urmărire penală efectuate de organele de cercetare penală sau de procurori la sediul unității unde funcționează, se înregistrează cu mijloace tehnice audio-video”, conform propunerii parlamentarilor PSD.

Totodată, ar urma să fie modificat articolul 290, care face referire la denunț.

„Denunțul poate fi făcut în termen de 6 luni de la data la care denunțătorul a aflat despre săvârșirea faptei, cu excepția infracțiunilor contra persoanei și a infracțiunilor contra securității naționale. Dacă denunțătorul nu denunță fapta în termenul prevăzut anterior, va răspunde penal, iar denunțul său nu va mai putea constitui probă în procesul penal”, se arată în actul normativ.

Un ultim articol completat este 294, care conţine reglementări generale privind sesizarea organelor de urmărire penală.

„Soluționarea cauzelor de către procurori se face în ordinea înregistrării lor”, prevede noul alineat.

Rădulescu argumentează, în expunerea de motive, că modificările avute în vedere doresc armonizarea legislației noastre cu practica CEDO în materie.

Propunerea legislativă este susțină de 38 de parlamentari PSD, printre care deputații Liviu Pleșoianu și Andreea Cosma. Proiectul se află în dezbatere la Senat, Camera Deputaților fiind for decizional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Începând din momentul intrării în vigoare a acestei legi nu mă voi opri din a comite infracțiuni pentru prietenii și rudele mele. Voi comite infracțiuni pentru ei zilnic în limita timpului la dispoziție. Bineînțeles, la 199.999 de euro mă voi opri. Cui îmi reproșează ceva îi voi arăta degetul din mijloc: ca șoferii sau ca galezii la Grecy. Mai ales că mi se va cere aprobare atât pentru a-mi fi ascultat telefonul cât și pentru a mi se face percheziție la domiciliu. URAAAA! Vom avea în sfârșit pușcăriile goale și infracționalitatea cea mai scăzută din Europa. Să se mai plângă cineva la CEDO…

  2. Cum s-ar zice, ce-a furat Basescu pentru curve, nu se pune !
    Halal Justitie, halal Parlament ! O adunatura de borfasi….

  3. Numai bune sa-l scape pe Dragnea, Taricenau si restul penalilor, ca d-aia au venit la guvernare!
    Astept ca Dragnea sa apara si sa-i protsteasca iar pe votantii PSD: „eu nu stiu, o sa vedem, o sa analizam, o sa studiem propunerile”…
    Ca la OU 13..
    La emisiunea STAREA Natiei a lui Dragos Patraru e o rubrica VAX POPULI”, unde Razvan Anghelescu pune Romanilor din Sudul subdezvoltat(din Jurul Bucurestiului!) diferite intrebari zilnice pe diferite teme!
    NU o data Romanii lui Razvan Anghelescu au raspuns: „NU stiu, eu nu sunt de aici” !
    Cam asa va raspunde Dragnea cand va fi intrebat despre aceste propuneri!
    „Eu nu stiu, eu sunt din Teleorman, am fost acasa de Craciun”, pe modelul OU 13, cand a spus ca ” nu stie, ca a fost plecat in SUA”!!!!!!
    Rusine, hotilor!

  4. Initiativa de modificare a codurilor penale depusa de 39 de parlamentari PSD „este pura ticalosie” si acestia ar trebui sa-si piarda automat calitatea de membri de partid, scrie europarlamentarul PSD Catalin Ivan pe Facebook.

    „Daca PSD nu ia masuri urgente fata de initiatori, atunci va confirma suspiciunea ca singura ratiune de a exista a acestui partid in ultimele luni este de a proteja un grup restrans de indivizi extrem de bogati si de corupti.

    Prin aceasta initiativa, deputatul Radulescu ar fi trebuit sa-si incheie automat cariera politica intr-un partid democratic, european, angajat total in eradicarea coruptiei, mai ales intr-o tara atat de saraca precum Romania.

    In vara acestui an, CE a adoptat Directiva 1371 privind ‘combaterea fraudelor indreptate impotriva intereselor financiare ale UE prin mijloace de drept penal’ care prevede pedepse de MINIMUM 4 ani de inchisoare daca prejudiciul e mai mare de 100.000 Euro.

    Pragul sub care un stat membru UE poate renunta la actiunea penala impotriva unei persoane fizice care a deturnat fonduri UE este unul mic, de doar 10.000 Euro.

    Directiva stabileste standarde inalte in combaterea furtului din banii platiti de contribuabilii europeni: ‘Coruptia constituie o amenintare deosebit de grava pentru interesele financiare ale UE’. Aceasta Directiva TREBUIE Implementata PANA in vara anului 2019, FIX in perioada in care Romania va avea Presedintia Consiliului UE.

    Deci, pe perioada in care Romania va detine un rol cheie la nivel european, va trebui sa EXPLICE de ce NU pune in aplicare o Directiva atat de importanta sau, la fel de rau, de ce pentru banii europeni sunt reguli atat de stricte, cu un prag de doar 10.000 de euro, in timp ce pentru banii nationali pragul este de 20 de ori mai mare.”

    Ghici de ce?!
    Ca sa FURE politicienii si acolitii lor penali!

  5. MAI DOTTORE, TU ESTI SANATOS LA CAP? CE CAUTI TU MEDIC SA LEGIFEREZI PT JUSTITIE?????. DU-TE LA NASTU PONTA CU COLAC, LA PRETINA DE LA USR CA ESTI PRAF SAU VOI VRETI SA FACETI PSD=PRAF SI PULBERE DE VA PURTATI CA NISTE CIUMETI BETI, NESIMTITI SI PARANOICI.ATI FACUT DIN PSD PARTID DE AMAZOANE, INFRACTORI SI COMPLICI??MARS !CONGRES EXTRAORDINAR LA SF LUI IANUARIE SI DISPARETI DIN POLITICA

  6. e de bine, pentru că şpaga ulterioară nu mai poate fi dovedită ca infracţiune, ci ca un act caritabil; felicitări la pesedei, se vede că v-aţi tâmpit de tot. Animalele în loc să stingă incendiul, îl aţâţă…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.